Жданов – про успіхи на півдні: Миколаїв зітхне спокійніше, а Херсон буде під постійними обстрілами

11 листопада 2022, 19:16
Війська, виведені з-під Херсона, Росія перекине на донецький і запорізький напрямок, вважає полковник запасу.
За словами Олега Жданова, війська РФ з-під Херсона будуть перекинуті на донецький напрямок
Втрата Херсона загрожує стати катастрофою для Путіна, вважає полковник запасу Жданов / Колаж Reuters, Главред, Telegram

Херсон – єдиний обласний центр, який Росія змогла окупувати за час повномасштабної війни проти України, – був звільнений Збройними силами України. Це стало несподіванкою на тлі численних заяв про те, що розмови Шойгу і Суровікіна про відведення російських військ – це пастка для ЗСУ, а також прогнозів про те, що Херсон буде звільнений не раніше ніж через місяць.

Проте в Херсоні знову майорять українські прапори, а все правобережжя Херсонської області поступово переходить під контроль української армії.

Росія вивела 40-тисячне угруповання військ і техніку на лівий берег Дніпра в Херсонській області. Свій черговий провал у цій війні російське керівництво пояснило бажанням зберегти життя своїх солдатів.

відео дня

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в інтерв'ю Главреду розповів, чому не виправдалися песимістичні прогнози про терміни звільнення Херсона, що тепер чекає на місто, які перспективи звільнення лівого берега Херсонської області, як посилить позиції ЗСУ повернення контролю над цією територією, а також чи можливі переговори з Росією після успіхів українських військ на півдні.

Чому всупереч усім прогнозам про звільнення Херсона, як мінімум, через місяць ЗСУ так швидко увійшли в місто?

Мабуть, російські війська пішли раніше. Схоже, в Херсоні був реалізований той самий сценарій, що і на харківському напрямку: основна частина військ спокійно, в плановому порядку з технікою і озброєнням просто пішла, залишивши тільки якісь ар'єргардні загони, які чинили нам опір і прикривали відхід російських військ. Ну, а ми знову біля розбитого корита.

З одного боку, виправдана ейфорія перемоги – ми звільнили Херсон і правий берег Херсонської області. Хіба що десь ще добивають залишки російських військ. Але з іншого – все 40-тисячне угруповання російських військ, що було на правобережжі Херсонщини і в Херсоні, зараз спливе десь на іншому напрямку.

Який напрямок це може бути?

Тут навіть до ворожки не треба ходити – на донецькому напрямку. Під Бахмутом твориться непроглядне пекло. Противник хоче прорвати нашу оборону і взяти Слов'янськ. Тому, швидше за все, вони будуть там.

Другий похід на Київ спільно з білорусами Росія не може готувати?

Ні. Їм зараз не до Києва.

Другий похід на Київ може бути, якщо противник сформує окреме угруповання в Білорусі чисельністю не менше 30-40 тисяч. Тільки в цьому випадку ми зможемо говорити про ймовірність такого походу.

Зараз у противника кричуща ситуація на донецькому напрямку. Російські війська не можуть виконати політичне та економічне завдання – взяти хоча б Слов'янськ. Далі Слов'янська вони, можливо, навіть не підуть. Але Слов'янськ їм потрібен кров з носу, тому що це вода в Донецьк. Вони не перезимують у Донецьку без води.

Тобто, виходить, що Росія спочатку вивела свої війська з правобережжя Херсонщини і з Херсона, а вже потім Шойгу дав команду про їх відвід?

Так, саме так. Противник нас переграв: спочатку вивів війська і техніку, а потім влаштував усю цю виставу з відведенням військ. Ми прийшли, а військ немає.

Підтвердженням моїх слів є той факт, що росіяни підірвали всі мости. Це показник того, що військ там практично не залишалося. Зараз на правобережжі лише залишки, які пливуть на човнах. А де 40 тисяч із танками і артилерією? Вже, напевно, йдуть у колонах на Донецьк.

Скільки може тривати зачистка Херсона? Коли ми зможемо з упевненістю сказати, що Херсон повністю звільнений і все під контролем?

Думаю, зачистка міста може тривати три-чотири доби. Поки до останнього будинку, до останнього підвалу дійдуть...

Зачистка всього правобережжя триватиме до тижня.

А що тепер чекає на Херсон? Адже його все одно не можна назвати безпечним містом тепер, напевно, будуть артилерійські дуелі через Дніпро.

Так. Тепер Миколаєву буде легше, тому що, крім ракет і "Шахідів", туди нічого не дістане, в тому числі не дотягнеться туди і реактивна російська артилерія.

А от Херсон тепер стає прифронтовим містом. Тому не варто поки що поспішати повертатися в Херсон тим, хто звідти поїхав. Росіяни не втратять можливості обстрілювати місто.

Неодноразово висловлювалися побоювання, що після відведення військ із Херсона росіяни можуть залишити в місті безліч пасток. Що це може бути, які сюрпризи там можуть чекати на українські війська? Чи актуальна ця загроза?

Звичайно. Якщо зачистка Херсона може зайняти до тижня, то розмінування міста займе місяці.

Головними неприємними сюрпризами будуть великі заміновані площі. А в умовах міської забудови процес розмінування ускладнений. А нам потрібно розміновувати не просто якісь площі, а будинки. Припустимо, цілком можуть бути заміновані багатоповерхівки, якщо росіяни влаштовували в них вогневі точки – там можуть бути міни-пастки та інші сюрпризи. Тобто потрібно перевірити всі поверхи, пройтися по будинках, адміністративних будівлях. Навіть заглянути в каналізаційні люки – відомо, що росіяни їх заварювали і, швидше за все, щось мінували.

Ви кажете, що Миколаїв тепер зітхне вільніше...

Не зовсім, ракети ж долітатимуть. Миколаїв до цього жив, як Харків. Згадайте, яка була ситуація в Харкові, коли до нього діставала російська артилерія. Харків просто горів. День і ніч були обстріли, обстріли, обстріли...

Тепер у Миколаєві буде тихіше. Залишаються тепер тільки російські ракети і дрони-камікадзе. Тепер це все переміщується на Херсон.

Так, але я хотіла запитати про інше де, крім Миколаєва, тепер буде спокійніше? Наприклад, на запорізькому напрямку?

На запорізькому напрямку нашим військам дійсно стане трохи простіше після звільнення Херсона, тому що ми повністю відсікаємо забезпечення запорізького угруповання військ противника від півдня. Тобто з Криму забезпечення більше не буде. Тепер ми можемо тримати під вогневим контролем всю територію, включаючи Мелітополь. Цю гілку ми будемо контролювати.

Але на самій лінії фронту російські війська ведуть фортифікаційні роботи з обладнання лінії оборони. І війська, що звільнилися з правого берега Херсонської області, судячи з того, що вони пішли звідти всі, без особливих втрат, частково можуть бути перекинуті й на запорізький напрямок – щоб не допустити спроби прориву нашими військами.

Взагалі, вимальовується вельми дивна ситуація. Главред днями записував інтерв'ю з начштабу Української добровольчої армії Сергієм Ільницьким, який якраз знаходився під Херсоном. І, за його словами, не було ознак відведення російських військ. В принципі, про це говорив і радник глави ОПУ Михайло Подоляк після команди Шойгу. Звідси були і більш песимістичні прогнози про терміни звільнення Херсона ніхто не говорив, що це станеться так швидко. Коли росіяни встигли вивести свої війська? Як?

Швидше за все, ми знову дали піти росіянам. Як і на харківському напрямку, де ми нікого не спіймали. Хоча там під Ізюмом було 12 тисяч, повнокровна дивізія з танками. А що ми? Захопили десять танків і п'ять самоходок, і все.

Під Херсоном, схоже, буде те саме. Інакше де ці 40 тисяч на броні, які там нас громили стільки днів?

А що далі чекає на лівобережжя Херсонської області? Які перспективи його звільнення? Наскільки складною буде операція зі звільнення там?

Про це складно давати будь-які прогнози. Форсувати Дніпро ми не будемо – нас там просто втоплять. Тому, якщо звільняти лівобережну частину Херсонської області разом із Запорізькою областю, то тільки вздовж Дніпра. А це означає, що потрібно готувати угруповання військ для прориву лінії фронту в районі Запоріжжя. Іншого шляху немає.

З правого берега Дніпра можна буде тільки підтримати вогнем.

Але все це станеться не завтра, і не післязавтра.

Для чого окупаційна влада дуже наполегливо проводила евакуацію цивільного населення з Херсона? Чи не пов'язано це з тим, що Росія може готуватися до застосування якоїсь потужної зброї, зокрема, масового ураження?

Ні, не думаю. Імовірність застосування зброї масового ураження, на мій погляд, сьогодні практично на нульовому рівні. Після заяв усіх світових лідерів провідних країн у Путіна має скластися чітке розуміння того, що превентивний удар у цьому випадку буде завдано особисто по ньому. Про це чітко сказали – бити будуть по російських центрах ухвалення рішень, тобто по Путіну.

Крім того, не думаю, що Путін готовий померти. Хоч він і говорив, що всі здохнуть, а росіяни потраплять до раю. Не схоже, що він або його оточення готові сьогодні рушити до раю – вони ще хочуть витратити хоча б частину тих грошей, які накрали за ці роки.

Навіщо тоді були розмови росіян, наприклад, про те, що нібито Україна готує "брудну бомбу"? Навіщо роздувалася ця історія? МАГАТЕ в ній начебто поставило крапку, але тим не менше…

У кого що болить, той про те і говорить. Російська Федерація заздалегідь намагалася перекласти провину на Україну. Вона розуміла, що сьогодні не можна просто дістати з кишені ядерну бомбу і кинути в когось, адже всі будуть розуміти, хто це зробив, звідки її кинули, де її взяли і т.д. Тому була придумана легенда про "брудну бомбу".

Як "брудною бомбою", припустимо, можна було б скористатися тими ж ядерними відходами, які знаходяться на території атомної станції, тієї ж ЗАЕС. Такі відходи зберігаються на атомних електростанціях до певного часу або до накопичення певного обсягу. А потім вони централізовано вивозяться. Тому в Росії і придумали цю легенду з "брудною бомбою".

Все це було спробою Росії шантажувати Захід, оскільки РФ потрібно перемир'я. До речі, Захарова проговорилася (вона у них, наскільки я розумію, найслабша ланка – постійно видає всі державні таємниці). Вона сказала, що Росія готова до переговорів, але з урахуванням реалій сьогоднішнього дня. А реалії сьогоднішнього дня – це лінія фронту на території України.

Ще уточнення з приводу "брудної бомби". Чи може вона бути застосована Росією на Херсонщині?

На сьогоднішній день, згідно з Конституцією РФ, Херсон – це Росія (вони ж провели там референдум). Чи що, знову будуть переписувати Конституцію, тільки тепер уже мовчки і без референдуму? Чи референдум знову проведуть заочно, щоб Херсон вийшов зі складу РФ?

Веду до того, що Росія навряд чи застосує на Херсонщині "брудну бомбу".

До того ж і російські війська не так далеко йдуть від правого берега Херсонської області – вони ж займуть оборону по лівому березі Дніпра.

Крім того, та радіація, яка потрапить у Чорне море після застосування такої бомби, піде в Крим. Води Дніпра впадають у Чорне море, доходять до узбережжя Криму, омивають півострів із західного боку. А там – Євпаторія, Севастополь і т.д. Тому від такого кроку більше постраждають самі росіяни.

Як ви оцінюєте ймовірність підриву дамби Каховської ГЕС? За яких умов російські війська підуть на такий крок і що це дасть?

За жодних. Єдиний варіант, коли Росія може наважитися на це – коли ми встановимо український прапор на в'їзді на Кримський міст.

Дамба Каховської ГЕС регулює рівень води у всьому водосховищі, і якщо вона буде зруйнована, то Крим залишиться без води. Наповнення Північно-Кримського каналу здійснюється за рахунок рівня води, який тримає Каховська ГЕС. Відновити подачу води в Крим можна буде тільки з відновленням самої греблі.

Плюс греблю зруйнувати ззовні практично неможливо. Потрібен дуже масований ракетно-бомбовий удар. Або – її можна підірвати зсередини.

Хто сьогодні контролює дамбу? Російська Федерація.

Згадайте, що було в перший тиждень березня – пустили воду в Крим. Майже одразу після початку повномасштабного наступу була розібрана наша дамба зі шлюзом – і пішла вода. Вони раділи і кожен день в новинах писали: "сьогодні вода дійшла до Криму", "вода дійшла до Джанкоя", "вода дійшла до першої насосної станції" (до Джанкоя вода тече сама, а далі йде підйом). Вони раділи, урожай рису зібрали... І що, вони зараз підірвуть дамбу і знову залишаться без води? Ні, звичайно.

Чи була загибель Херсонського гауляйтера Стремоусова на тлі всіх останніх подій випадковістю? Взагалі, чи вірите ви, що він загинув, враховуючи, що тіла ніхто не бачив, на жодному фото немає і натяку на нього, багато невідповідностей?

У мене дві версії. Перша – а чи був взагалі хлопчик, тобто чи було вбивство. Цілком припускаю, що це було інсценування. Тим більше, Стремоусов розумів, до чого все йде.

Друга – якщо вбивство і було, то в цьому в першу чергу була зацікавлена Російська Федерація, тому що через Стремоусова окупаційна влада могла прокручувати фінансові операції, пов'язані з Херсоном. Він там був головним гауляйтером, саме через нього проходили ті гроші, які виділялися російським урядом для окупаційної влади. А так, кінці в воду, зачистка хвостів – як завгодно це можна назвати. Тому росіянам було найвигідніше його прибрати.

Можливо, Стремоусов сам зімітував свою смерть, щоб не бути ліквідованим спецслужбами Росії. Чи вдасться йому довго бігати – важко сказати.

Які наслідки для Росії матиме втрата Херсона і правобережжя та які перспективи це відкриє для нас?

Це матиме досить серйозні наслідки, можна навіть сказати, катастрофічні. Вони будуть багатогранними.

По-перше, еліта навколо Путіна зрозуміє, що армія РФ не в змозі виконувати політичні завдання. Єдиний обласний центр, який був узятий Росією, все одно довелося здати.

По-друге, це підірве віру суспільства в вождя. Як говорив Шерхан в "Мауглі", "Акела промахнувся". Це дійсно так, і це вже не перебити нічим. Всі це прекрасно розуміють.

По-третє, підірвана віра в російських військових, у здатність російської армії домагатися успіху в цій війні. Якщо провал харківської операції вони якось ще змогли розмазати, то тут буде складніше.

Західні видання пару днів тому заговорили про те, що після деокупації Херсона США вважають можливим початок переговорів із Росією. Наскільки прийнятними для України ви вважаєте переговори з таких позицій, чим вони можуть закінчитися?

Такі переговори закінчаться для нас катастрофою, якщо ми вплутаємося в переговорний процес. Тому що це буде ще одна відкладена війна. Тільки третя війна буде ще гіршою, ніж друга – ще кривавішою і ще страшнішою.

Єдина допустима переговорна позиція озвучена президентом Зеленським, і вона передбачає повне виведення російських військ. А далі вже можна обговорювати питання репарацій, видачі військових злочинців тощо. Але перше – це відновлення територіальної цілісності України в кордонах 1991 року. До цього про жодні переговори і мови бути не може.

Навіть під тиском США? Адже Штати можуть просто припинити поставки озброєнь або скоротити їх.

Справа в тому, що Штати не можуть припинити поставки озброєнь. Адже якщо зараз Україна сяде за стіл переговорів, це буде вважатися програшем Заходу. Значить, Путін домігся свого, зберіг місце на світовому політичному олімпі, залишиться на одній лаві з Байденом і Сі, змусить їх рахуватися з ним. Це не відповідає стратегічним і геополітичним цілям цієї війни, які ставлять перед собою США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти