StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що буде якщо не пройти медкомісію у військкоматі: юристи назвали всі загрози

11 липня 2024, 19:04оновлено 12 липня, 23:46
1292
Обовʼязок проходити медичний огляд підтверджений частиною 6 статті 39-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".
Що буде якщо не пройти медкомісію у військкоматі: юристи назвали всі загрози
Що буде якщо не пройти медкомісію у військкоматі / колаж: Главред, фото: Сили територіальної оборони ЗСУ, УНІАН, ua.depositphotos.com

В Україні з 18 травня 2024 року набув чинності новий закон про мобілізацію. Згідно з ним військовозобов'язані особи протягом 60 днів - аж до 16 липня - зобов'язані оновити свої персональні дані в ТЦК і СП. Також цей закон передбачає, що військовозобов'язана особа має пройти військово-лікарську комісію (ВЛК), яка визначить придатність або непридатність людини до військової служби. Через це в мережі можна побачити багато питань: що буде якщо не проходити медогляд у військкоматі – Главред розповідає.

Вам також може бути цікаво: Відстрочка від мобілізації по догляду за батьками: як оформити та хто має право.

Що буде якщо не пройти медкомісію у військкоматі в Україні

відео дня

Зараз призовний вік в Україні — від 18 до 60 років. І будь-кому з чоловіків такого віку може прийти повістка. Тоді вони мають з'явитися у ТЦК та СП з документами, а звідти (у випадку відсутності права на відстрочку) їх направляють на ВЛК. І вже комісія приймає рішення, чи придатний чоловік до служби.

Юристи платформи "Адвокат Народу" заявляють, що обовʼязок проходити медичний огляд підтверджений частиною 6 статті 39-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу". Там вказано, що громадяни України, які призиваються на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, проходять у встановленому порядку обов’язковий медичний огляд.

"Відмова від проходження ВЛК суперечить чинному законодавству. Наказом Міністерства оборони України № 402 від 14.08.2008 чітко регламентований прямий обов'язок проходити ВЛК з метою якісного проведення призову громадян на строкову військову службу за станом здоров'я та неможливість відмовитися від проходження ВЛК", - наголошують юристи.

Що буде якщо відмовитися від медкомісії

Згідно з чинним законодавством України та наказами Міністерства оборони, відмова від проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) не допускається і є порушенням закону. Учасники мобілізації та особи призовного віку зобов'язані проходити ВЛК у встановленому порядку. "Білий квиток" також не звільняє від цього обов'язку.

"Відмова від ВЛК у воєнний час може призвести до адміністративної відповідальності та накладення штрафу. Після цього особу все одно можуть направити на ВЛК", - зазначають юристи.

Адвокатка Катерина Аніщенко додає, що теоретично військовозобов'язаний може відмовитись проходити ВЛК. Однак на практиці це буде нести за собою адміністративну відповідальність.

Тобто прямої заборони відмовитись від ВЛК немає, але у такому випадку людину можуть визнати абсолютно здоровою і придатною до служби у Збройних силах України.

Як висновок – відмовитись від проходження ВЛК на сьогодні неможливо.

Відповідальність за відмову проходження ВЛК

Якщо особа отримала повістку, з’явилась до ТЦК та СП та отримала направлення для проходження ВЛК, але потім відмовилась від проходження військово-лікарської комісії – їй загрожує адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу розміром від 3400 грн. до 5100 грн. (ч. 2 ст. 210-1 КУпАП).

Що буде якщо не пройти медкомісію у військкоматі: юристи назвали всі загрози
Закон про мобілізацію / Інфографіка: Главред

Мобілізація в Україні - що відомо

Нагадаємо, в Україні 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію. Однак у деяких категорій українців є право на виключення з військового обліку (підстави для якого прописані в "Правилах військового обліку").

Магістри, які пішли навчатися на аспірантуру одразу після закінчення повної вищої освіти або через кілька років, не можуть бути мобілізовані. Вони матимуть право на відстрочку. Про це заявив Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Крім того, статус бронювання від мобілізації тепер відображається у застосунку "Резерв+" – Міністерство оборони України цифровізувало паперові бронювання.

Мобілізація в Україні

Мобілізація в Україні - комплекс заходів, які проводяться з 2014 року у зв'язку з військовим вторгненням Російської Федерації.

У період із 2014 до 2015 року Київ провів шість хвиль часткової мобілізації, під час якої до армії призивали переважно громадян із досвідом військових дій або строкової служби в армії віком від 20 до 60 років.

24 лютого 2022 року Росія здійснила повномасштабне військове вторгнення в Україну. Київ оголосив загальну мобілізацію. До лав Сил оборони і безпеки призиваються військовозобов'язані громадяни (переважно - чоловіки) віком від 27 до 60 років.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти