Війна продовжиться навіть після повернення Криму і Донбасу, на розпад РФ піде до 10 років - Світан

4 березня 2023, 09:00
Армія України зруйнує Кримський міст і всю логістику Росії в Криму, в результаті чого російські війська потраплять в оперативне оточення, сказав Роман Світан.
Війна продовжиться навіть після повернення Криму і Донбасу, на розпад РФ піде до 10 років - Світан
Військам Росії доведеться тікати з Криму під тиском ЗСУ, але війна на цьому не закінчиться - Світан / Главред

Україна готується до масштабної контрнаступальної кампанії, яка очікується вже цієї весни. Армія має намір звільнити всі свої території, захоплені окупаційними військами Росії за роки війни. Один з головних пріоритетів Києва – повернення Кримського півострова, який вже дев'ять років під окупацією Москви. Всупереч погрозам агресора Росії, Україна налаштована рішуче і очікує на слушний момент для того, щоб завдати удару.

В інтерв'ю Главреду полковник запасу, військовий льотчик-інструктор Роман Світан назвав сценарії звільнення Україною Криму, пояснив, як ЗСУ можуть зруйнувати Кримський міст і знищити Чорноморський флот РФ, розповів, чому поразка Росії у війні не призведе до краху режиму Володимира Путіна і зробив прогноз про вихід України на кордони 1991 року.

Колишній командувач Сухопутними військами США в Європі Бен Ходжес днями заявив, що Україна може звільнити Крим до кінця серпня цього року. Як би ви могли оцінити такий прогноз?

Такий сценарій є можливим. Все залежить від кількості військової техніки, яка буде передаватися. Без західної допомоги ми не зможемо так швидко звільнити Крим. Якщо Захід передасть Україні потрібні засоби і техніку, допомога в обов'язковому порядку повинна включати і далекобійні ракети.

На мій погляд, є два сценарії для ЗСУ.

Перший - знищення ракетами дальнього радіусу 150 російських гарнізонів у Криму. Якщо нам нададуть далекобійні ракети і авіацію, ми знищимо ці гарнізони з повітря. Можливе отримання далекобійних ракет типу ATACMS призведе до того, що росіянам нічим буде захищатися. Їм доведеться піти, оскільки вони в Криму потраплять в оперативне оточення. Після цього українські війська зайдуть на півострів.

У такому випадку ЗСУ знадобиться менше боєприпасів і військової техніки для виконання завдань із зачистки Криму, оскільки там з'являться умови, за яких можуть працювати штурмові бригади.

Другий сценарій передбачає фронтальний захід українських військ до Криму. Однак тоді ситуація буде як на Донбасі - доведеться перемелювати весь півострів. У разі, якщо дальніх систем ураження нам так і не дадуть, знадобиться дуже багато легкої і важкої військової техніки, артилерії і боєприпасів до артилерії.

План Ходжеса, який запропонував в якості сценарію для ЗСУ варіант з далекобійними ударами по військових об'єктах Росії в Криму, контролем над трасами на Перекопському перешийку і руйнуванням моста, найближче до першого варіанту?

Так, перший - щадний сценарій. Тоді Крим залишиться цілим і неушкодженим, з малими втратами. Це найкращий варіант розвитку подій.

Припустимо, що ЗСУ підійшли впритул до Криму. Півострів опинився в ізоляції - біля Перекопського перешийка йдуть бої, а Кримський міст під вогневим контролем HIMARS. Отже, російські війська можуть піти на новий "жест доброї волі"?

У них не буде іншого виходу. Справа в тому, що армія в умовах зруйнованої логістики протримається максимум 2 тижні. Закінчаться так звані армійські запаси, які є у кожного підрозділу. За два тижні вони перетворяться просто в купу людей в зеленому, а деякі вже навіть в цивільному, які вже не будуть військовою силою.

До Криму зайдуть штурмові групи - Нацгвардія, Нацполіція, СБУ, які проводитимуть заходи. Коли російські військові візьмуть участь у фільтрації, їх розкриють. Тому їм однозначно доведеться піти.

Як ви думаєте, що очікує на Кримський міст? Часто ми чуємо, що естакаду складно зруйнувати, але водночас можна пошкодити настільки, щоб для військової логістики міст вже не використовувався.

Зруйнувати можна все що завгодно. Питання в кількості і якості боєприпасів, які застосовуються. Мости можна розтрощувати ракетами М31 при використанні РСЗВ HIMARS і навіть ракетами М1. Складно, але можливо.

Кримський міст побудовано за певною технологією. Ми бачили, як повітряним потоком зривається його ферма. Конструкції просто лежать, це антисейсмічна споруда. Тому його легко зруйнувати вибухом. Подібні мости не можна порівнювати з радянськими естакадами – такими, як, наприклад, в районі Херсона, які довбали декілька місяців, а вони вистояли. Йдеться про різну конструкцію.

Втім, ракети М31 не дістануть до Кримського мосту. А ось ATACMS дотягнуться. У ATACMS в три рази більше бойова частина, ніж у ракети М31. Якщо у М31 вона становить 90 кг, то у ATACMS – 225 кг. Працювати по мостах можуть і ракети Storm Shadow, причому вони здатні зруйнувати міст практично з першого удару.

Що потрібно Україні - зруйнувати Кримський міст або дуже сильно його пошкодити?

Оптимальний варіант - руйнування Кримського моста. Зробити так, щоб у росіян і думки не виникло, що його можна якось відновити. Зараз почалися процеси в земній корі, особливо в районі Туреччини. Далі якраз йде розгін між Кримом і Таманью. Тому, я думаю, що природа сама зруйнує міст ще до того, як нам нададуть далекобійну зброю.

Росія будує оборонні споруди в Криму і відправляє туди навіть військовослужбовців строкової служби. Як російські війська збираються утримувати окупований півострів?

Вони сподіваються, що ЗСУ не будуть руйнувати Кримський міст, не вийдуть на Азовське узбережжя, не переріжуть сухопутний коридор і не знищать Чорноморську флотилію та "зберегуть" можливість кораблями доставляти необхідне їхнім військам озброєння і боєприпаси. Намагаються вірити, що Україна не буде збивати їх транспортні літаки з боєприпасами над Кримом. Тому росіяни в надії будують оборонні редути.

Але звільнення Криму буде комплексною операцією. Ми однозначно зруйнуємо Кримський міст. Потопимо Чорноморську ескадру - це буде дуже легко після того, як передадуть ті ж ракети Storm Shadow. Корабель є дуже хорошою ціллю, а знищення крейсера "Москва" добре показало, що російська корабельна ППО проти ракет абсолютно безкорисна. Крейсер "Москва" був основною машиною російського флоту, а дві ракети її потопили. Так само буде потоплено і Чорноморський флот. Всі військові літаки, які будуть літати над Кримом, ми теж зіб'ємо.

Українські війська обріжуть всі системи логістичних постачань, після чого війська РФ опиняться в оперативному оточенні. Підкреслю, що їх вистачить максимум на два тижні.

Скажіть, а чи може Москва застосувати в Криму таку тактику, як на Донбасі і відправити до Криму значну кількість своїх сил?

Справа в тому, що якраз на Донбасі вони і можуть застосовувати таку тактику. Тому що за Донецькою і Луганською областями 7 000 кілометрів російського тилу. Ну і, звичайно, логістика.

Але в Криму інша ситуація - це мішок. Без Кримського мосту вони потрапляють в оперативне оточення, і жоден військовий ніколи в житті не хотів би потрапити в таку ситуацію. Це дуже ущербне положення. Російські військові, які перебувають у Криму, практично смертники.

Кримський міст якось вирішив цю проблему. Однак його дуже легко зруйнувати, оскільки естакада знаходиться в сейсмічній зоні – там не можна було будувати кондові споруди. Їх би відразу розвалило.

Які перспективи відкриває для України звільнення Криму?

Йдеться не про перспективи, а про подальшу реалізацію планів. Крим - тільки частина території, яку ми звільнимо. Основна частина - Донбас. Донецьку і Луганську області буде набагато складніше звільнити, ніж Кримський півострів. Звільнення Криму - ліквідація російського угруповання в тилу ЗСУ.

Не можна працювати над деокупацією Донбасу, якщо в тилу знаходиться угруповання противника. Ми пам'ятаємо, як було рік тому, коли наше донецьке угруповання утримувало фронт з боку Росії, а з Криму в тил зайшли російські військові. Тоді нам довелося відступати.

Для того щоб забезпечити тил українським військам, які наступають на Донбасі, потрібно, в першу чергу, обов'язково зачистити Крим. І вже після цього слід займатися Донбасом.

Американський генерал у відставці Бен Ходжес також припустив, що після звільнення Україною захопленого Криму відбудуться зміни в Росії, після яких російські війська вже не воюватимуть на Донбасі. Чи погоджуєтеся з його думкою?

Я не погоджуюсь з такою думкою. Російська Федерація - велика країна і територія, на якій проживає понад 100 мільйонів людей. Всі розуміють, що Крим і Донбас – вкрадені території України, тому їх втрата не призведе до катаклізмів. Навіть повне виведення російських військ з України або їх тотальний розгром не похитне російські скріпи, адже це не їхня земля. Хотіли завоювати - ну, не шмогла.

Інформаційний простір в Росії може ще довго пропрацювати в такому режимі. До того ж вони можуть подати свій програш в якості нібито великої перемоги і, мовляв, утримання НАТО на кордонах з Росією. Але, так би мовити, ані п'яді російської землі не віддали. Вони розгорнуть новий інформаційний фінт - та ж Скабеева вигадає лякалку.

Більш того, втрата Криму і Донбасу не вдарить по режиму Путіна в Росії. Ударом по його владі може стати тільки зовнішній тиск за допомогою санкцій - повне відсікання російської економіки від світової, фінансових ринків, арешти всього майна за кордоном. Перетворення Росії на злиденну країну, з режимом правління, як у Північній Кореї.

Втім, КНДР - маленька держава на підживленні Китаю. Росія - дуже велика і багатонаціональна країна. Вона відразу розвалиться після того, як вичерпається фінансовий потік до регіонів, завдяки якому йде забезпечення місцевої влади. Тільки така ситуація може призвести до падіння режиму Путіна з подальшим розвалом Російської імперії. Жоден військовий фактор не призведе до удару по російському режиму.

Виходить, навіть якщо сили оборони України вийдуть на кордони 1991 року, війна в різних інтерпретаціях буде продовжуватися? Що тоді робити ЗСУ - заходити на територію Росії, будувати буферні зони?

Вихід України на кордони 1991 року однозначно не призведе до завершення війни. Кордон 1991 року стане новою лінією 1000-кілометрового фронту. Вона проходитиме територіями 5 регіонів - Брянської, Курської, Бєлгородської, Воронезької та Ростовської областей. Україні потрібно буде створити з цих п'яти областей демілітаризовану зону. Слід розмістити війска вздовж лінії фронту з певними засобами ураження дальнього радіусу дії на глибину 100-150 кілометрів, щоб можна було вражати рухому військову ціль. От, що можна назвати демілітаризацією.

Підкреслю, що наступним етапом стане знищення російської економіки шляхом санкцій, які повинні привести до розвалу Росії. У подібній ситуації буде вже нікому йти воювати в Україну. Війна втратить свій сенс.

Коли і в які терміни закінчиться війна?

Сили оборони України вийдуть на кордони 1991 року вже цього року, якщо збережеться поточна динаміка постачань озброєнь. Якщо зброя буде надходити так само, як в січні-лютому. За умови збереження нинішньої динаміки передачі зброї, до кінця 2023 року до Різдва Христового, 25 грудня, ми будемо святкувати перший етап перемоги.

Але це тільки перший етап – зачистка нашої території від окупації Росії. Другий етап війни повинен передбачати повний розвал Росії з ліквідацією тиску на наш кордон з Росією або з цими 5 областями, які після розпаду РФ можуть стати республіками. Процес розвалу Росії може затягнутися на термін від декількох до 10 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти