Пентагон купить для ЗСУ термінали Starlink, які Маск не зможе відключати - NYT

30 липня 2023, 09:57
593
Пентагон отримає контроль над терміналами в Україні, щоб пристрої виконували ключові функції та певні місії в ході війни.
Ллойд Остін, Ілон Маск
​ Ллойд Остін схвалив угоду про нові термінали та послуги супутникового інтернету Starlink для ЗСУ / Колаж : Главред, фото: ua.depositphotos.com, Instagram

У червні міністр оборони США Ллойд Остін схвалив угоду про покупку від 400 до 500 нових терміналів і послуг супутникового інтернету Starlink. Це дасть можливість українським військовим отримувати доступ до Інтернету, не побоюючись переривання сигналу.

Як пише The New York Times, угода між Пентагоном і Starlink була укладена для того, щоб надати Україні спеціальні термінали і послуги для виконання конфіденційних функцій.

За словами джерел NYT, знайомих з договором, Пентагон отримає контроль над налаштуваннями сигналів Starlink на території України, щоб нові пристрої мали можливість реалізувати поставлені цілі.

відео дня

Варто зазначити, що на відміну від традиційних оборонних підрядників, чиї продажі зброї в зарубіжні країни зазвичай здійснюються через федеральний уряд США, Starlink є комерційним продуктом. Це дозволяє власнику компанії Ілону Маску діяти таким чином, який іноді не відповідає інтересам США.

За словами співробітника Центру стратегічних і міжнародних досліджень Грегорі Аллена, компанія Ілона Маска досить відкрито виступала проти зовнішньої політики США в розпал війни.

Скандал з Ілоном Маском і відключенням Starlink в Україні

14 жовтня 2022 року стало відомо, що SpaceX нібито звернулася в Пентагон із закликом фінансувати щомісяця послуги Starlink в Україні. У листі компанія заявила про те, що не може "надалі дарувати термінали Україні або фінансувати існуючі термінали протягом невизначеного періоду часу".

У Пентагоні тоді підтвердили, що обговорюють фінансування Starlink в Україні після звернення Маска.

За даними видання CNN, в Україні наприкінці жовтня було відключено 1300 військових супутникових терміналів Starlink через проблеми з фінансуванням.

24 жовтня американський мільярдер Ілон Маск відмовився від своїх слів і заявив, що SpaceX не відключила б роботу супутникового інтернету для терміналів Starlink в Україні, навіть якби Пентагон відмовився його фінансувати.

Співрозмовник Politico сказав, що в Пентагоні існує мало впевненості в тому, що Маску можна довіряти. Це змушує відомство шукати спосіб зберегти роботу Starlink або відповідний резервний варіант в Україні в майбутньому.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти