StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Названо чотири несподіваних продукти, від яких можна захворіти, якщо не зберігати їх правильно

16 червня 2021, 21:44
Рис-один з найбільш поширених продуктів з високим ризиком харчового отруєння.
Часник
Отже, щоб знизити ризик ботулізму, домашні суміші часнику в олії завжди слід зберігати в холодильнику / Olivier / Flickr

За даними Міністерства сільського господарства США, щорічно близько 48 мільйонів американців хворіють хворобами харчового походження.

Хоча багато хто з нас знають, що деякі продукти, швидше за все, будуть заражені шкідливими бактеріями і призведуть до нездужання (думаю: м'ясні делікатеси, морепродукти та яйця), інші менш відомі продукти при неправильному зберіганні або поводженні з ними також можуть призвести до хвороб.

Дійсно, ці потенційно небезпечні продукти також можуть підтримувати життя і розмножувати мікроорганізми, пише Livestrong.com.

читайте такожЧому смертельно небезпечно вішати магніти на холодильник

Тут експерт з безпеки харчових продуктів Джефф Нелкен обговорює чотири дивовижні продукти, які можуть викликати захворювання, а також поради щодо зберігання харчових продуктів, які допоможуть запобігти харчовому отруєнню.

1. Домашній часник в маслі

Хоча суміш часнику в маслі, зроблена своїми руками, апетитна, вона може спровокувати серйозне захворювання, якщо з нею поводитися або зберігати неправильно.

За словами Нелкена, часник, як коренеплід, чутливий до спорів бактерій Clostridium botulinum, які зазвичай зустрічаються в грунті. "Хоча ці спори нешкідливі в присутності кисню, вони процвітають в умовах без кисню, наприклад, коли часник і масло розливають у пляшки", - пояснює він.

У міру того, як спори проростають в цьому безкисневому середовищі, вони виробляють нервовий токсин, який може привести до ботулізму, захворювання, яке вражає нервову систему і може викликати утруднене дихання, параліч м'язів і, у важких випадках, смерть, згідно з даними Мічиганського державного університету.

Отже, щоб знизити ризик ботулізму, домашні суміші часнику в олії завжди слід зберігати в холодильнику і використовувати протягом двох-трьох днів або викинути через дві години при кімнатній температурі, за даними Мічиганського державного університету.

2. Овочі в домашніх умовах

Подібно часнику в маслі, продукти, консервовані або ферментовані в домашніх умовах, несуть більш високий ризик зараження токсином ботулізму. Фактично, за даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), овочі, консервовані в домашніх умовах, є причиною номер один спалахів ботулізму в Сполучених Штатах.

А продукти з низьким вмістом кислоти, в тому числі спаржа, стручкова квасоля, буряк, кукурудза, картопля, деякі помідори і інжир, є найбільш частими джерелами ботулізму, пов'язаного з домашнім консервуванням, згідно CDC.

Якщо ви можете їсти свої власні продукти, ви можете знизити ризик ботулізму, дотримуючись повного керівництва Міністерства сільського господарства США з консервування в домашніх умовах. Після того, як ви позначите свої банки і поставите дату, зберігайте їх у прохолодному темному місці при температурі від 50 до 70 градусів за Фаренгейтом і завжди охолоджуйте після відкриття, за даними CDC.

3. Рис

Рис-один з найбільш поширених продуктів з високим ризиком харчового отруєння. Це тому, що сухий рис може містити спори золотистої палички, говорить Нелкен. При невеликій кількості вологи ці суперечки можуть розмножуватися і викликати захворювання.

Ось чому ви завжди повинні зберігати сирий рис в прохолодному і сухому місці. Про всяк випадок перекладіть рис в герметичний контейнер після відкриття і зберігайте його в коморі (або навіть в морозильній камері).

Але проблеми безпеки харчових продуктів не закінчуються на сухому рисі: варений рис забезпечує ідеально вологе середовище для потенційно отруйних патогенів. За даними Австралійського інституту безпеки харчових продуктів (AIFS), рис, змішаний з іншими продуктами високого ризику, такими як морепродукти, свинина або яйця, має ще більшу ймовірність зараження.

Дійсно, згідно з AIFS, неправильне зберігання вареного рису є провідною причиною хвороб харчового походження в світі.

Щоб правильно зберігати приготований рис, спочатку зніміть його з вогню і швидко охолодіть, щоб запобігти росту бактерій, за даними Міністерства сільського господарства США. Після охолодження помістіть рис в герметичний контейнер і поставте в холодильник на три-чотири дні.

При повторному нагріванні залишився рису нагрійте, поки зерна не досягнуть температури 75 градусів, щоб убити будь-які шкідливі бактерії.

4. Фрукт

Ви не повірите, але свіжі фрукти вважаються продуктом з високим ризиком, говорить Нелкен. Наприклад, за даними AIFS, ягоди та диня мають високий ризик зараження, оскільки такі бактерії, як лістерія та сальмонела, процвітають у теплому вологому кліматі, де вирощуються ці фрукти.

За словами Нелкена, ви можете запобігти харчовому отруєнню, ретельно вимивши (і витерши насухо) фрукти і охолодивши їх до температури нижче 10 градусів, щоб уповільнити ріст бактерій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти