"Слуга народу" роз'яснив популярні міфи про закон про референдум

26 січня 2021, 19:45
Навколо документа поширюється інформація, яка часом не має нічого спільного з реальністю.
Рада, зал
Слуга народу пройшовся по міфах про закон про референдум / УНІАН

У Слузі народу розвінчали популярні міфи, які поширюються навколо Закону Про всеукраїнський референдум, котрий був схвалений парламентом сьогодні.

"Законопроєкт підтримали наші європейські партнери, є позитивний висновок Венеціанської комісії. Він дасть народу реальну можливість розв'язувати державні питання. Однак, навколо нього поширюється інформація, яка часом не має нічого спільного з реальністю, а іноді - виникає через певну різницю тексту законопроєкту між першим і другим читаннями. Тому важливо розвінчувати подібні міфи", - заявив голова партії Слуга народу Олександр Корнієнко.

Міф 1 "проросійські сили на референдумах зможуть просувати вигідні їм рішення, що стосуються відносин з РФ або окупованими територіями".

"Законопроєкт передбачає конкретні запобіжні заходи, щоб цього не сталося. Зокрема, на всеукраїнський референдум не можуть виноситися питання, які створюють загрозу нацбезпеці, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету або територіальної цілісності. Завдяки цим та іншим обмеженням референдум не може стати інструментом для маніпуляцій", - зазначають у партії.

Міф 2 "референдум буде лише" на папері", тому що немає механізмів втілення результатів у життя".

"Органи державної влади обов'язково повинні реалізувати питання загальнодержавного значення, які підтримав народ. Так прописано в законопроєкті. Якщо для цього потрібно буде схвалювати окремий закон - протягом 6 місяців він має бути поданий до Кабміну і проголосований Верховною Радою. Цього не сталося? Тоді виборець має право оскаржити бездіяльність парламенту й уряду в суді", - зазначають у Слузі народу.

Міф 3. "влада ухвалила тільки законопроєкт про Всеукраїнські референдуми, а про місцеві - ні. Цим навмисно звузили народовладдя".

"Робота над законопроєктом Про місцеві референдуми ще триває. Його презентують незабаром. Місцеві та всеукраїнські референдуми доцільно врегулювати різними законами у зв'язку з різними предметами, правовими наслідками та результатами, які вони передбачають", - пояснюють у політсилі.

Міф 4 "Конституційний суд буде головним "рефері"з питань референдуму і зможе навмисне затягувати їх розгляд".

"Конституційний суд дійсно надаватиме висновки про конституційність питань, які виносять на референдум. Але є конкретні дедлайни - свій вердикт КСУ має винести не пізніше ніж на 30-й день з моменту отримання відповідного звернення", - повідомляють в партії.

Міф 5"електронне голосування створює ризик фальсифікацій".

"Законопроєкт дійсно передбачає можливість для електронного голосування на референдумі. Однак це запрацює, коли буде прийнятий закон про е-голосування по країні. До цього моменту будемо голосувати "класичним" методом - за допомогою паперових бюлетенів", - резюмували в Слузі народу.

Закон про референдум - про що повідомлялося раніше:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти