StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому арабіка краще робусти: чим відрізняються два популярні сорти кави

14 лютого 2024, 11:23оновлено 16 лютого, 15:48
Арабіка і робуста є найпопулярнішими сортами кави, але вони дуже відрізняються за своїм смаком, вмістом кофеїну, впливом на людину та іншими характеристиками.
Кофе, девушки
Яка різниця між арабікою і робустою/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, ua.depositphotos.com

Найпопулярнішими та найпоширенішими видами кави у світі є арабіка і робуста. Це не означає, що існують лише такі види – є ще ліберіка, ексцельса, еуженіоідіс, але об’єми їхнього виробництва не більші, ніж 2% всієї кави у світі. У той же час виробництво арабіки наближається до 70%, а робусти – до 30%. Саме тому про ці два види кави чув, напевно, кожен із нас, а про існування рідкісніших видів знають не усі.

Радимо прочитати також наступний матеріал: Тільки одиниці зможуть знайти хамелеона: загадка, яку треба розгадати за 7 секунд

Різниця між арабікою і робустою досить значна. Вони відрізняються як за смаком, так і за складом, вмістом кофеїну, впливом на організм людини та іншими характеристиками. Знати ці відмінності буде корисно, щоб враховувати їх під час вибору кави у магазині. Наприклад, комусь буде важливо, щоб вміст кофеїну був більшим чи меншим, комусь важливий смак тощо.

відео дня

Як ми вже згадували, арабіка є найпоширенішим видом кави у світі – її виробництво сягає до 70% сучасного ринку.

Основна різниця між арабікою і робустою у вмісті різних речовин у зернах. Так, зерна арабіки містять значно менше кофеїну, ніж зерна робусти – цей вміст відрізняється у понад два рази. Також арабіка містить більше цукру та ефірних олій. Саме через такий склад вона має м’який збалансований смак та яскравий аромат. Цікаво, що арабіка може мати різні нотки смаку залежно від того, де вона була вирощена: якщо у Коста-Риці – то у готовому напої можна буде відчути легкий присмак ожини і винограду, якщо у Колумбії – цитрусовий присмак, якщо в Ефіопії – квіткові і пряні нотки.

Так як у робусті міститься більше кофеїну і дубильних речовин, то напій має відчутну гіркоту і сильний стимулювальний ефект – він може краще бадьорити, ніж арабіка.

Але смак напою, приготовленого з цих сортів кави, може залежати ще й від того, чи правильно доглядали за плантацією. Бувають випадки, коли добре доглянута робуста виходить смачнішою, ніж арабіка, за якою доглядали неправильно.

Також цікаво, що розчинну каву виготовляють переважно з робусти дешевих і не дуже якісних видів. Але якщо для виготовлення розчинної кави використовують дорожчі види робусти, то і ціна такої таки, відповідно, зростає.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти