За температури нижче нуля, відключення світла будуть по 8-10 годин - експерт Прокіп

25 вересня 2024, 09:00оновлено 25 вересня, 10:28
115
В деяких регіонах, районах можуть бути проблеми з теплом взимку. І це може бути будь-де, вважає експерт.
Андриан Прокип, энергетика
Україна здатна відновити енергетику за рік у разі припинення вогню - Андріан Прокіп / Коллаж Главред

Росіяни цілком реально розглядають сценарій атаки на атомну генерацію , аби змусити українців пристати на умови РФ у війні. Ці удари можуть стати новим випробуванням для української енергетики, особливо напередодні початку опалювального сезону.

В інтервʼю Главреду керівник програми "Енергетика" Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп розповів, чи має Україна змогу захиститися від ударів РФ, за яких умов та температур в Україні можна буде уникнути тривалих відключень електроенергії, та як довго українцям доведеться жити з відключеннями у разі завершення війни.

У Євросоюзі заявили про виділення додатково €160 мільйонів на підготовку енергосистеми України до зими, з яких 100 мають спрямувати на відновлення та ремонти. Чи вистачить цих коштів для того, щоб привести систему до більш-менш робочого стану напередодні зими?

відео дня

Можливо, 100 мільйонів чисто на відновлення, за дуже скромними оцінками, вистачило б. Але тут виникає інше питання. Про виділення коштів оголосили, грубо кажучи, в середині вересня. Опалювальний сезон починається в середині жовтня. Чи реально до кінця року провести ці ремонти? Я маю певні сумніви. Так, це дуже хороша ініціатива, але з нею трохи запізнилися.

До того ж, якщо ми говоримо про ремонти і відновлення об'єктів, то ці відновлені об'єкти мають бути прикриті силами протиповітряної оборони. Тому що як неодноразово ставалося, відремонтований об'єкт може через тиждень після його запуску бути знову пошкоджений чи знищений.

Ми в будь-якому разі будемо стикатися з дефіцитами взимку.

І ця заявлена сума буде спрямована на ремонт потужностей, яких нам не вистачає, з урахуванням імпорту. Тобто навіть з імпортом у нас залишається певний дефіцит, не менше 2,5 ГВт, і от начебто ці кошти мали бути спрямовані на проведення ремонтів. Та і ці гроші навряд чи привезли у валізі в день оголошення – напевно є механізм виділення цих коштів.

Загалом це досить дивна історія, коли на форум YES приїжджає Джейк Саліван (радник віцепрезидента США з питань нацбезпеки. – Главред) і розповідає, як Україні пройти зиму – захистити енергетичні обʼєкти системами ППО, збудувати захисні споруди і забезпечити поставки обладнання.

По-перше, захист ППО явно залежить не від нас. По-друге, премʼєр Шмигаль повідомляв, що будівництво укриттів третього рівня призупинено, тому що партнери не знають, наскільки воно буде ефективно і не виділяють коштів.

Тобто, з одного боку, Саліван нам розказує, що треба зробити, але це залежить не дуже від нас. Після цього виходить звіт міжнародного енергетичного агентства, який розповідає, що має зробити Україна, що мають зробити партнери, і ним намагаються знову відкрити Америку за місяць до початку опалювального сезону. Цей секрет Полішинеля давно відомий усім. Дуже добре, що виділили кошти, але сума у 160 мільйонів – це лише додатковий пакет, і не особливо великий (порівняно з тими сумами, які виділялися раніше і які нам потрібні).

свет, энергетика
Дефіцит електроенергії в опалювальний період може досягати 2,5 гігават - Андріан Прокіп / УНІАН

Як би ви оцінили підготовку до опалювального сезону?

Це досить складно коментувати зважаючи на те, що інформація чутлива і не оприлюднюється. В компаній були плани ремонтів, але ніхто їх не оголошував на публіку (що в принципі резонно).

Наскільки я розумію, зараз основна генерація, яка забезпечує Україну електроенергією – це атомні електростанції. Напередодні міністр закордонних справ України Андрій Сибіга говорив про можливу підготовку Росією ударів по них. Як сильно може погіршитися ситуація, якщо РФ здійснить таку атаку (або якщо подібні удари будуть періодичними)?

Атомна генерація – це близько 50-60 відсотків від усього виробництва електроенергії. Втрата атомної генерації – це дуже неприємний сценарій, який я навіть не хочу озвучувати. Але це буде величезною проблемою. Споживання взимку суттєво виросте, в нас будуть дефіцити. Власне виробництво буде покривати їх не повністю. А уявіть, якщо від цього власного виробництва ще й забрати половину генерації.

А існують якісь можливі варіанти покращення цього сценарію?

Це ППО і захист розподільчих пристроїв – трансформаторів і підстанцій, які з'єднують атомні електростанції з енергосистемою. Росіяни не будуть бити безпосередньо по блоках – вони будуть вибивати саме розподільчі пристрої, намагаючись тим самим паралельно зумовити блекаут.

Яка ситуація з газовою генерацієюнаскільки вона зараз вразлива до російських атак?

У нас велика частина газової генерації в принципі була знищена. Що побудовано – не зрозуміло, як і те, що ще буде побудовано. В деяких регіонах, районах можуть бути проблеми з теплом взимку. І це може бути будь-де. Ми бачили ситуацію, коли протягом минулих півроку Харків залишився без теплової генерації. Були проблеми в Дніпрі, у 2022 році – в Ладижині Вінницької області.

Куди будуть стріляти росіяни, там можуть бути проблеми. Вони намагалися пробували робити це навіть по Києву в серпні. Тому не можна сказати, що десь в Україні цього гарантовано не станеться.

свет, отключения
В зимовий період відключення світла можуть бути мінімум по 8-10 годин - эксперт / УНИАН

За даними моніторингової місії ООН, масовані атаки РФ взимку можуть спричинити відключення електроенергії в Україні тривалістю від 4 до 18 годин на добу. При цьому деякі експерти допускають, що можна буде уникнути відключень. Який ваш прогноз стосовно майбутньої зими?

Уникнути відключень можна буде, тільки коли на вулиці буде +5, не буде руйнувань і будуть додаткові ремонти. Навіть якщо не буде нових обстрілів, то коли буде температура нуль і нижче, то у нас будуть відключення. І це можуть бути відключення на рівні 8-10 годин. А якщо це буде -10, то світла, умовно кажучи, може не бути 18 годин.

Відключення будуть у будь-якому разі – аби їх не було, має статися чудо. Тобто в нас має зʼявитися нова генерація (яка не зʼявиться), має бути плюсова температура, і не має бути нових обстрілів.

Відповідно, чи розділяєте ви прогнози про те, що Україні доведеться щонайменше чотири роки жити з відключеннями?

Ні, не погоджуюся. Якщо, скажімо, припиняються бойові дії та обстріли, то за хороших темпів відновлення, вже за рік ми про це забудемо. Потрібен рік активної роботи для того, щоб відновити генерацію від того стану, який є зараз.

Ви маєте на увазі відновлення тих самих об'єктів?

Ні, не тільки. Це і ремонти, і будівництво нової генерації. Тут потрібно оцінювати ситуацію окремо по кожному з обʼєктів і зважати на те, чи піддається він відновленню, і скільки це може коштувати.

Хто такий Андріан Прокіп

Андріан Прoкіп – керівник програми "Енергетика" Українського інституту майбутнього.

Доктор економічних наук, старший науковий співробітник Інституту Кеннана (Вашингтон, США), займається проблемами енергетичної політики та енергетичної безпеки.

Постійно публікує авторські тексти в Україні, Європі та США, відстежуючи зміни в енергетичному секторі України та загальні зміни в країні, оцінюючи енергетичну політику, аналізуючи європейські енергетичні ринки, вплив санкцій на енергетичний сектор Росії, перспективи змін в енергосекторі Європи та світу. Автор та співавтор кількох монографій, виданих як в Україні, так і за кордоном, в тому числі і в США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти