StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 10 березня: за яку роботу не можна братися у цей день

9 березня 2024, 12:36
Робити нетермінові операції та інші хірургічні втручання, ходити до стоматолога не варто.
Який завтра день
Який завтра день / Колаж Главред, фото flickr (skhakirov), azbyka

10 березня - день, що має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції та звичаї, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити в день пам'яті мучеників Кодрата Нікомедійського, Саторина та інших.

Яке свято 10 березня

Свята у світі:

відео дня
  • Міжнародний день жінок-суддів

Свята в Україні:

  • День Державного Гімну
  • Міжнародний день дивовижності
  • Міжнародний день перуки

Церковне свято 10 березня

10 березня за новим церковним календарем в Україні відзначають день пам'яті мучеників Кодрата Нікомедійського, Саторина та інших.

Святі мученики Кодрат Нікомідійський, Саторін і Руфін, а також інші страждали в період правління імператора Декія (249-251) і його наступника Валеріана (253-259).

Кодрат, що походив зі знатної сім'ї, був відомий своїм щедрим помічником братам-християнам, які постраждали за свою віру, не шкодуючи своїх значних статків.

Коли в Нікомідію прибув посланець Декія, проконсул Перенній, Кодрат добровільно постав перед ним, щоб підтримати ув'язнених віруючих своїм прикладом. Перенній намагався відвернути його від віри, обіцяючи нагороди і почесті, але, бачачи марність своїх умовлянь, він кинув Кодрата до в'язниці, де той зазнав страждань.

Проконсул, вирушивши до Нікеї, велів привести всіх ув'язнених християн, включно з Кодратом. Після прибуття в місто, Кодрат попросив, щоб їх відвели в язичницький храм, де, дозволивши їм діяти вільно, він зруйнував ідолів. За це його піддали ще більшому знущанню. Під час їхніх страждань світла хмара огорнула їх, і язичники занурилися в морок. У цій тиші чувся спів Ангелів, що багатьох присутніх спонукало сповідатися християнами.

Мучеників відправили в різні міста, де їх мучили і намагалися змусити відректися від віри. Кодрата катували різними способами, включно з киданням його в мішок з отруйними зміями і залишенням його в рові на ніч, проте він залишався неушкодженим.

Зрештою, незважаючи на всі тортури, Кодрат відмовився відректися від Христа. Його спалили на розпеченій решітці, але він вийшов із вогню неушкодженим. Цього разу його обезголовили.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні - процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, як 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом із Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "русского мира". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архієпископ Святослав, висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Що не можна робити 10 березня

Не варто:

Іменини 10 березня

10 березня День Ангела відзначають: Віктор, Георгій, Денис, Дмитро, Єгор, Іван, Леонід, Марк, Михайло, Павло, Ян, Анастасія, Василина, Василина, Галина, Ніка.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти