Порошенко vs Тимошенко: хто швидше "зжере" Зеленського на посаді прем'єра

26 березня 2021, 06:54
Якщо Порошенко хоча б на добу обійме посаду прем'єр-міністра, наступного ж дня будуть оголошені дострокові президентські вибори.
порошенко, тимошенко
І Порошенко, і Тимошенко мають усі шанси обійняти прем'єрську посаду

Петро Порошенко цілком може стати прем'єр-міністром. Це можливо у двох випадках: якщо ОПЗЖ, За майбутнє і Європейська солідарність об'єднаються у функціональну більшість, або якщо фракція Порошенка об'єднається з фракцією президента.

Правда, у другому випадку вся гостра ідеологічна боротьба між Зеленським і Порошенком виявиться фікцією, і в цій ситуації виграє тільки один – відбудеться блискуче відродження Петра Олексійовича.

Інше питання – як при Порошенку-прем'єрі будуть ухвалюватися закони, перш за все, бюджет. У цьому випадку вийде, що "слуги народу" повинні будуть "лягти" під Євросолідарність, а в українській політиці так не заведено – щоб велика фракція залежала від меншої, а "Слуга народу" вже і так "вагітна" численними конфліктами.

відео дня

читайте такожЗеленський повторює повністю траєкторію ПорошенкаЗеленського погодитися на прем'єра Порошенка можуть змусити як Москва, так і Вашингтон. Зіграють суто зовнішні аргументи – або аргумент Росії, або аргумент Заходу. Адже у Порошенка тісні контакти і з Путіним, і з Байденом, а тому він в дуже вигідному становищі: Байдену він говоритиме, що буде протидіяти російській агресії, а Путіну – що він єдиний, хто зараз в Україні контролює націонал-демократів і здатний утримати Україну в сфері впливу Росії. Це слуга двох панів…

Крім того, Байден і Путін можуть домовитися між собою і зійтися на кандидатурі Порошенка.

Однак є один важливий момент. Враховуючи моду в Україні на боротьбу з корупцією, прем'єрство Порошенка виглядатиме дещо дивним. Адже Порошенко вважається одним із головних корупціонерів: він разом із Гонтаревою став творцем піраміди елітної корупції, а, якщо "запустити козла в город", може бути катастрофа.

Особливо враховуючи, що сьогодні потрібно займатися приватизацією великої державної власності... Порошенко все це просто знищить: продасть, перепродасть і ще раз продасть.

З прем'єром Тимошенко Зеленському буде легше – у неї маленька фракція, і вона в парламенті політично залежатиме від президента. Самостійно, без підтримки фракції Зеленського, Юлія Володимирівна не потягне посаду прем'єра.

читайте такожЯк Зеленському виграти війну проти Порошенка і МедведчукаЄ ще одна причина, чому прем'єр Тимошенко кращий, аніж прем'єр Порошенко – ЮВТ навряд чи ще раз піде на президента. А якщо Порошенко хоча б на добу обійме посаду прем'єр-міністра, наступного ж дня будуть оголошені дострокові президентські вибори. І антирейтинг Порошенка тут не буде проблемою, тому що він зробить усе, щоб антирейтинг Зеленського став ще більшим. Коли ПАП був президентом, усі його прем'єри постраждали від "чорного піару". Порошенко точно переграє Зеленського, він – більш досвідчений політик, та й артист більш талановитий, ніж Зеленський.

Отже, для Зеленського прем'єр Тимошенко виглядає більш вигідним варіантом, ніж прем'єр "сивочолий гетьман". Тому що в першому випадку у Зеленського є механізм безпеки, а в другому – ні.

Віктор Небоженко, політолог і соціолог, директор соціологічної служби "Український барометр", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти