StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як приготувати домашній засіб для миття овочів: потрібні лише три інгредієнти

14 вересня 2024, 02:41
86
Вода ефективна для видалення більшості бактерій, але завжди можна перестрахуватися.
Овочі
Як правильно мити овочі / Колаж: Главред, фото: pixabay.com, itsavegworldafterall

Зазвичай ми миємо фрукти та овочі проточною водою, але чи достатньо цього, щоб очистити їх від бактерій, або варто купити якийсь засіб у магазині? На це питання відповіли вчені. Згідно з дослідженнями, вода ефективна для видалення більшості бактерій. Але якщо ви хочете альтернативний спосіб очищення овочів і фруктів, то спробуйте домашній засіб для миття всього з трьох інгредієнтів. Як його приготувати, розповіла американський дієтолог Ліззі Стрейт у своєму блозі It's a veg world after all.

Що буде, якщо не мити овочі?

Овочі та фрукти можуть бути інфіковані бактеріями, наприклад, сальмонелою, кишковою паличкою і лістерією. Вони можуть викликати захворювання шлунково-кишкового тракту, які є вкрай неприємними і в деяких випадках можуть бути навіть смертельними.

"Промивання овочів водою, безумовно, допомагає знизити ризик потрапляння в організм шкідливих бактерій. Це особливо актуально, якщо ви їсте сирі фрукти або овочі, оскільки приготування і нагрівання їжі також допомагає вбивати бактерії", - розповіла Ліззі Стрейт.

відео дня

За її словами, деякі промислові мийні засоби для продуктів можуть залишати хімічні залишки на поверхні та їх не слід вживати в їжу. Однак домашній засіб для миття овочів, приготований із води, оцту та лимонного соку, є безпечним та ефективним варіантом.

Дослідження показують, що оцтова кислота, яка міститься в оцті, і лимонна кислота, яка міститься в лимонному соку, можуть бути особливо ефективними для знищення деяких видів бактерій, таких як кишкова паличка, на листовій зелені.

Крім того, одне дослідження показало, що розчин оцту і води виявився значно ефективнішим, ніж проста вода, для знищення сальмонели на яблуках.

Інші дослідження свідчать, що мийні засоби на основі оцту не діють ефективніше за воду проти лістерії.

Як правильно мити овочі

Овочі слід промити під струменем холодної води упродовж 30-60 секунд, щоб видалити бруд і бактерії.

"Пальцями масажуйте фрукти або овочі з м'якою шкіркою, наприклад, помідори, поки ви тримаєте їх під водою. Для продуктів із твердою шкіркою, наприклад, картоплі або моркви, використовуйте щітку для овочів", - радить Ліззі.

Висушіть вимиті продукти чистою тканиною або паперовим рушником.

Відокремте листову зелень перед миттям. Якщо вона дуже брудна (наприклад, бурякове бадилля), ви можете покласти її в миску з холодною водою і помасажувати її руками, щоб видалити бруд. Після цього промийте холодною водою і висушіть паперовим рушником.

Броколі та цвітну капусту можна занурити в холодну воду на одну-дві хвилини, а потім промити.

Уникайте використання мийних засобів або мила для миття продуктів. Тримайте раковину і руки в чистоті.

Як приготувати домашній засіб для миття овочів

Для приготування цього чудо-засобу змішайте 2 чашки води, 1/4 склянки оцту і сік одного лимона. Перелийте розчин у пульверизатор.

Саморобний спрей для миття овочів дуже ефективний для видалення бактерій та може бути особливо гарний для використання на листовій зелені (після того, як її було промито).

Для приготування диво-засобу потрібні лише три інгредієнти
Для приготування диво-засобу потрібні лише три інгредієнти / itsavegworldafterall

Щоб скористатися саморобним мийним засобом, просто розпиліть його на продукти (достатню кількість, щоб покрити поверхню), залиште на хвилину чи дві, потім змийте холодною водою.

Оцтовий спрей не повинен кардинально вплинути на смак ваших фруктів або овочів, але може злегка змінити його.

Раніше Главред писав, як правильно заморозити гриби для довгого зберігання. Заморожені гриби можуть зберігатися до 6 місяців. Головне - правильно їх підготувати до заморозки.

Блог It's a Veg World After All - що про нього відомо

Блог It's a Veg World After All веде Ліззі Стрейт - дипломована дієтологиня, авторка кулінарних книжок і прихильниця вегетаріанства. Мешкає в Міннеаполісі, штат Міннесота, США.

"Мій блог, що став бізнесом, - моя пристрасть. Як експертка в галузі харчування, я втілюю поради з харчування у життя. Я тут, щоб допомогти вам їсти овочі простими і абсолютно смачними способами і освоїти приготування їжі, планування харчування та багато іншого", - пише Ліззі.

За її словами, щойно люди починають їсти більше овочів, відбуваються дивовижні речі.

"На своєму досвіді я бачила, як овочі можуть поліпшити здоров'я і підняти настрій", - додала дієтологиня.

Ліззі Стрейт отримала ступінь магістра в галузі харчування людини в Університеті Дрекселя (Філадельфія, Пенсільванія) і пройшла стажування з дієтології в Minneapolis VA Healthcare System. Після складання іспиту RDN працювала амбулаторним дієтологом-телемедиком, перш ніж повністю присвятити себе блогу It's a Veg World After All.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти