StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Посадка картоплі в березні: хитрий фокус - і урожай просто завалить засіки

3 березня 2024, 03:00оновлено 3 березня, 23:17
Важливі поради досвідчених агрономів - на якій відстані садити картоплю.
картошка
Коли потрібно садити картоплю / Коллаж: Главред, Фото Pixabay/Couleur, Pixabay/Ehrecke

Садоводи й дачники знають про те, що вирощування картоплі полягає не лише в отриманні високого і якісного врожаю, а й у правильному його доведенні до необхідних кондицій (для зберігання або реалізації). Нікому не сподобається, якщо щоденна праця на городі зійде нанівець.

Тому аграріям нагадують, що при плануванні вирощування тієї чи іншої культури (в тому числі картоплі), необхідно спланувати увесь технологічний процес від початку і до кінця. Про цей йдеться у публікації спеціалізованого журналу "Агроном".

Досвідчені городники знають про те, що навесні краще за все застосовувати культивацію на глибину 25–28 см для формування дрібногрудкуватої структури ґрунту Це, своєю чергою, стане оптимальним підґрунтям для вирощування картоплі.

Читайте наш матеріал "Коли садити ранню картоплю в Україні: відповіді здивують навіть досвідчених аграріїв".

Варто не забувати про те, що добре підготовлений ґрунт є запорукою успіху при вирощуванні картоплі. Умовою тут є формування ґрунту з мінімумом грудок, що забезпечить формування якісного і великого гребня, в якому картоплина не деформуватиметься, що дозволить отримати чудовий врожай.

Фахівці зазначають, що при вирощуванні картоплі обов’язково додають кілька елементів живлення, серед яких виділяються:

  • кальцій (Са) – близько 42 кг/га д.р.
  • магній (Mg) – близько 20 кг/га.

Якщо не забути про їхнє вчасне внесення, врожай здивує високою якістю шкірки та м’якушу.

Технологія вирощування картоплі

Як зазначають вчені з Інституту картоплярства, найбільший врожай можна зібрати при вирощуванні картоплі в сівозмінах. Водночас слід звертати особливу увагу на короткоротаційні сівозміни.

Агрономи кажуть, що на дерново-підзолистих грунтах кращими для вирощування картоплі є чотири- та п’ятипільні сівозміни з насиченням картоплею 20-25%. Водночас площа просапних культур в спеціалізованій картопляній сівозміні не повинна перевищувати 50%.

Коли потрібно садити картоплю

Нерідко можна почути про висаджування картоплі вже у березні. Проте конкретні терміни посадки картоплі залежать від кліматичних, та інших особливостей того чи іншого регіону. Причому варто пам’ятати про те, що під час посадки головне - забезпечити розміщення бульби по центру гребеня і рівномірно по глибині.

Спеціалісти зазначають, що чітке виконання названих умов дає змогу отримати високоякісний урожай картоплі. Не менш важливою умовою є захист картоплі від перегріву, а також впливу різних шкідників. Все це є запорукою отримання якісного і багатого врожаю.

Дивіться відео - коренева система картоплі - основа високого врожаю:

Варто зауважити, що ранньостиглу картоплю висаджують раніше решти сортів. Не э секретом, що на півдні це третя декада березня, адже у цей час вже досить тепло, а ґрунт прогрітий.

Коли можна садити картоплю у березні

Водночас фахівці зауважують, що можна висаджувати картоплю навіть на початку березня, якщо ґрунт вже достатньо прогрівся до 6 °С. Тому й не дивно, що у південних областях краще вирощувати ранні сорти культури, оскільки пізні не зможуть дозріти.

Коли правильно висаджувати картоплю

Оптимальні строки садіння картоплі передбачаються за настання в ґрунті на глибині 10 см середньодобової температури +6 +8ºС. Для південного і центрального Полісся це перша-друга декада, для північних і західних районів - друга-третя декада квітня. У лісостеповій зоні оптимальні строки садіння картоплі припадають на другу - початок третьої декади квітня. У степовій зоні оптимальні строки садіння картоплі - третя декада березня - перша декада квітня, повідомляє Інститут картоплярства.

Больше новостей:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти