Як виростити чайний гриб: 3 способи, щоб отримати домашню комбучу

11 липня 2024, 02:00оновлено 12 липня, 23:39
351
Чайний гриб "вирощують" із солодкого чорного або зеленого чаю без домішок, даючи напою бродити певний час.
Як виростити чайний гриб: 3 способи, щоб отримати домашню комбучу
Як виростити чайний гриб / колаж: Главред, фото: pixabay

Комбуча – це напій із чайного гриба, який сьогодні отримав нову популярність. Тому багато хто цікавиться, як виростити чайний гриб, щоб смакувати домашнім напоєм.

Вам також може бути цікаво: Мало хто знає: чим корисний чай з липи – головний секрет напою.

Як виростити чайний гриб з нуля в домашніх умовах

  • Чайний гриб з чайної заварки. Візьміть чорний або зелений чай без ароматизаторів і добавок. Бажано — великий лист, він найякісніший. Засипте в заварник 5 ст.л. сухого чаю та залийте 0,5 л. окропу. Дочекайтеся, поки заварка охолоне до кімнатної температури, процідіть через ситечко або марлю в скляну банку. Потім потрібно додати 7 ст.л. цукру і перемішати. "Горло" посудини треба накрити марлею і помісти в тепле темне місце на два місяці. Поступово на поверхні утвориться тонка плівка чайного гриба.
  • Чайний гриб з яблучного оцту. Візьміть натуральний яблучний оцет без консервантів. Залиште пляшку з яблучним оцтом в темному теплому приміщенні на два місяці, поки осад не випаде на дно. Приготуйте чорний чай та додайте 1 ст.л. цукру. Перелийте оцет у чисту скляну банку та залийте чаєм кімнатної температури. Залиште закваску в теплому темному місці на два тижні. На поверхні рідини утвориться тонка плівка. Це і є чайний гриб.
  • Чайний гриб зі шматочка дорослого гриба. Відокремте шматочок гриба від основного дорослого гриба. Промийте його теплою кип’яченою водою і покладіть в чисту банку. Приготуйте заварку: 2 ст.л. чаю на 1 л. окропу. Процідіть напій, додайте 50 г. (1,5 ст.л.) цукру й остудіть. Залийте гриб в банці на ⅔ солодким чаєм. Накрийте банку марлею і поставте у тепле темне місце на тиждень.

Дивіться відео, чи можна виростити чайний гриб із комбучі:

Як правильно годувати чайний гриб

Коли ваш гриб матиме товщину кілька міліметрів і більше – його потрібно годувати. Для цього необхідно обережно злити всю рідину так, щоб гриб не потонув, заварити новий чай із цукром та охолодити його. Після цього налити рідину в чисту, велику банку та помістити гриб згори. Важливо: кристаликів цукру не повинно бути, бо це може призвести до хвороби гриба.

Що таке чайний гриб?

"Чайний гриб" - узагальнювальна назва кількох різновидів симбіозу дріжджового гриба з бактерією. За допомогою чайного гриба і води виготовляють кисло-солодкий газований прохолодний напій, званий чайним квасом. Використовується в альтернативній медицині, хоча лікарський ефект від вживання чайного гриба не доведений, повідомляє Вікіпедія.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти