StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Михайлове чудо: все, що потрібно знати про свято - прикмети і традиції

15 вересня 2020, 13:47оновлено 19 листопада 2020, 15:59
19 вересня - свято на честь одного з найулюбленіших православних архангелів. Що робити в Михайловому чудо, а що не можна робити - з'ясував Главред.
Михайлове чудо - що не можна робити, прикмети, молитви
Михайлове чудо - що не можна робити, прикмети, молитви / cpv.ru

На цьому тижні православні відзначають велике церковне свято - Михайлове чудо, а наступного тижня нас чекає ще й Різдво Пресвятої Богородиці.

Обидва свята Церква встановила в IV столітті. Причому Різдво Богородиці є святом двунадесятим, тобто одним з 12 найважливіших після Великодня урочистостей у православ'ї.

Чи можна одружитися на Михайлове чудо й яку роботу виконувати – читайте в нашому матеріалі Якого числа Михайлове чудо 2020 і як відзначати.

читайте такожМихайлове чудо - привітання в картинках, в прозі і віршах

Михайлове чудо: коли свято

Свято, покликане нагадати віруючим про чудо архангела Михаїла в Хонех (Колосс) – коли архангел чудесним чином з'явився і врятував від нападів язичників храм, встановлений на його честь – відзначається 19 вересня.

читайте такожМихайлів день: як молитися і кому Архангел Михаїл - покровительУ народі він по-простому називається Михайлове чудо, церковне ж назва – Спогад дива Архистратига Михаїла.

Також у архангела Михаїла є ще одне важливе свято: 21 листопада святкується Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. Це день пам'яті всіх архангелів і ангелів, створених Господом Богом досконалими і яких він наділив великими дарами.

Архангел Михаїл: у чому допомагає

Архангел Михаїл - покровитель і помічник у боротьбі зі злом, він захищає душі померлих і охороняє Ворота раю. Вважається, що Архангел Михаїл допомагає тим, хто потребує:

  • зцілення;
  • допомоги у вирішенні складних життєвих питань;
  • допомоги в дорозі;
  • допомоги, якщо постраждали від війни або стихійного лиха.
Архангел Михаїл. Ікона
Архангел Михаїл. Ікона

Молитва Архангелу Михайлу про захист

О святий Михаїлє Архангеле, помилуй нас, грішних, що потребують твого заступництва, збережи нас, рабів Божих (імена), від усіх видимих і невидимих ворогів, паче ж підкріпи від жаху смертного і від збентеження диявольскаго і сподоби нас непостидно постати Творцеві нашому в годину страшного і праведного суду його. О всесвятий, великий Михайле Архистратиже! Не погорди нас, грішних, що моляться тобі про допомогу і заступництву твоє в веце сем і в майбутньому, але сподоби нас тамо купно з тобою славити Отця і Сина і Святого Духа на віки віків.

читайте такожПравильний церковний календар на вересень 2020 - всі свята

Молитва Архистратигу Михайлу (щоденна)

Господи, Боже Великий, Царю безначальний! Пішли, Господи, Архангела твого Михайла на допомогу рабам Твоїм (ім'я). Захисти, Архангеле, нас від усіх ворогів, видимих і невидимих.

О, Господній Великий Архангелі Михаїлі! Демонів нищівнику, заборони всім ворогам, що борються зі мною, і створи їх яко вівці, і змири їх злісні серця, і розтрощи їх яко прах перед обличчям вітру.

О, Господній Великий Архангелі Михаїлі! Архістратиже, шестокрилий перший княже, воєвода Небесних Сил-Херувим і Серафим і всіх святих.

О, Угодний Михайле Архангеле! Хранителю невимовний, буди нам великий помічник у всіх бідах, скорботах, в печалях, в пустелях, на роздоріжжях, на річках і на морях тихе притулок.

О, Господній Великий Архангелі Михаїлі! Визволи нас від усякої принади лукавия диявольския, егда почуєш нас, грішних (ім'я), що моляться тобі, закликають ім'я Твоє святе, прискори на допомогу нам і почуй молитву нашу.

О, Великий Архангела Михаїла! Переможи вся противиться нам, силою Чесного і Животворящого Небесного Хреста Господнього, молитвами Пресвятої Богородиці, святих ангелів і святих апостолів, святого пророка Божого Іллі, Святого великого Миколая, архієпископа Мир Лікійських чудотворця, Святого Андрія Юродивого, святих великомучеників Микити і Євстафія, Святих Царствених страсторерпцев, преподобних Отець і святих святителів і мучеників і всіх святих Небесних Сил.

О, Господній Великий Архангелі Михаїлі! Допоможи нам, грішним рабам Твоїм (ім'я), визволи нас від боягуза, потопу, від вогню і меча, від марної смерті, від всякого зла і від ворога улесливого, і від бурі поносімия, і від лукаваго визволи нас, великий Михайла Архангелі Господній, завжди, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Михайлове чудо: що не можна робити в цей день

За традицією в цей день категорично забороняється:

  • працювати, а то Бог покарає - детальніше читайте в нашому матеріалі Священик пояснив, чому в неділю і на православні свята не можна працювати - виняток робиться лише для невідкладних справ: догляд за дітьми і домашніми тваринами тощо;
  • сваритися і лаятися: за старих часів цього дня прийнято було проводити обряд замирення між тими, хто посварився, і якщо помирити вдавалося – це відзначали широко і радісно. З часом традиція забулася, але заборона на сварки залишилася;
  • голову мити - вважається, що інакше розум весь змиється;
  • робити дорогі покупки - за старих часів вірили, що радості такі придбання не принесуть;
  • викидати залишки їжі - їх роздавали бездомним людям або тваринам;
  • у ліс ходити, але саме за чорницею - вважалося, що в цей день цю ягоду топче диявол.

Михайлове чудо: що потрібно робити

Цей день краще провести в молитвах і спокої. І якщо з кимось в сварці - то, скориставшись позитивною енергетикою дня, спробувати помиритися з цією людиною.

Також за старих часів незаміжні дівчата ворожили в цей день на пирозі: кому дістанеться шматок із запеченим в ньому кільцем, та неодмінно вийде заміж цього року.

А ще наші предки вірили, що загадане в Михайлів день бажання збудеться неодмінно.

Михайлове чудо: прикмети

Вважається, що в Михайлів день бувають перші заморозки. До того ж більшість прикмет дня пов'язана якраз з погодою:

  • якщо вранці туман – чекай потепління;
  • якщо на верхівці беріз ще тримається зелене листя – зима буде ранньою і суворою;
  • якщо березовий лист жовтіє зверху – то весна буде ранньою, а знизу – то пізньою;
  • якщо вранці на деревах є іній – чекай багато снігу в цю зиму;
  • якщо ввечері на Михайлове чудо на небі пливуть сині хмари – це до зміни погоди;
  • якщо листя осики падає на землю "обличчям" – це до холодної зими, а нижньою стороною – тоді до теплої й з відлигами, якщо і так, і сяк – тоді помірна буде зима.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти