Експерти прогнозують різку зміну умов для українського експорту вже наступного року

13 серпня 2021, 18:20
Рекордні врожаї будуть в Україні та в Росії – і це призведе до того, що багато продукції потрапить на ринок і ціни опустяться.
збирання врожаю
Експерти прогнозують різку зміну умов для українського експорту вже наступного року / УНІАН

Умови для українського експорту цього року склалися сприятливі. Але вже наступного року ситуація може різко змінитися.

У сюжеті "5 каналу" зазначається, що за 6 місяців 2021 року експорт товарів з України зріс на третину проти аналогічного періоду минулого року – йдеться про суму майже у 30 млрд доларів. Водночас половину українського експорту складає продовольча та металургійна сировина.

"На сьогодні є приваблива кон'юнктура на наш експорт сировинний... але надалі природне коливання ціну опустить, і не треба розраховувати, що весь наступний рік буде сприятлива кон'юнктура на наш сировинний експорт", – розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак.

відео дня

Зокрема, експерти навели як приклад найбільшу експортну позицію України - зернові та олійні культури, попит на які підтримують урядові імпортери з різних країн. Тендери на новий урожай пшениці вже оголосили Філіппіни, Японія, Алжир і Корея. Однак, покупці стримані - вичікують дешевших цін. Ринок вже відчуває розворот цінового тренду.

"Якщо ми говоримо про сільськогосподарську продукцію, тут дуже багато залежить від рівня врожаю. Наприклад, зараз посуха у Бразилії - це впливає. Але рекордні врожаї будуть в Україні та в Росії – і це призведе до того, що багато продукції потрапить на ринок і ціни опустяться", – підкреслив інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Нагадаємо, Україна прискорює темпи експорту зерна на тлі прогнозу рекордного врожаю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти