StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому в СРСР переучували шульг: блогер здивував правдою

29 липня 2024, 02:40
2245
Аж до 1980-х років у країнах СРСР вважалося неправильним, коли дитина писала лівою рукою, а все через одну доктрину.
Написание
Чому раніше не любили шульг / Колаж: Главред, фото: flickr

Якщо зараз вміння писати лівою рукою вважається абсолютно такою ж нормою, як і правою, то ще в часи СРСР батьки примусово перевчали дітей. Чому раніше не любили шульг розповів білоруський блогер Максим Мирович.

За його словами, до середини 1980-х років педагоги у школах та батьки вдома прикладали чимало зусиль, щоб перевчити дитину писати правою рукою, а не лівою. При цьому методи були досить різні - від морального впливу, до прив'язування дитини чи биття її указівкою по руках.

"Радянська доктрина не передбачала когось, хто буде хоч чимось відрізнятися від решти спільноти. Батьків також змушували переучувати дітей-шульг. Пропонували надягати їм на ліву руку щільну рукавицю або забинтувати пальці лівої руки. Наукові дослідження показали, що повністю перевчити шульгу неможливо – права півкуля мозку є в них провідною, переробити це не можна. Більш-менш удалося адаптуватися лише частині шульг. Хоча найчастіше вони просто починали однаково послуговуватися обома руками", – пояснює Мирович.

відео дня

Офіційно тогочасна влада приводом політики переучування шульг називала те, що предмети побуту створені саме для праворуких, тож тим, хто пише лівою рукою потрібно було спростити життя.

Ще одна причина, яку не так широко озвучували - обов'язкова служба в армії. Затвори автоматів розміщені з правого боку, в цю ж сторону вилітають стріляні гільзи. Тобто у руках шульги під час стрільби гільзи летітимуть прямо в обличчя.

Що робили з шульгами в СРСР

Здебільшого діти, що писали лівою рукою відчували себе винними, відокремлювалися від колективу та погано вчилися через негативний вплив оточення на їхню психіку. Через постійні утиски, залякування та досить жорсткі методи у багатьох шульг з'являлося безсоння, заїкання чи гіперкінез.

Хто такий Максим Мирович?

Максим Мирович - білоруський блогер, що публікує антиросійські та антирадянські публікації, які користуються широкою популярністю у мережі. Сам Мирович називає свої статті "відповіддю на повзучий неосталінізм".

Інші новини про часи СРСР:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти