StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Довгі літні дні впливають на ваш сон? Як отримати необхідний відпочинок

16 червня 2021, 23:50
Якщо вам важче заснути в літні місяці, ви не самотні.
безсоння
Ось кілька причин, за якими ви можете погано спати влітку. / Фото pixabay.com

Влітку є, чого чекати: найкраща погода, канікули, час, проведений на пляжі. Труднощі зі сном - не одна з них. Якщо вам важче заснути в літні місяці, ви не самотні.

Будь то труднощі із засинанням або проблеми зі сном, більш тривалий світловий день і більш високі температури можуть ускладнити отримання необхідного відпочинку, пише Healthline.

Прочитайте, щоб дізнатися, чому і що ви можете зробити з цим.

Чому влітку важче спати?

Згідно з дослідженням, проведеним у 2011 році, сезонні коливання можуть впливати на те, як добре ми спимо.

читайте такожПро які хвороби сигналізує занадто довгий сон-відповідь лікаря

Дослідники виявили, що влітку час неспання наставав раніше, а проблеми зі сном, такі як безсоння і втома, були менш поширені взимку (хоча у людей все ще можуть бути проблеми зі сном взимку).

Ось кілька причин, за якими ви можете погано спати влітку.

Збільшений світловий день

У дослідженні 2019 року зазначається, що вплив світла в денний час сприяє більшій кількості епізодів неспання вночі і меншій кількості повільнохвильового або дельта-сну. Це фаза сну, яка сприяє відчуттю спокою.

Те ж дослідження визначає світло як єдиний найважливіший зовнішній фактор, що впливає на циркадний ритм, внутрішній годинник організму, який контролює наш цикл сну і неспання.

"Більш тривалий світловий день і більш високі, іноді вологі, температури ускладнюють сон", - говорить кат Ледерле, доктор філософії, Магістр наук.

Ледерле-фахівець зі сну, хронобіолог і керівник відділу сну в Somnia.

"Ваші біологічні годинники, розташовані у вашому мозку, використовують світло і темряву як сигнали дня і ночі", - каже вона. "Чим довше ми бачимо світло, тим довше біологічний годинник буде повідомляти тілу, що зараз день, і йому потрібно не спати".

Затримка вивільнення мелатоніну

Коли стемніє, наші біологічний годинник сигналізують про те, що пора спати, виділяючи гормон мелатонін. Зі сходом сонця секреція мелатоніну припиняється, тому організм може підготуватися до нового дня.

"Через більш тривалий світловий день влітку час секреції мелатоніну коротший, ніж взимку", - говорить Ледерле. "Це одна з причин, чому влітку ви можете прокидатися раніше і менше спати".

Стрес

Гіпнотерапевт і експерт зі сну Діпті Тейт каже, що сон може ще більше порушитися, якщо ви перебуваєте в стані стресу або багато про що думаєте.

"Гормони та хімічні речовини відіграють величезну роль у нашій здатності підтримувати баланс і гомеостаз", - говорить Тейт.

Наприклад, гормональні зміни під час менопаузи або надниркових залоз і хімічний дисбаланс через занепокоєння і стресу "матимуть величезний вплив на нашу здатність ефективно вивільняти мелатонін і в кінцевому підсумку відключатися",-говорить вона.

Фактори способу життя

Фактори способу життя також можуть мати значення.

"Оскільки дні довші, ми, як правило, робимо більше, а також виявляємо, що наше спілкування збільшується", - говорить Тейт. "Оскільки літній спосіб життя більш соціальний, ми можемо виявити, що їмо пізніше і п'ємо більше алкоголю".

Тейт також зазначає, що час сну може скоротитися, оскільки прийнято лягати пізніше і прокидатися з більш раннім ранковим сонцем.

"Це може негативно позначитися на нашому загальному режимі сну, викликаючи часті нічні пробудження або потенційну перевтому в денний час", - говорить вона.

"Ми максимально використовуємо більш тривалий світловий день і теплу погоду", - каже вона. "Однак наші завантажені соціальні календарі також забирають час від сну".

Як згадував Тейт, більш тривале спілкування з людьми також може означати, що ви вживаєте більше алкоголю. За словами Ледерле, це не допомагає нам спати в довгостроковій перспективі.

"Хоча алкоголь може допомогти нам заснути, він порушує сон у другій половині ночі", - каже вона. "Сон стає більш фрагментованим, і ми прокидаємося без сил".

Більш високі температури

У поєднанні з більш тривалим світловим днем більш високі температури також можуть порушувати сон.

"Коли нам занадто тепло, наше тіло виходить з розслабленого стану і дуже тонко переходить в стан підвищеної усвідомленості", - говорить Тейт.

За словами Тейта, це вбудований запобіжний механізм, що оберігає тіло від перегріву.

"Наша підсвідомість розбудить нас, щоб відрегулювати наш внутрішній термостат і повернути його до нормальної температури тіла", - каже вона. "Коли температура нашого тіла падає, це сигнал про те, що знову" безпечно "спати. Наш сон стане більш глибоким і постійним".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти