StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як садити квасолю у відкритий ґрунт: засіки ломитимуться від урожаю

4 квітня 2024, 03:34
Щоб отримати багатий урожай, важливо знати, коли і як правильно садити квасолю у відкритий ґрунт.
Як садити квасолю у відкритий ґрунт: засіки ломитимуться від урожаю
Коли садити квасолю у відкритий ґрунт / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Квасоля - це невибаглива, але водночас дуже корисна та ситна культура. Виростити її вдасться навіть початківцям. Щоб отримати багатий урожай, важливо знати, коли і як правильно садити квасолю у відкритий ґрунт.

Квасоля є теплолюбною рослиною, тому для її посадки необхідно почекати тепла. Оптимальний час для саджання квасолі відповідає середнім денним температурам від +15°C до +18°C.

Якщо вам цікаво дізнатись більше порад щодо садівництва, рекомендуємо наш матеріал: Як правильно обрізати кущі малини навесні: поради, які стануть у нагоді.

відео дня

Коли садити квасолю в Україні

В Україні квасолю можна садити протягом весни та літа. Найкраще садити квасолю у травні, коли ґрунт вже добре прогріється, а ризик заморозків минає. Цей місяць забезпечить достатню теплоту та вологу для успішного проростання насіння і подальшого розвитку рослини.

Оптимальний час для посадки квасолі також залежить від регіону та погодних умов. На півдні квасолю можна сіяти вже наприкінці квітня або на початку травня.

У центральних областях краще почекати до середини травня, коли ґрунт прогріється до 10-12°C. На півночі квасолю рекомендується садити наприкінці травня або на початку червня.

Що любить квасоля при посадці

Перш ніж посадити насіння, ґрунт потрібно добре підготувати. Важливо забезпечити розпушений і добре дренований ґрунт. Квасоля також любить світло і вологу, тому важливо обрати для неї сонячне місце і забезпечити регулярний полив.

Квасоля любить:

  • Легкі, пухкі ґрунти.
  • Добре освітлені сонцем місця.
  • Захист від вітру.
  • Регулярний полив, особливо у перші два тижні після посадки.
  • Підживлення органічними та мінеральними добривами.

Як правильно садити квасолю у відкритий ґрунт

1. Підготовка ґрунту.

Виберіть сонячне місце, захищене від вітру. Ґрунт має бути пухким, дренованим, з нейтральною кислотністю.

За 2-3 тижні до посадки перекопайте ґрунт, додайте перегній або компост. За кілька днів до посадки зробіть лунки глибиною 5-6 см для кущових сортів і 8-10 см для витких.

Відстань між лунками для кущових сортів – 20-25 см, для витких – 30-40 см.

2. Підготовка насіння.

Перевірте насіння на схожість. Замочіть його в теплій воді на 8-12 годин. Деякі садівники рекомендують проростити насіння перед посадкою.

3. Посадка.

У лунки покладіть по 2-3 насінини. Присипте землею і злегка притисніть. Полийте теплою водою.

Як правильно замочити квасолю для пророщування

Перед садінням рекомендується замочити насіння квасолі у воді протягом 8-12 годин. Це допоможе прискорити проростання і підвищити шанси на вдале вирощування рослини.

Також бажано змінювати воду кожні 3-4 години, щоб позбутись шкідливих речовин, що виходять з квасолі під час замочування. Можна залишити її замочуватися на ніч.

Для цього потрібно взяти здорові зерна квасолі та помістити їх на ватяні кульки, а потім розмістити у прозорій скляній ємності. Зерна потрібно злегка змочити водою та поставити у світле тепле місце. Вже за кілька годин почнеться процес росту.

Скільки існує видів квасолі?

Існує близько 150 видів квасолі в тепліших областях обох півкуль. Розводяться переважно заради плодів і насіння, а деякі види — заради квітів (під назвою турецьких бобів), пише Вікіпедія.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти