"Нафтогаз" використовує постачальника "останньої надії" для захоплення ринку газу – нардеп

1 жовтня 2021, 17:58
Нафтогаз
фото УНІАН

"Нафтогаз України" використовує постачальника "останньої надії" (ПОН) для встановлення монополії на ринку природного газу для населення.

Про це заявив народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко в ефірі ток-шоу Energy Freedom.

"У мене немає сумнівів, що цей механізм використовується однією "немонопольною" вертикально інтегрованою структурою для того, щоб захопити свій шматок ринку. Зрозуміло, що бажання через ПОН загнати (споживачів – ред.) на свої прямі контракти, монопольно володіючи ресурсом газу, – це абсолютно зрозуміле просте питання. Був би нормальний Антимонопольний комітет у нас, він би давно вже відреагував", – сказав нардеп.

відео дня

Він нагадав, що механізм ПОН працює з порушеннями з самого початку його роботи.

"Я не хочу в черговий раз говорити про колосальні порушення при проведенні так званого "конкурсу" на роль цього так званого ПОН. Ви всі розумієте, що умови були прописані під одну структуру... Від 600 до 800 тисяч українців зараз знаходяться на цьому ПОН (ПОН забезпечує їм постачання газу – ред.). Значна кількість вже 6 місяців знаходиться, хоча за законом це має бути 2 місяці максимум, а далі їх треба відключати", – додав Олексій Кучеренко.

На його думку, головною проблемою на сьогодні є те, що значна кількість споживачів не знає, що ПОН постачає їм газ.

"У них платіжки приходять по 12 гривень (ціна за кубометр газу – ред.), хоча за законом (кубометр газу – ред.) повинен коштувати не 12, а повинен індексуватися під біржу, а там вже ціна і 25, і 30 гривень. Але я розумію, що бунту бояться, тому бояться їм сказати", – додав Кучеренко.

За словами нардепа, він намагався захистити українців та внести в законопроект №2553 поправку, що прирівнює споживачів, яким газ постачає ПОН, до вразливих категорій.

"Реакція була така: "Нафтогаз" категорично проти, тому депутати, які обслуговують "Нафтогаз" вирішили не ставити цю поправку взагалі. Вони вважають, що воно якось саме розсмокчеться", – поскаржився Кучеренко.

Нагадаємо, влітку 2020 року конкурс на визначення постачальника "останньої надії" виграла Газопостачальна компанія "Нафтогаз України", яка була призначена виконувати функцію ПОН до 2023 року.

Асоціація постачальників енергоресурсів, що об'єднує близько 30 ліцензіатів з постачання природного газу та електроенергії, заявила, що Умови оголошеного Міненерго конкурсу на постачальника "останньої надії" на ринку природного газу України для населення були дискримінаційними та економічно необґрунтованими.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти