StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Ігоре чи Ігорю, Олегу чи Олеже: Авраменко розповів про грубу помилку

9 серпня 2023, 20:33оновлено 10 серпня 2023, 15:31
66646
Також відомий вчитель України розповів, чи можна прикметник при звертанні ставити в кличний відмінок: "кохана, підійди" чи "кохано, підійди".
Авраменко
Авраменко розповів про кличний відмінок / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови вів розмову про кличний відмінок.

Якщо вам цікаві уроки від Олександра Авраменка, то пропонуємо вам прочитати наш матеріал: Що означає "копилити губи" в українській мові: Авраменко здивував відповіддю.

"Не минає і тижня, щоб хтось не поцікавився: Олегу чи Олеже, Ігорю чи Ігоре. Запам'ятайте, у кличному відмінку в межах норми перебувають дві форми: і Олегу, і Олеже. Тож використовуйте ту, яка вам більше подобається. Хоча, за моїми спостереженнями, останнім часом віддають перевагу більш давній формі – Олеже", - розповів Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

відео дня

Як пояснив мовознавець, на жаль, у чинний правопис закралася помилка. А саме, форма кличного відмінка "Ігоре". Авраменко зауважив, що у звертаннях потрібно використовувати лише одну форму – Ігорю.

Ігоре чи Ігорю, Олегу чи Олеже: Авраменко розповів про грубу помилку
скріншот

Також відомий вчитель України розповів, чи можна прикметник при звертанні ставити в кличний відмінок: "кохана, підійди" чи "кохано, підійди".

"Будь-який прикметник не можна ставити в кличний відмінок. Немає таких форм як "кохано", "любо" чи "дорого". Звертаючись використовуйте називний відмінок. Наприклад, "Кохана, ходімо!", "Люба, допоможи мені!", "Дорога моя, не сумуй!", - зазначив Авраменко.

Ігоре чи Ігорю, Олегу чи Олеже: Авраменко розповів про грубу помилку
скріншот

Насамкінець мовознавець закликав українців шанувати себе, дбаючи про чистоту своєї мови.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко розповідав, як сказати українською "однофамілець". Як зауважив відомий вчитель України, якщо вам не до вподоби слово "однофамілець", то можна вжити милозвучний синонім.

Також Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як правильно називати паперову посудину циліндричної форми: стакан чи склянка. Окрім того, Авраменко розповів, як в народі називають пластикову склянку.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти