StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Не буде ні в шафі, ні на кухні: як позбутися молі

10 вересня 2024, 12:06
510850
Ми розповімо, як позбутися молі та запобігти її повторній появі.
Як позбутися молі
Як позбутися молі / Колаж Главред, фото: pixabay.com, скріншот YouTube

Моль - це одна з найнеприємніших комах, яка може з'явитися в будинку і завдати масу незручностей. Її личинки здатні зіпсувати одяг, взуття, меблі та навіть продукти. Виникає закономірне запитання: Чому в будинку з'являється міль? Ми розповімо, як її позбутися і запобігти її повторній появі.

Чому в будинку з'являється міль?

Моль найчастіше з'являється в теплих і вологих місцях, де є доступ до їжі та натуральних матеріалів. У квартирах вона може проникати через вентиляційні отвори, відкриті вікна або з продуктами з магазину. Існує два основних типи молі, з якими ми стикаємося в побуті:

  • Харчова міль - трапляється на кухні та харчується крупами, борошном, горіхами та іншими сухими продуктами.
  • Одежна міль - полюбляє вовняні, хутряні та шовкові вироби, псуючи одяг і текстиль.

Що допомагає від молі в домашніх умовах?

Існує кілька методів боротьби з міллю, які включають як народні засоби, так і сучасні хімічні препарати, пише nur.kz. Ось кілька ефективних способів позбутися від молі в будинку:

відео дня

Оцет. Для обробки місць проживання харчової молі на кухні можна використовувати 9% оцет або оцтову кислоту. Оцет має дезінфікуючі властивості та різкий запах, який відлякує міль. Розведіть оцет водою у співвідношенні 1:1 і протріть усі шафи, полиці та контейнери, де зберігалися заражені продукти.

Чим небезпечна міль?

Моль - маленький білий або коричневий метелик. Псує вовняні речі та хутро - у шубах і светрах з'являються дірки. Людей вона не кусає і не переносить інфекції, але харчується крупами, які після цього їсти не можна. Міль залишає продукти життєдіяльності, що можуть викликати алергію, дерматит і кон'юнктивіт.

Температурна обробка продуктів. Щоб знищити личинки молі, заражені крупи та інші продукти можна прогріти в духовці за температури 100-120 °С протягом 15 хвилин. Тонка оболонка личинок не витримує високої температури. Аналогічно можна заморожувати продукти на 3 дні в морозильнику, оскільки мінусові температури вбивають яйця і личинки молі.

Ефірні олії та нашатирний спирт. Для профілактики і відлякування молі можна використовувати суміш з оцту, нашатирного спирту та ефірної олії лаванди. Випари цієї суміші створять запах, який міль не переносить.

Регулярне прибирання. Міль не любить чистоту і протяги. Регулярно пилососьте шафи, провітрюйте їх і підтримуйте порядок. Важливо не тільки прибирати заражені продукти або речі, а й ретельно очищати місця їх зберігання.

Не буде ні в шафі, ні на кухні: як позбутися молі
Коли активні шкідники / Инфографика: Главред

Профілактика одягу. Для захисту одягу від молі використовуйте спеціальні засоби, наприклад, ароматизовані саше, які можна розмістити в шафах. Народні методи включають використання лаванди, герані або кедра. Ці рослини виділяють запахи, які міль не виносить.

Як позбутися личинок молі?

Щоб позбутися личинок молі, важливо впливати на них відразу кількома способами:

Температурна обробка. Як уже згадувалося, личинки гинуть при високій температурі (близько 100 °С) або при заморожуванні.

Хімічні засоби. Існують спеціальні інсектициди для боротьби з міллю, які можна розпорошувати в місцях скупчення комах.

Механічне очищення. Необхідно ретельно промити заражені продукти, а потім їх пересушити.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти