Як Кличко і Зеленський перекидають один одному "дохлу кішку"

7 квітня 2021, 06:59
Для Зеленського провали в боротьбі з епідемією матимуть неприємні політичні наслідки.
Транспорт в Києві, очрреді, локдаун
Питання про те, хто відповідальний за провал організації спецперепусток у транспорт – дискусійне / УНІАН

Незважаючи на те, що Офіс президента відчитав владу Києва за невиконання належним чином завдання з надання спецперепусток у транспорт на час карантину, питання про відповідальність за цей провал – дискусійне.

Безумовно, за будь-які наслідки локдауну для населення, як і за політику стимулювання й підтримки економіки в період карантину, відповідає центр, тобто це парафія центральної влади. Однак відповідальність за роботу міського транспорту та організацію логістики повністю лежить на міській, тобто київській, владі. Тим більше, якщо врахувати, що децентралізація дала колосальні можливості місцевій владі вирішувати подібні питання самостійно.

Згадайте, як напередодні місцевих виборів в Україні, коли вводився перший локдаун, місцева влада дуже опиралася будь-яким карантинним обмеженням. Це зрозуміло: попереду були вибори, і мери, звісно, прагнули дистанціюватися від непопулярних заходів. Це було дуже помітно не тільки на прикладі Києва, а й інших міст. Як тільки місцеві вибори пройшли, мери стали куди поступливішими. Тож позиція мерів багато в чому кон'юнктурна.

відео дня

читайте такожКличко допустив комендантську годину і попередив про " колапс"Критика, з якою обрушився Офіс президента на київську владу, також зрозуміла. В ОПУ розуміють, що прізвищ місцевих чиновників українці можуть і не знати, тож населення завжди покладає відповідальність за стан справ у країні на президента, тобто на Зеленського. Тому будь-який негатив і будь-які проблеми, перш за все, б'ють по Зеленському. От Офіс президента і спробував нагадати українцям, що кожна проблема має своє ім'я, прізвище та посаду, в тому числі й серед міських голів.

Крім того, свою лепту в цю історію вносить помітне прагнення команди Кличка позиціонувати його і виводити як потенційного кандидата на посаду президента. От команди Зеленського й Кличка і намагаються перекидати один одному цю "дохлу кішку", тобто відповідальність за провал організації спецперепусток у транспорт.

Для Кличка відповідальність за цю ситуацію небезпечна тим, що потім йому буде важче претендувати на президентську посаду, оскільки цей епізод продемонструє, що Кличко не відбувся як ефективний менеджер.

Для Зеленського провали в боротьбі з епідемією теж матимуть політичні наслідки: це буде бити по його рейтингу і викликати роздратування у суспільства, провалена вакцинація відбивається на підтримці Зеленського – прізвище Степанова у нас знають далеко не всі, зате всі знають, хто є президентом України.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти