StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що не можна робити за столом у казахів: цікаві традиції найгостиннішого народу

22 вересня 2024, 16:16
150
Який етикет у казахів та що заборонено робити у них за столом - цікаві факти про народ.
Що не можна робити за столом у казахів: цікаві традиції найгостиннішого народу
Які традиції у Казахстані / колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Як правильно спілкуватися із гостями та як себе поводити - детальніше про цікаві традиції народу дізнайтесь у матеріалі Главреду.

Відомо, що у Казахстані дуже серйозно та відповідально відносяться до всіх традицій, особливо вони пов'язані із гостями. Казахи є одним із найбільш гостинних народів, адже у їхній культурі прийом гостей - це дуже особливий та важливий захід. Ще від найдавніших часів гість у казахів сприймався, як божий посланець, от звідси походить такий важливий культ гостя.

Як зустрічають гостя у Казахстані

Історики розповіли, що у Казахстані існують важливі традиції гостинності, які включають багато різних звичаїв. Також багато чого залежить від ситуації та від статусу гостя. Відомо, якщо казахи погано зустрінуть гостя, то матимуть суворі догани, навіть якщо це був непроханий гість.

відео дня

Зазвичай прийом гостей починається із вітання, пізніше гостя садять на найпочесніше місце за столом - часто це далека частина в центрі юрти. Після цього гостю подавали куштувати кумис, різні закуски та м'ясо. Також у деяких випадках важливим та шанованим гостям у будинку дарували різні подарунки, почесним гостям вручали шапан - халат. Іноді також дарували коней та ювелірні прикраси.

Чим пригощають гостей у Казахстані

Згідно із казахськими традиціями насамперед гостю подавали кумис, шубат чи айран. Після цього пригощали чаєм із молоком чи вершками, баурсаками, родзинками, іримшиком та куртом. Після такого частування на стіл подавали закуски із конини чи баранини - кази, шужук, жал, жая, сур-ет, карта, кабирга. Також на будь-якому столі у казахів обов'язково мають бути коржики із пшеничного борошна.

На стіл також ставлять улюблену страву усіх казахів - єт, що означає м'ясо по-казахськи. Це відварене м'ясо, яке зазвичай подають великими нерозробленими шматками. Господар мав розрізати м'ясо та пригостити кожного гостя чималими шматочками. Згідно із традиціями, тазові кістки та гомілка віддавались почесним старим, грудинку - зятю чи невістці, шийний хребець - дівчатам.

Відомо, що найпочесніший гість у домі отримував від господаря приготовлену за спеціальним рецептом голову барана. Після цього гість повинен розділити голову між присутніми, однак дотримуватись спеціального ритуалу. Варто роздавати шматки їжі за звичаєм поважного ставлення до гостей, старих, дітей, близьких і далеких родичів.

У сучасному Казахстані культ гуляння та святкових вечерь змінився, однак більшість людей дотримуються давніх законів гостинності.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти