StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому волосся швидко сивіє: неочікуваний результат дослідження вчених

14 серпня 2024, 11:10оновлено 15 серпня, 17:33
2165
Для більшості людей генетика є основною причиною посивіння волосся, але стрес також відіграє свою роль.
Чому волосся швидко сивіє: неочікуваний результат дослідження вчених
Чому волосся швидко сивіє / колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Існує небагато досліджень на посивіння волосся через стрес, пише The New York Times.

Чи може стрес зробити волосся сивим

Видання повідомляє, що в одному з досліджень, опублікованому в 2016 році, вчені опитали понад 1100 молодих турецьких дорослих і виявили, що 315 осіб, які повідомили про передчасне посивіння волосся, мали вищий рівень стресу, ніж ті, хто цього не робив.

відео дня

Вам також може бути цікаво: Чому не варто мити волосся перед візитом до перукаря: стиліст розкрив хитрість.

Також відомо про ще одне невелике дослідження на людях, опубліковане в 2021 році. Дослідники вищипали різні пасма волосся у 14 добровольців, які мали хоча б трохи сивини. Кілька пасом були повністю сивими, деякі - частково, а деякі взагалі не посивіли. Потім вчені створили цифрові зображення волосся з високою роздільною здатністю і вирахували, коли кожне пасмо посивіло, використовуючи оцінки швидкості росту волосся.

Вони також попросили учасників нанести стресові події минулого року на часову шкалу та оцінити їх від найменш до найбільш стресових. Дослідники виявили, що посивіння пасма часто співпадало з найбільш стресовим моментом минулого року для добровольця.

Це дослідження дало "перші реальні докази того, що, можливо, стрес дійсно відіграє певну роль для деяких людей", - сказала доктор Вікторія Барбоза, доцент кафедри дерматології Чиказького університету.

Чому волосся сивіє

Як пише видання, посилаючись на доктора Барбозу, для більшості людей генетика є основною причиною посивіння волосся. Якщо у вас є батьки, які посивіли в молодому віці, ви, швидше за все, також посивієте.

Він також заявив, що певні захворювання можуть спричинити передчасну втрату пігменту у волоссі. До них відносяться вітиліго, яке спричиняє втрату кольору на окремих ділянках шкіри, та алопеція - один із видів випадіння волосся. Надмірна або недостатня активність щитовидної залози та хіміотерапія також можуть сприяти передчасному посивінню.

Крім того, дефіцит заліза, кальцію та вітамінів B12 і D також пов'язаний з передчасним посивінням, так само як і ожиріння та куріння.

Що відомо про The New York Times?

The New York Times - американська щоденна газета, базується в Нью-Йорку. The New York Times висвітлює внутрішні, національні та міжнародні новини, а також містить статті, звіти про розслідування та огляди. Як одна з найстаріших газет у Сполучених Штатах, вона є однією з головних газет країни. Станом на 2023 рік The New York Times отримала 137 Пулітцерівських премій, пише Вікіпедія.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти