StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Ось, що насправді буде якщо здерти родимку: лікар дала несподівану відповідь

2 лютого 2024, 18:29оновлено 3 лютого, 19:14
Главред з'ясував, що буде якщо пошкодити родимку та до чого варто бути готовим у випадку, якщо ви вирішили видалити родимку.
Ось, що насправді буде якщо здерти родимку: лікар дала несподівану відповідь
Що буде якщо здерти родимку - лікар дала несподівану відповідь / Колаж Главред, фото: ua.depositphotos.com

Родимка (невус) - це доброякісне утворення на шкірі, яка складається з клітин, що містять пігмент меланін. Це зазвичай невелике пігментоване пляма, яка може бути різного розміру, кольору та форми. Родимки можуть бути притаманні будь-якому віку та розташувані по всьому на тілу.

Зазвичай родимки не потребують лікування та не є небезпечними, але в деяких випадках вони можуть бути причиною турботи через зміни в розмірі, формі, кольорі або текстурі. Це може бути ознакою поганого здоров'я шкіри або навіть раку шкіри.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, що не можна робити із вашими родимками, рекомендуємо наш матеріал: Чи можна виривати волосся з родимки: що буде.

відео дня

Що буде, якщо здерти родимку

Лікар-дерматовенеролог, косметолог Ксенія Ткачишина у своєму Instagram розповіла про те, що потнрібно зробити у випадку, якщо ви випадково травмували родимку.

Перш за все, лікар наголошує на тому, що потрібно продензифікувати ранке. Для цього "нанесіть змочений у спирті ватяний диск на рану".

Наступним кроком Ксенія Ткачишина рекомендує натиснути на уражену ділянку для того, щоб зупинити кровотечу. Далі потрібно накрити пошкоджену ділянку стерильною пов'язкою або лейкопластирем.

Дерматовенеролог наголошує на тому, що родимка все одно продовжує кровоточити, то варто звернутись до професійного лікаря для ретельного огляду. Також вона рекомендує через 2 тижні після травми провести дерматоскопію.

Що потрібно для того, щоб видалити родимку

Перед тим як видаляти родимку, дерматовенеролог радить звернути увагу на 3 основні кроки.

1. Перед тим, як видаляти родимки, обов'язково потрібно зробити дерматоскопію.

За її словами це варто зробити через те, що більшість родимок, які так бояться пацієнти, це внутрішньо нормальні невуси або себорейні кератони, які є абсолютно безпечними і не потребують видалення у більшості випадків.

"Справжнє зло це саме ті пласкі родимки, непримітні, які помічає лише дерматолог", - наголошує лікар.

Дивіться відео про те, на що потрібно звернути увагу перед і після видалення родимки:

2. Спосіб видалення

Ксенія Ткачишина у своєму відео вказує на те, що найкращий спосіб видалення це хірургічний, адже при цьому зберігається максимальна гістологічна картина та точно можна дізнатись, що саме це була за родимка.

3. Після видалення - обо'язковий щорічний Check up родимок та використання кремів з SPF

Після видалення родимки не потрібно розслаблятись, акцентує дерматовенеролог. Вона додає, що потрібно обов'язково потрібно проводити щорічну перевірку всіх родимок у дерматолога. Також вона рекомендує захищати родимки від сонця, використовуючи для цього креми з SPF, які варто поновлювати кожні 2 години.

Чи може здерта родимка спровокувати рак

Існує думка, що якщо здерти чи пошкодити родимку, то це може спровокувати виникнення раку. Лікар-дерматолог Світлана Дячук вважає, що це міф. За її словами, ранки, утворені родимками, не спричиняють виникнення меланоми – злоякісної пухлини шкіри. Про це вона розповіла в інтерв’ю пластичному хірургу Едгару Камінському.

Водночас медики попереджають, що видалити родимку лазером без гістології неможливо: лікарі-косметологи можуть не правильно визначити доброякісне чи злоякісне утворення на вашій шкірі.

Онкологи вважають, що кожна людина може захворіти на меланому, щоб цього уникнути, необхідно раз на рік проходити обстеження. Завдяки цьому лікарі можуть оперативно виявляти злоякісні пухлини та покращувати прогноз захворювання.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти