StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Таргани зникнуть раз і назавжди: хімік назвав найефективніший метод

7 квітня 2024, 15:53оновлено 9 квітня, 14:36
7275
Боротьба з тарганами може бути складною навіть у найчистіших будинках чи квартирах. Главред з'ясував, який найкращий спосіб позбутись від тарганів.
Таргани зникнуть раз і назавжди: хімік назвав найефективніший метод
Як швидко позбутись від тарганів - найефективніший засіб від комах / Колаж Главред, фото: скріншот із відео YouTube

Таргани здатні вижити в будь-якій квартирі, навіть з єроремонтом. Більш того, їм для життя потрібні тільки крихти їжі. Важливо позбутися їх вчасно, оскільки вони можуть переносити захворювання, такі як дизентерія. Про те, як швидко позбутись від тарганів та, який метод є найкращим розповів в ефірі "Сніданку з 1+1" хімік Гліб Репіч.

Метод 1 - мороз

За словами Гліба Репіча, цей метод використовувався колись, коли не було взагалі ніяких засобів.

"Просто хату не топили декілька днів, таргани зникали. Вони можуть жити тільки при температурі вище, ніж 5 градусів за Цельсієм. Але використовувати цей метод зараз я не раджу", - зазначив хімік.

До речі, раніше ми розповідали, що робити, якщо на кухні завелися таргани. Кухня - улюблене місце комах, де вони дуже швидко розмножуються.

Метод 2 - борна кислота

Популярний блогер зазначає, що це дуже ефективний засід, адже коли тарган його з'їдає, йому становиться зле і він з часом помре.

"Тому що тарган проповзе по борній кислоті, в нього вона залишиться на лапках, а потім, коли він буде чиститись від неї, він її трішки з'їсть, йому стане зле", - зазначає експерт

Крім того, він радить змішати борну кислоту із сирим або відвареним жовтком.

Наносити борну кислоту рекомендується в тих місцях, де таргани активно повзяють, щоб їм далеко бігти не довелося.

Дивіться відео про те, як швидко позбутись від тарганів:

Метод 3 - порошок

Гліб Репіч наголошує, що порошок це вже синтетична хімія. За йлого словами, зазвичай в порошку використовують досить потужні нервово-пералітичні речовини.

"Коли тарганчик пробіжить по цьому порошку, тобто, ми його розсипаємо в тих місцях, де вони бігають. Він пробігає, і цього контакту вже достатньо, щоб йому стало зле. Вимикається вся нервова система, і він гине", - вказує він.

Для людини такий метод також є досить небезпечним, адже якщо випадково хтось це з'їсть, можна постраждати.

Метод 4 - гелі та пастки

Хімік зазначає, що пастка, по суті, це і є той же гель, тільки нанесений в середині спеціальної коробочки.

"Це якась їстівна суміш з дуже-дуже, зазвичай, класним запахом. Там шоколад чи бананчик, щоб тарган точно з'їв. Ну і туди додають, звісно, інсектициди. Речовини, які будуть їх вбивати. Інсектициди можуть бути досить різними. Від нервово-паралітичним до тих, які викликають розлад травлення", - розповідає Гліб Репіч.

Метод 5 - аерозолі

Аерозоль – це найефективніший спосіб доставки отруйних для тарганів речовин до місць їх проживання.

"Це теж нервово-паралітична речовина, яка знаходиться у балончику, тобто вона там розчинена під тиском. І коли ми натискаємо, у нас виділяється аерозоль, і ці дрібні частинки аерозолю проникають у всі важкодоступні місця і потрапляють на наших тарганів. І це для них є реально летальним", - наголошує експерт.

За його словами, вони досить безпечні, тому що в них використовується дихлофос

"Навіть якщо воно називається дихлофос, це не є радянський дихлофос, використовуються новітні речовини нервово-пралітичні, називаються піретироїди. Це аналоги рослинних речовин", - резюмує хімік Гліб Репіч.

Хто такий Гліб Репіч

Репіч Гліб - український біохімік, кандидат хімічних наук. Фіналіст премії Global Teacher Prize Ukraine. Займається популяризацією науки через власні соціальні мережі.

Як позбутись від тарганів народними методами

На практиці народні методи боротьби з тарганами можуть бути ефективними, але їхня ефективність може залежати від ступеня інфестації та умов у будинку. Ось деякі популярні народні методи:

Сода з цукром: суміш соди та цукру приваблює тарганів. Змішайте соду з цукром у рівних частинах і розсипте по місцях, де можуть знаходитися таргани. Після вживання соди таргани будуть вимушені пити воду, що спричинить їх загибель.

Борошно та цукор: ця суміш приваблює тарганів, які поїдають її. Змішайте рівні частини борошна та цукру і розсипте цю суміш по місцях, де часто з'являються таргани. Цукор приваблює комах, а борошно вбиває їх, викликаючи голод.

Олія м'яти: таргани не люблять запах м'яти, тому можна розпилити олію м'яти в місцях їх проживання.

Білий оцет: оцет може бути використаний для прибирання і дезінфекції поверхонь, що приваблює тарганів. Також його можна розпилити в пляшках на місцях їхньої найбільшої активності.

Суміш борошна та цукру з гіпсом: ця суміш також може бути привабливою для тарганів. Вони поїдають її, але гіпс затверджується у їхніх кишечниках, що призводить до їхньої гибелі.

Цибуля та часник: розкладіть цибулю та часник по кухні або інших зондах, де зазвичай бувають таргани. Їх запах може відлякати комах.

Ефективність цих методів може бути різною. Деякі можуть допомогти знищити частину тарганів, але не вирішити проблему повністю. Крім того, важливо застосовувати ці методи разом з іншими заходами для боротьби з тарганами, такими як підтримання чистоти та утримання будинку у гарному стані.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти