Закриття проросійських каналів зіштовхне лобами Бойко і Медведчука

9 лютого 2021, 06:53
Розлад всередині ОПЗЖ зацементує її як секторальну політсилу, без перспектив виходу на рівень 25-30% підтримки виборців.
Віктор Медведчук та Юрій Бойко
Віктор Медведчук та Юрій Бойко / УНІАН

Закриття трьох каналів Медведчука безумовно посилить позиції Юрія Бойка всередині ОПЗЖ, адже останнім часом ці три канали перетворилися на засіб масованої пропаганди Медведчука (причому з частотою його появи там і цитування був явний перебір), в той час як Бойко вкрай рідко миготів навіть у списках запрошених гостей.

Будь-яка криза або згуртовує, або роз'єднує. І тут, судячи з усього, більше шансів на те, що все піде по шляху розриву, оскільки не виключений варіант, що група Бойка-Льовочкіна почне зближуватися з "мінеральною" частиною колишнього Опоблоку. Поки якихось активних дій з боку цієї групи не видно - можливо, зараз вони вичікують того, як буде розвиватися ситуація. Але те, що вона призведе до переформатування всередині ОПЗЖ - це абсолютно очевидно.

При цьому зараз ясно одне - Медведчук виявився не готовим до такого повороту. І, зважаючи на внутрішньопартійну конкуренцію з Бойком, ця заборона - серйозний удар по його позиціях, бо три закриті канали багато в чому допомагали Медведчуку наздогнати Бойка в рейтингу (якщо дивитися на невеликий "плюс" до рейтингу Бойка, який, до того ж, не має такого високого антирейтингу, який є у Медведчука).

відео дня

читайте такожЧому зростає рейтинг Бойка, і чи зможуть екс-регіонали взяти реваншАле будь-який розкол негативно відіб'ється на шансах ОПЗЖ – без телеканалів Медведчуку буде складно транслювати свою позицію ексклюзивного контактера і постпреда "русского мира" в Україні. Відповідно, без медіапідтримки і з його скандальним ім'ям, йому буде вкрай складно розкрутити власну політсилу - підтримки дружніх йому російських ЗМІ буде мало, тому, очевидно, він буде шукати якісь альтернативні шляхи і намагатися домовлятися з іншими телеканалами або йти шляхом судового оскарження заборони.

Поки ОПЗЖ являє собою єдину політичну платформу, вони вийшли і перевалили за 20%-й бар'єр підтримки, але далі все залежатиме від того, чи станеться розкол. У будь–якому випадку, для решти результат розколу теж буде не дуже райдужним - по суті, це зацементує її як секторальну політсилу, без перспектив виходу на рівень 25-30% підтримки.

Іншими словами "стеля" набору голосів ОПЗЖ у разі відсутності в ньому Медведчука не перевищить 20%, що приблизно можна порівняти з особистим рейтингом Бойка.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти