StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Названо найкращий час для прийому вітамінів

16 лютого 2021, 21:01
Деякі вітаміни краще засвоюються в особливих умовах.
Вітамін
Деякі вітаміни краще засвоюються в особливих умовах. / iPhones

Для правильного функціонування вашому організму необхідно 13 вітамін, 9 з яких є водорозчинними, а 4 - жиророзчинними.

Хоча ці поживні речовини містяться в їжі в різних кількостях, деяким людям необхідно додавати певні вітаміни для задоволення своїх потреб в харчуванні.

Зазвичай більшість вітамінів можна приймати в будь-який час дня. Проте, деякі вітаміни краще засвоюються в особливих умовах, тому для оптимального засвоєння корисно знати, як і коли приймати добавки.

У цій статті пояснюється, як і коли приймати вітаміни, повідомляє Healthline.

читайте такожЧи не засвоюється вітамін D: названі ознаки

Водорозчинні вітаміни

Як випливає з назви, водорозчинні вітаміни розчиняються у воді. Таким чином, вам не потрібно приймати їх з їжею, щоб вони засвоїлися.

Є дев'ять водорозчинних вітамінів, у тому числі вітамін C плюс вісім вітамінів групи B-B1( тіамін), B2 (рибофлавін), B3 (ніацин), B5 (пантотенова кислота), B6 (піридоксин), B7 (біотин), B9. (фолієва кислота) і B12 (Кобаламін).

Вам необхідно регулярно вживати водорозчинні вітаміни, тому що, на відміну від жиророзчинних вітамінів, вони насилу відкладаються в тканинах вашого тіла. Замість цього надлишок водорозчинних вітамінів виводиться з сечею.

Вітамін С

Вітамін C грає у вашому організмі безліч важливих ролей. Наприклад, він діє як потужний антиоксидант і необхідний для здоров'я імунної системи, а також синтезу колагену і нейротрансмітерів.

Існує кілька форм добавок вітаміну С, включаючи аскорбінову кислоту, аскорбінову кислоту з біофлавоноїдами, ліпосомальний вітамін С і аскорбат кальцію.

Добавки аскорбінової кислоти мають біодоступність, аналогічну біодоступності аскорбінової кислоти, що міститься в таких продуктах, як фрукти і овочі.

Ви можете приймати добавки вітаміну С в будь-який час дня, з їжею або без неї, хоча прийом аскорбінової кислоти з їжею може допомогти зменшити потенційні побічні ефекти з боку шлунково-кишкового тракту, викликані її високою кислотністю.

Обов'язково Зберігайте добавки з вітаміном С в прохолодному темному місці, так як це поживна речовина чутливо до тепла і світла.

Крім того, майте на увазі, що, оскільки надлишок вітаміну C виводиться з організму, дози більше 1000 мг зазвичай не потрібні - за винятком особливих обставин, наприклад, під час лікування високими дозами вітаміну C внутрішньовенно.

Вітаміни групи B

Вітаміни групи B продаються індивідуально або у вигляді комплексних добавок групи B, які містять всі вісім вітамінів групи B.

Оскільки вони водорозчинні, ви можете приймати їх з їжею або без і в будь-який час дня. Проте, часто рекомендується приймати вітаміни групи B вранці, оскільки вони відіграють важливу роль у метаболізмі поживних речовин і виробленні енергії.

Більш того, деяким людям корисно приймати вітаміни групи в натщесерце. Наприклад, людям з дефіцитом B12 рекомендується приймати добавки B12 натщесерце, запиваючи водою, щоб забезпечити максимальне засвоєння.

Жиророзчинні вітамінив відміну від водорозчинних вітамінів, жиророзчинні вітаміни залежать від жиру для правильного засвоєння. Таким чином, зазвичай рекомендується приймати жиророзчинні сполуки з їжею, що містить жири.

Вітамін А

Дефіцит вітаміну А рідко зустрічається в Сполучених Штатах, але частіше зустрічається в країнах, що розвиваються.

Певні групи населення більш схильні до ризику розвитку дефіциту вітаміну А через підвищені потреби або зниження абсорбції. Сюди входять вагітні та годуючі люди, а також люди з муковісцидозом.

Більшість добавок з вітаміном А містять вітамін А, отриманий з жиру печінки риби або у формі каротиноїдів вітаміну А, які являють собою рослинні сполуки, які ваше тіло перетворює в активну форму вітаміну А.

Для оптимального засвоєння вам слід приймати добавки вітаміну А з жиросодержащей їжею.

Майте на увазі, що якщо ви дотримуєтеся збалансованої дієти, в добавках вітаміну А зазвичай немає необхідності.

Крім того, деякі дані свідчать про те, що добавки з високими дозами вітаміну А можуть підвищувати ризик загальної та пов'язаної з раком смертності. З цієї причини не додавайте високі дози вітаміну А, якщо це не рекомендує медичний працівник.

Вітамін Д

Вітамін D необхідний для імунної функції, здоров'я кісток, росту клітин і багато чого іншого. На жаль, більше 1 мільярда людей у всьому світі відчувають дефіцит цієї важливої поживної речовини.

Вітамін D можна приймати в будь-який час дня, і більшість цих добавок слід приймати з жиросодержащими стравами або закусками, щоб забезпечити оптимальне засвоєння.

Наприклад, одне дослідження з участю 50 літніх людей показало, що абсорбція вітаміну D була на 32% вище у тих, хто приймав добавку вітаміну D з жиросодержащей їжею, в порівнянні з тими, хто приймав її з знежиреною їжею.

Однак на деякі добавки вітаміну D не впливає те, що ви їсте. Наприклад, одне дослідження на тваринах показало, що добавки вітаміну D на масляній основі і мікросомальні добавки - вітамін D, інкапсульований в сферах жирних кислот - можна приймати без їжі.

Важливо відзначити, що активація вітаміну D залежить від адекватного рівня магнію. Тому, щоб підтримувати здоровий рівень вітаміну D, переконайтеся, що ви також отримуєте достатньо магнію.

Також майте на увазі, що деякі жиророзчинні вітаміни, включаючи вітамін Е, можуть впливати на засвоєння вітаміну D. З іншого боку, прийом вітаміну К разом з вітаміном D може поліпшити мінеральну щільність кісток.

читайте такожПередозування жувальними вітамінами: що трапиться

Вітамін Е

Вітамін E діє як головний антиоксидант у вашому організмі і необхідний для здорового кровотоку та імунної функції.

Це також популярна харчова добавка, хоча це поживна речовина міститься в багатьох продуктах, а дефіцит зустрічається рідко.

Тим не менш, людям з певними захворюваннями, включаючи синдром короткої кишки, муковісцидоз і хвороба Крона, можливо, доведеться приймати добавки з вітаміном Е, щоб уникнути дефіциту.

Зазвичай рекомендується приймати добавки з вітаміном Е під час їжі. Однак одне дослідження 2019 року за участю 27 жінок показало, що, поки жир споживався протягом дня, Вітамін Е засвоювався ефективно.

Це означає, що, можливо, немає необхідності приймати вітамін Е з жиросодержащей їжею, якщо ви споживаєте достатньо жиру при наступних прийомах їжі.

Майте на увазі, що навіть незважаючи на те, що вітамін E необхідний для здоров'я, прийом занадто великої кількості добавок може завдати шкоди деяким групам населення.

Вітамін К

Вітамін К відноситься до сімейства жиророзчинних сполук, в яке входять вітамін К1 (філлохінон) і вітамін К2 (менахінони).

Вітамін К необхідний для згортання крові, здоров'я кісток і серця і багато чого іншого.

Клінічно значущий дефіцит вітаміну К рідко зустрічається у дорослих, хоча він частіше зустрічається у людей з порушеннями згортання крові і порушеннями всмоктування, а також у людей, які приймають ліки, які заважають всмоктуванню вітаміну К.

Ви можете приймати добавки з вітаміном К в будь-який час дня під час їжі або перекусів, що містять жир.

Полівітаміни

Мультивітаміни зазвичай містять безліч вітамінів і мінералів.

Деякі люди віддають перевагу полівітамінам одноразовим поживним добавкам, тому що вони зручні і можуть бути менш дорогими.

Хоча дані про довгострокову користь для здоров'я від прийому полівітамінів суперечливі, відомо, що їх прийом може допомогти заповнити дефіцит поживних речовин, особливо в уразливих групах населення, таких як літні люди і вагітні.

Оскільки ці добавки зазвичай містять як жиро -, так і водорозчинні вітаміни, зазвичай рекомендується вживати їх під час їжі.

Це може поліпшити засвоєння деяких поживних речовин і знизити ризик шлунково-кишкових розладів, які в іншому випадку можуть виникнути при прийомі полівітамінів натщесерце.

Якщо ви приймаєте дві або більше таблетки в день, подумайте про розподіл дози, щоб допомогти вашому організму більш ефективно засвоювати певні поживні речовини. Наприклад, приймайте одну таблетку під час сніданку, а іншу - під час обіду.

Якщо у вас є питання про дозування або про те, як приймати вітамінні добавки, проконсультуйтеся з лікарем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти