StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Не від кількості буряку: від чого насправді залежить колір борщу - несподівана відповідь

10 серпня 2024, 18:43оновлено 14 серпня, 21:54
2350
Навіть досвідченим господиням буває важко досягти червоного кольору борщу під час приготування. Біохімік розповів, чому борщ набуває червоного кольору.
Не від кількості буряку: від чого насправді залежить колір борщу - несподівана відповідь
Від чого насправді залежить колір борщу - не від кількості буряку / Колаж Главред, фото: УНІАН, ua.depositphotos.com

Колір борщу напряму не залежить від кількості буряку, яку додали під час приготування страви. На процес утворення кольору борщу впливає відразу декілька важливих аспектів. Про це в ефірі програми "Твій день" розповів біохімік Гліб Репіч.

Читайте наш матеріал "Чи можна їсти щодня борщ: несподівана відповідь просто вб'є наповал".

Як буряк впливає на колір борщу

За його словами, якщо неправильно "поводитись" із буряком, то навіть значна кількість цього овочу не дасть потрібного кольору борщу.

"Тому що барвник, який входить до складу буряку, він трішки хитрий. В буряку міститься червоний барвник, а точніше барвники бетаїни, які мають різний колір залежності від кислотності середовища", - вказує він.

Дивіться відео про те, які інгредієнти надають борщу червоного кольору:

Як утворюється колір борщу

Гліб Репіч провів дослід, щоб наочно показати, які причини червоного кольору борщу

"Для цього візьмемо склянку і наллємо туди води. Після того, як натерли буряк - потрібно додати його до склянки води. Після цього треба відокремити цю модель від бурякових ошурків", - показує хімік.

Внаслідок цих маніпуляцій вода в склянці з водою забарвилась в червоний колір.

"Тепер я вам продемонструю, що червоний – це барвник тільки в кислому середовищі, або в нейтральному. Зараз я додам сюди трошки розчину лугу, натрій-гідроксиду, який нейтралізує кислотність", - коментує він.

Біохімік зазначає, що внаслідок дії лужного середовища вода забарвлена буряком в червоний колір стала жовтою.

"Такі барвники (які містяться в буряку - ред.) не стійкі в лужному середовищі. Вони стійкі навпаки, в кислому. Для того, щоб нам досягати червоних кольорів, нам треба підтримувати борщ трошки кислим. Дивіться, додаємо сюди трохи оцту. І ми повернули червоний колір. Так, ми повертаємо червоний колір, тобто ми стабілізуємо цей барвник в кислоті", - вказує він.

Хто такий Гліб Репіч

Репіч Гліб - український біохімік, кандидат хімічних наук. Фіналіст премії Global Teacher Prize Ukraine. Займається популяризацією науки через власні соціальні мережі.

Що можна додавати до борщу, щоб він став червоним

Гліб Репіч наголошує, що окрім, звісно буряку, для того, щоб надати червоний колір борщу варто додавати оцет, лимонний сік або використовувати квашену капусту.

"І в такій формації буряк мало того, що не втрачає цей колір. Цей барвник стає стабільнішим до нагрівання, він не так псується в процесі приготування. Якщо кислоти буде недостатньо, то при готуванні вони будуть руйнуватися", - радить він.

Крім того, хімік радить додавати бурякову заправку в кінці приготування борщу, для того, щоб колір страви був найчервонішим.

"Коли я додаю цю заправку, її додаю в кінці приготування. Я не даю цьому буряку занадто інтенсивної термічної обробки. Тому що чим більше я його просто буду варити, тим більше барвнику зруйнується. Зазвичай дуже часто, коли ми беремо заправку, вона вже достатньо кисла, там є томати, і вони вже стабілізують барвник буряку", - резюмував він.

Дивіться відео про те, як зробити борщ яскраво червоним:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти