До осені Росія почне тікати з півдня, ЗАЕС хочуть підірвати, щоб затримати ЗСУ - Кочетков

3 липня 2023, 09:00
4129
У разі вибуху росіяни забруднять усе Чорне море і власне узбережжя, що буде їхнім пострілом собі в ногу, вважає експерт.
До осені Росія почне тікати з півдня, ЗАЕС хочуть підірвати, щоб затримати ЗСУ - Кочетков
Підрив ЗАЕС створить радіоактивну зону радіусом 50 кілометрів, ЗСУ зможуть її обійти - Кочетков / Главред

Країна-агресор Росія дедалі активніше натякає на можливий теракт на Запорізькій АЕС. Причому, як і у випадку з Каховською ГЕС, усіляко намагається перекласти провину на Україну. Українська розвідка повідомляє, що Росія вже замінувала щонайменше чотири з шести реакторів.

В інтервʼю Главреду політичний аналітик Олександр Кочетков розповів, за яких умов Росія здатна підірвати ЗАЕС, коли РФ почне тікати з півдня, та коли Путін зважиться на застосування ядерної зброї.

У ГУР заявили про зменшення присутності росіян на ЗАЕС та в Енергодарі. Про що це свідчить?

відео дня

Те, що там змінюється кількість представників, ще ні про що не свідчить. Там є ротації, там приїжджають представники Росатому, одні виїжджають, інші – приїжджають.

Тобто жодним чином це не впливає. Казати про те, що вони збираються залишити Запорізьку атомну станцію, немає реальних підстав, є лише сподівання на це.

Бо росіяни будуть її залишати виключно під примусом і загрозою оточення з нашого боку. Лише тоді це можливо. Хоча, підкреслю, вони за неї особливо і не тримаються. Тому що фактично вона зупинена тиском з боку МАГАТЕ, яке неодноразово мало зустрічі з Путіним. Там є (і це МАГАТЕ теж визнає) мінування навколо станції, і є мінування всередині станції. Але за характером і обсягами цього мінування вважати, що станцію збираються підірвати, чи що це технологічно можливо, підстав немає.Того, що всередині, згідно зі звітами МАГАТЕ, дещо замало, щоб спричинити довго серйозні наслідки. Хоча від Росії чекати можна чого завгодно. Ситуація динамічна, але поки що серйозної загрози підриву ЗАЕС я не бачу.

Від чого це залежатиме – від просування українських військ?

Так, безумовно. Якщо вони будуть вважати, що це завадить нашому наступу (як, власне, відбувалося з Каховською ГЕС), тоді це можливо. Якщо наступ ЗСУ буде досить стрімким, тоді вони нічого не встигнуть зробити.

На що росіяни взагалі розраховують такими погрозами?

Зважати на їхні суперечливі заяви абсолютно не має сенсу. Те, що вони намагаються певним чином підмінити реальність, ні на що впливає. Тільки справи і просування українських військ.

А загалом які наслідки це може спричинити? Чи не вийде так, що Росія, намагаючись зупинити нас, фактично вистрілить і собі в ногу?

По-перше, апокаліптичних наслідків точно не буде – не буде такого, що зараженою буде вся Європа. У першу чергу тому, що більшість реакторів зупинені, на відміну, наприклад, від аварії у Чорнобилі, де реактор був розігнаний на повну потужність.

Тому у разі підриву може статися радіоактивне зараження радіусом приблизно до 50 кілометрів. До цієї зони потрапляє Дніпро, і, відповідно всі населені пункти нижче Енергодара за течією Дніпра. Відповідно, ці проблеми будуть у росіян у захопленому ними Криму та відповідно, на чорноморському узбережжі Росії – це і Новоросійськ, і Сочі. Хочу просто нагадати відомі факти, коли рештки загиблих тварин пливли за течією до пляжів Сочі.

З радіацією, яка з Дніпра потрапить до Чорного моря, відповідно, буде те саме. Тобто у разі вибуху росіяни забруднять усе Чорне море і власне узбережжя, що буде їхнім пострілом собі в ногу. Але люди, які розуміють наслідки у Росії, не впливають на ухвалення рішень – їх ухвалюють неосвічені люди, які про ці наслідки не думають.

Якщо Росія вдасться до таких кроків, аби затримати ЗСУ, наскільки сильно це може нас затримати? Чи Росія перевищує свої очікування?

Будь-яка аварія на ЗАЕС жодним чином не затримає, бо обійти зону зараження у 50 кілометрів не становить проблеми. Постраждає мирне населення, на військових це не вплине. І, відповідно, на наш наступ теж.

А на реакцію Заходу як це вплине? Чи може Росія цей інцидент спробувати використати для того, щоб домогтися перемоги?

Спробує, але віри їм немає. Росію вже фактично припинили боятися, тому впливу не буде. Хоча бажання посадити Україну за стіл переговорів на не дуже сприятливих для нас умовах існує і є певним наслідком цього шантажу. Але те, що є, те вже є, і загроза щодо ЗАЕС не є суттєвою, навіть у разі шантажу.

Ви на початку сказали, що росіян можна буде вигнати з АЕС тільки під примусом. Власне, як скоро в такому випадку це може статися?

Середина літа, ближче до осені. Зараз наступ ще готується, а ближче до осені на півдні може статися "жест доброї волі".

Хто такий Олександр Кочетков

Олександр Кочетков – аналітик, політтехнолог, іміджмейкер. У минулому інженер-конструктор КБ "Південне" і заступник керівника пресслужби президента України.

Якщо росіяни гіпотетично звідти втечуть, які взагалі важелі впливу у Росії залишаються?

Росіяни будуть продовжувати шантажувати ядерною зброєю. Тому підрив ЗАЕС буде, скоріше, локальною катастрофою, яка мінімально вплине на Європу. Хоча є варіант, який наразі обговорють, про підрив на ЗАЕС як атаку на країни НАТО, оскільки радіаційне забруднення може досягти країн НАТО – Туреччини, Румунії тощо. Тож наслідки можуть бути, але це мало на що вплине, тому росіяни швидше шантажуватимуть ядерним конфліктом всередині Європи.

А реально Путін може застосувати ядерну зброю, чи тільки шантажуватиме нею?

Поки що, підстав вважати, що триває підготовка до використання, як на мене, немає. Путін ще має надію захопити Україну, домовитися зі США щодо нового розподілу світу. А допоки є ця надія, він не використовуватиме ядерну зброю, бо це його крайній хід.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти