StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

З таким не варто жартувати: чому закладає вуха і як боротися з проблемою

1 вересня 2023, 18:08
Вуха може закласти не тільки в літаку, але й після сну та під час застуди.
Причина закладання вух
Причина закладання вух / Колаж Главред, фото flickr (David), Instagram (audiosluh)

Закладені вуха можуть бути викликані різними причинами, часом це може бути тимчасовим явищем, а іноді вимагає втручання фахівця. Главред розповідає про можливі причини закладених вух.

Чому закладає вуха без причини

Закладеність вух без явної причини може бути викликана різними фізіологічними або тимчасовими факторами, наприклад атмосферним тиском. Це відбувається при підйомі на великі висоти, наприклад, при польоті на літаку, називається аероотитом.

Також вуха може закласти при алергії. Реакція на подразник може викликати набряклість слизової оболонки та закладеність. Ще одна можлива причина - забиття вушного каналу сіркою. Навіть якщо немає відчутних ознак її скупчення, іноді вона може накопичуватися в слуховому проході і викликати закладеність вух.

відео дня

Інші поширені причини закладеності:

  • перепад температури;
  • закладений ніс;
  • стрес і тривога;
  • вплив вітру;
  • перебування перед кондиціонером і т. д.

Чому закладає вуха при застуді

Закладеність вух при застуді зазвичай пов'язана з інфекцією верхніх дихальних шляхів, такою як нежить. Коли ви застудилися, організм бореться з інфекцією, і слизові оболонки починають виробляти слиз для боротьби з вірусами або бактеріями. Це призводить до набряклості слизової оболонки в носі, горлі і слухових трубах, оскільки все там пов'язано.

Зазвичай закладеність вух при застуді - тимчасове явище і покращується під час відновлення від інфекції. Якщо ж проблема затягнулася, обов'язково зверніться до лікаря.

Чому закладає вуха в літаку

Закладання вух при польоті на літаку обумовлено змінами атмосферного тиску. Повітря в кабіні літака піддається тиску, який помітно нижче, ніж на рівні моря. Це робиться для комфорту пасажирів, оскільки на великих висотах атмосферний тиск значно нижче, і без його регулювання в кабіні люди могли б відчувати дискомфорт та проблеми з диханням.

Щоб впоратися з цим неприємним відчуттям, можна вжити таких заходів:

  • жувати жувальну гумку, ковтати слину або жувати цукерки;
  • робити маленькі ковтки води;
  • прокачати слухові труби, закриваючи ніс пальцем і намагаючись видихнути повітря через закритий ніс.
  • уникати сильних перепадів тиску, якщо це можливо.

Закладання вух вранці: причина

Причин закладеного йуха вранці може бути кілька. Під час нічного сну організм накопичує слиз в носі і горлі. Це може призвести до відчуття закладеності вух вранці, оскільки слухові труби та середнє вухо пов'язані з носоглоткою.

Якщо ви страждаєте від алергій на пилок, цвіль, домашній пил або інші алергени, вони можуть викликати набряк слизової оболонки носа і горла, що може впливати на стан вух. Запалення в області носа, горла або вух, таке як риніт, фарингіт або середній отит також може супроводжуватися закладеністю вух. Поза сну може також грати роль. Наприклад, сон на спині може сприяти відтоку слизу з носа і горла в слухові труби, що може викликати закладеність вранці.

Якщо закладеність вух вранці стає регулярною або супроводжується іншими симптомами, такими як біль, порушення слуху або запаморочення, важливо звернутися до лікаря для оцінки та діагностики. Лікування буде залежати від основної причини закладеності вух.

Інші новини про здоров'я:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти