StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та ТБШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і городЗірки

Не великими котами: як насправді кішки бачать своїх господарів - точна відповідь

26 вересня 2024, 14:07
4114
Багато хто з власників котів замислюється, як їхні домашні улюбленці сприймають людей та навколишній світ. Главред з'ясував, як світ бачать коти.
Не великими котами: як насправді кішки бачать своїх господарів - точна відповідь
Як коти бачать своїх господарів - несподівана, але точна відповідь / Колаж Главред, фото: скірншот із відео

Як коти бачать людей — це питання, яке хвилює багатьох власників. Хоча коти часто демонструють неоднозначну поведінку, їхнє сприйняття людини як частини своєї соціальної групи має набагато складнішу природу. Про те, як кішка бачить свого господаря розповіли експерти проекту "AnimalWised" у відео на YouTube.

Як коти бачать людей

За словами експертів з проекту AnimalWised, коти не розглядають нас як справжніх котячих родичів, проте бачать в нас батьківську фігуру.

Це можна пояснити тим, що у дикій природі кошенята звертаються до матері за допомогою нявкання, але припиняють робити це у дорослому віці.

У домашніх умовах коти продовжують нявкати на своїх власників, демонструючи схожість між людиною та материнською фігурою.

Дивіться відео про те, як коти бачать людей:

Що думають кішки, коли дивляться на нас

"Коли коти нявкають на нас, це означає, що вони сприймають нас як материнську фігуру", — зазначають у проекті AnimalWised.

Поведінка домашнього кота демонструє, що, хоч він і не бачить в нас своїх біологічних батьків, ми відіграємо важливу роль у їхньому житті завдяки інтеграції їхніх потреб у наші щоденні рутини. Це також підтверджується дослідженнями, які показали, що близько 64% котів демонструють стійку прив'язаність до своїх опікунів.

Ким кішки вважають людей

Дослідження відомого зоолога Джона Бредшоу з Брістольського університету показує, що, хоча коти можуть демонструвати прив'язаність до людей, вони навряд чи вважають нас іншими котами. Це більшою мірою стосується нашої ролі у їхньому житті, ніж схожості з їхніми побратимами. Бредшоу припускає, що домашні коти можуть включати нас до своєї "родини", але це пов'язано з нашою здатністю піклуватися про них, а не з нашою фізичною схожістю.

"Можливо, вони сприймають нас як частину своєї сім'ї, але це, швидше за все, пов'язано з вищезгаданою батьківською роллю, яку ми відіграємо", — коментують експерти з AnimalWised.

Як бачать коти

Зір котів не є їхнім найсильнішим почуттям, але він дуже добре адаптований до певних умов. Зокрема, коти мають розвинений периферійний зір і добре бачать у слабкому освітленні.

Завдяки своїм вертикальним зіницям у них слабкий центральний зір, особливо в порівнянні з людьми. Їх оптимальний фокус – це діапазон приблизно 2-6 м від очей.

За словами фахівців, вертикальні зіниці котів дозволяють їм контролювати кількість світла, що потрапляє в очі, що робить їх зір особливо ефективним у сутінках та при слабкому освітленні.

"Коти можуть бачити в умовах дуже низької освітленості завдяки здатності розширювати зіниці та більшій кількості світлочутливих клітин в їхніх очах", — пояснюють експерти.

Що відомо про AnimalWised

AnimalWised - це освітницька ініціатива, заснована у 2015 році з метою просвіти користувачів щодо різноманітних питань, пов'язаних з тваринами. До команди проекту входять журналісти, ветеринари, етологи та зоопсихологи, які мають пристрасть до тварин у всіх їхніх проявах. Мета AnimalWised - створити ресурс, де користувачі можуть досліджувати різні аспекти тваринного світу. Водночас, зазначається, що інформація, яку надають фахівці AnimalWised має виключно інформативний характер і не замінює професійну консультацію, необхідну для надання допомоги конкретній тварині.

Які кольори розрізняють коти

Що стосується кольорового сприйняття, коти не бачать кольори так, як ми. Експерти відзначають, що вони здатні розрізняти відтінки зеленого, жовтого та синього, але не можуть розпізнати червоні та насичені відтінки. Це означає, що їхнє сприйняття кольору обмежене порівняно з людським.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти