StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Якого числа Михайлове чудо 2020 і як відзначати

17 вересня 2020, 12:26оновлено 19 листопада 2020, 15:56
Коли свято Михайлове чудо в 2020 році, прикмети і традиції дня: чи можна одружитися на Михайлове чудо й яку роботу виконувати – в матеріалі Главреда.
Михайлове чудо 2020 - що не можна робити - весілля, прикмети, традиції / Архангел Михаїл. Ікона
Михайлове чудо 2020 - що не можна робити: весілля, прикмети, традиції / Архангел Михаїл. Ікона

Свято Михайлове чудо встановлено на честь одного з найулюбленіших в православ'ї небесних захисників – святого архангела Михаїла.

За переказами, саме Михайло переміг диявола, за що й удостоївся честі охороняти ворота раю. Святому архангелу Михайлу моляться про позбавлення від хвороб і нещасть, захист від несправедливості та беззаконня, особливо ті, хто постраждав через війну або стихійні лиха.

Детальніше про те, в чому допомагає архангел Михаїл, і молитва на Михайлове чудо - описані в нашому матеріалі Михайлове чудо: все, що потрібно знати про свято - прикмети і традиції.

відео дня
  1. Коли свято Михайлове чудо - якого числа дата
  2. Михайлове чудо - історія свята та його значення
  3. Михайлове чудо - що не можна робити: традиції та обряди
  4. Чи можна одружитися на Михайлове чудо
  5. Михайлів день - народні прикмети на Михайлове чудо

Коли свято Михайлове чудо - якого числа дата

День Архістратига Михаїла завжди відзначається 19 вересня. У 2020 році це субота.

читайте такожМихайлове чудо - привітання в картинках, в прозі і віршах

Михайлове чудо - історія свята та його значення

За легендою, житель міста Колоси спорудив храм на честь архангела Михаїла в подяку за те, що той зцілив його дочку від німоти. Вилікувалася вона водою зі струмка, що благословив архангел.

Одного разу з ненависті до місцевого паламаря язичники підкопали і направили на храм потоки двох гірських річок – щоб вода змила храм і вбила служителя. Однак святий Михайло відгукнувся на молитву паламаря – і захистив храм. З тих пір місто, де розташовувався храм, отримало назву Хони або Хонах (що означає отвір, розколина: саме в расселіну, що відкрив у землі Михайло, і злилася гірська вода, не заподіявши шкоди храму).

У народі свято називається Михайлове чудо – Вікіпедія дає й інші назви для цього дня:

  • Чудо архистратига Михаїла, Михайло-диво, Чуди, Диво;
  • Перша братчина (у це свято прийнято миритися - тобто брататися один з одним);
  • Михайлів день, Михайла Чудотворця;
  • Перші Михайлівські морози, Михайлівські ранки,Михайлівські заморозки (вважається, що з цього дня починаються перші ранкові заморозки).

Михайлове чудо - що не можна робити: традиції та обряди

У Михайлів день традицій дотримувалися та за прикметами стежили строго - інакше, мовляв, святий архангел суворо покарає порушників.

Свято прийнято проводити в колі сім'ї: всім разом сходити до церкви, а потім влаштувати тихе сімейне застілля. У храмі ставлять загальну свічку та просять у архангела Михайла сімейного щастя, здоров'я і достатку.

У цей день на перше місце виходять турбота про душу і близьких.

Під забороною у свято Михайлове чудо - важка робота, використання ріжучих предметів, лайка і миття голови (а то, мовляв, весь розум вимиєш).

З робіт дозволені тільки приготування їжі (особливо для подаяння бідним і на святковий стіл), турбота про домашніх тварин і допомога іншим людям, які цього потребують.

Чи можна одружитися на Михайлове чудо

Весілля на Михайлове чудо дозволяється - але не в цьому році. Мова про обряд вінчання. Це пов'язано не з прикметами самого свята, а з правилами вінчання в цілому. Справа в тому, що церква не вінчає по вівторках, четвергах і суботах – тобто напередодні пісних днів.

читайте такожЗворушливе привітання на весілля – своїми словами і картинкиКрім того, не проводять обряд вінчання під час постів, в сирну седмицю (по-народному Масляна – тобто тиждень перед Великим постом), в пасхальну седмицю (тиждень після Великодня) і в Святки (з 7 січня по 18 січня).

Михайлове чудо 2020 випало на суботу - тому вінчатися не можна. Не можна буде повінчатися і в неділю, тому що це переддень дванадесятого великого свята: 21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці 2020.

А ось розписуватися в РАГСі, тобто оформляти світський шлюб – можна в будь-який день.

Михайлів день - народні прикмети на Михайлове чудо

♦ На Михайлове чудо тепла погода - осінь буде довгою, зима пізно прийде.

♦ Вранці іній ліг - до сніжної зими.

♦ Берези знизу вгору жовтіють - до ранньої зими і навпаки.

♦ Увечері на Михайлове чудо хмари посиніли - до зміни погоди.

Нагадаємо, що православний церковний календар у вересні 2020 складається не лише з таких свят, як Михайлове чудо та Різдво Пресвятої Богородиці 2020. Детальніше читайте в нашому матеріалі Правильний церковний календар на вересень 2020 - всі свята.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти