О, не журися за тіло - рецензія на мультфільм Душа

24 грудня 2020, 14:31оновлено 24 грудня 2020, 21:18
В український прокат вийшов черговий повнометражний мультфільм від легендарної студії Піксар.

Нью-Йорк, наші дні. Милий і ласкавий невдаха (але при цьому віртуозний піаніст) Джо (озвучка – Джеймі Фокс: Джанго звільнений, Поліція Майамі) мріє про кар'єру джазового музиканта. Але вона не складається і він змушений підробляти вчителем музики й диригентом шкільного оркестру (школярам здебільшого на музику плювати). Раптом відразу Джо пропонують і повну вчительську ставку, і зіграти ввечері в клубі разом із зіркою – зарозумілою саксофоністкою Доротеєю. Схвильований вчитель вибігає на дорогу і раптово потрапляє під машину. Кінець і смерть? Як би не так.

Чи не найголовніша загадка нинішньої великобюджетної анімації - як студія Pixar примудряється, вже давно у вигляді частини корпоративного колоса на ім'я Дісней, отримувати максимум творчої свободи, сотні мільйонів на виробництво своїх мультфільмів і, що найголовніше, бути при цьому комерційно успішною. Тим більше, що теми для своїх мультфільмів піксарівці часом беруть досить складні навіть для дорослих глядачів. Ось і у випадку з душею (режисер Піт Доктер до цього відзначився приголомшливими стрічками Вгору і Думки навиворіт) на хлопчаків, дівчат, а також їх батьків вивалюють теми посмертного життя, довгої дороги переродження душ з подальшим очищенням-катарсисом і взагалі – призначення людини. Причому все подано без найменшої повчальної інтонації, часом з легким трюковим гумором (щоб діти не занудьгували при перегляді). А для уважних дорослих по фільму розсипана купа відсилок (на зразок несподіваного резонерства у формі вільного переказу ідей Джорджа Оруелла - який Звіроферма і 1984).

Основна нитка сюжету - те, як застрягла душа Джо намагається повернутися на Землю. Але не одна, а в компанії з нахабним і інфантильним створенням на ім'я 22-а (озвучка – Тіна Фей – колишня зірка кузні американського гумору – шоу Saturday Night Live і свого ситкому Студія 30). Бідоласі-піаністу доводиться, волею-неволею, стати педагогом для душі, про яку зламали зуби душі-ментори в діапазоні від Матері-Терези до Архімеда. І на пікіровки Джо і 22-й - коли гумористичних, коли серйозних і пробирають до сліз – в душі дуже багато чого зі смаком нанизано.

Попри те, що фінал мультфільму вийшов цілком собі передбачуваним, відчуття від перегляду це не применшує нітрохи.

Для любителів музики особливий подарунок - оскільки мультфільм про джазмена-піаніста, то в ньому багато хорошого традиційного джазу (в дусі Білла Еванса і Дейва Брубека). Але особливо цікаво, що саундтрек написали Трент Резнор (легенда індастріал-року) і його вірний напарник Аттікус Росс. Від цього дуету, більш відомого похмурою музикою для фільмів Девіда Фінчера, найменше можна було чекати променистого і світлого джазу. Проте, обидва впоралися на відмінно.

Піксару знову вдалося зробити розумну і захопливу розвагу для всієї родини. Такий контент і до пандемії COVID-19 не так часто заглядав в кінотеатри, а вже тепер і зовсім на вагу золота (реально благо, що через відсутність стрімінгу Disney+ в Україні Душа вийшла у звичайний прокат). Так що мультфільм строго рекомендується до перегляду - поки в країні не настав локдаун.

Мультфільм Душа трейлер дивитися

• P. S. У заголовку використана цитата Лесі Українки з твору Лісова пісня