StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чай може знизити кров'яний тиск - дослідження

12 березня 2021, 22:05
Це відкриття може допомогти у розробці більш ефективних антигіпертензивних препаратів.
чай
Це відкриття може допомогти у розробці більш ефективних антигіпертензивних препаратів / Reuters

І зелений, і чорний чай варять з листя одного і того ж куща Camellia sinensis, але зелений чай, який зроблений з неферментованих листя, містить більше антиоксидантів.

Окислення в процесі ферментації чорного чаю знижує рівень його антиоксидантів.

Кілька досліджень показали, що зелений чай пригнічує утворення раку, знижує високий кров'яний тиск і знижує ризик серцевих захворювань.

Однак молекулярний механізм, відповідальний за вплив на кров'яний тиск, досі не ясний.

Вчені з Каліфорнійського університету в Ірвіні (UCI) і Копенгагенського університету в Данії виявили, що антиоксиданти в чаї відкривають іонні канали і можуть розслабляти м'язи, що вистилають кровоносні судини.

читайте такожНе зелений і не Чорний: цей чай продовжує життя

Вони повідомляють про свої відкриття в журналі Cellular Physiology & Biochemistry.

Запобіжний фактор ризику

Це відкриття може допомогти в розробці більш ефективних антигіпертензивних препаратів, які потенційно можуть поліпшити здоров'я мільйонів людей у всьому світі.

За даними Національного Інституту серця, легенів і крові, контроль або зниження високого кров'яного тиску може допомогти запобігти хронічним захворюванням нирок, серцеві напади, серцеву недостатність і, можливо, деменцію.

Тим часом, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), більше 1 мільярда людей у всьому світі страждають гіпертонією.

Нове дослідження вперше показує, що два антиоксиданти в чаї, відомі як катехіни, відкривають білковий канал в мембранах гладком'язових клітин, що вистилають кровоносні судини. Це дозволяє позитивно зарядженим іонам калію залишати клітини.

Канали в нервових і м'язових клітинах підтримують напругу на своїх мембранах, дозволяючи негативним і позитивним іонам проходити всередину і назовні контрольованим чином. Вони "закриті по напрузі", що означає, що вони реагують на зміни цієї напруги розмиканням або замиканням.

Дослідники виявили, що катехіни в зеленому чаї активують певний тип іонного каналу калію, який називається KCNQ5.

Попередня робота деяких з тих же вчених припускає, що цей білковий канал може лежати в основі антигіпертензивної дії деяких рослин, які тисячоліттями використовувалися в якості народних ліків.

Молочний чай

Автори впевнені, що додавання трохи молока до чорного чаю не знижує його антигіпертензивної дії.

Молочний чай, нанесений безпосередньо на клітини в лабораторії, не зміг активувати їх канали KCNQ5. Але це, швидше за все, не той випадок, коли людина його п'є.

Вчені також виявили, що нагрівання зеленого чаю до 35 °C збільшує активацію KCNQ5.

Втім, любителям холодного чаю не варто турбуватися.

"Незалежно від того, чи п'ється чай холодним або гарячим, ця температура досягається після того, як чай випитий, так як температура людського тіла становить близько 37 °C", - говорить професор Ебботт. "Таким чином, просто випиваючи чай, ми активуємо його корисні антигіпертензивні властивості", - додає він.

Електрична активність в головному мозку

KCNQ5 також присутній в мембранах нервів головного мозку, де він допомагає регулювати електричну активність і передачу сигналів.

У людей з розладом, званим епілептичної енцефалопатією, є різновид канального білка, яка не реагує ефективно на зміни напруги, що призводить до частих нападів.

Автори дослідження відзначають, що катехіни можуть долати гематоенцефалічний бар'єр, що запобігає потраплянню в мозок більших молекул, в тому числі деяких ліків.

Теоретично препарати, створені на основі молекул катехіну, можуть, таким чином, допомогти виправити причину епілептичної енцефалопатії.

"Відкриття їх здатності активувати KCNQ5 може запропонувати майбутній механізм виправлення зламаних каналів KCNQ5 для поліпшення порушень збудливості мозку, викликаних їх дисфункцією", - підсумовують дослідники.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти