Експерт розповів, хто стане новим прем'єром Вірменії та при чому тут Росія

27 квітня 2021, 11:57
Вірменія залишається затиснутою між Туреччиною, Росією, Азербайджаном та Іраном. Подальші відносини країни з навколишнім світом залежатимуть саме від РФ.
Пашинян
Альтернативи Пашиняну у Вірменії немає , вважає Куса / Reuters

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян завив про свою відставку. В країні повинні відбудуться позачергові вибори до парламенту. Пашинян має всі шанси знову отримати цю посаду, оскільки альтернативи йому немає, а повернення старих політиків вірмени не хочуть.

Таку думку озвучив Главреду експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілля Куса. За його словами, після війни в Нагірному Карабасі Вірменія потрапила під ще більший вплив Росії. Якщо Пашинян, який своїм політичним виживанням зобов'язаний Росії, знову переможе, то Кремль продовжить його захищати, оскільки він для них зручний, а ті зобов'язання, які Пашинян взяв на себе, не дадуть йому свободи маневрів. Якщо ж переможе опозиція - для Росії це ще краще, оскільки деякі її політики пов'язані з політичними лідерами.

"Росії, за великим рахунком, все одно, хто виграє вибори - їй буде комфортно і з Пашиняном, і без нього, оскільки за будь-якого з результатів вона нічого не втрачає. Але при цьому Росії невигідно, щоби човен розгойдували занадто сильно" ,- зазначив Куса.

Подальші відносини Вірменії з навколишнім світом також залежатимуть від Росії. За його словами, країна залишається затиснутою між Туреччиною, Росією, Азербайджаном та Іраном.

"Зокрема, нещодавно Туреччина і Вірменія почали говорити про відкриття транспортних коридорів. І заговорили вони про це не тому, що захотіли дружити, а тому, що відповідна кон'юнктура виникла на рівні РФ і Туреччини. І цей приклад добре показує, що всю регіональну політику визначають саме ці дві країни, що напевно залишиться незмінним і надалі", - резюмував Куса.

Останні новини Вірменії:

  • 25 квітня прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян сказав, що залишає посаду, щоб у країні 20 червня відбулися позачергові вибори до Національних зборів.
  • Згідно із законами та Конституцією, до проведення дострокових виборів він буде в повному обсязі виконувати обов'язки прем'єра.
  • У Вірменії політична криза почалася в листопаді 2020 року після того, як вірменська сторона підписала угоду про припинення боїв у Нагірному Карабасі. Багато хто у Вірменії сприйняв такий крок, як капітуляцію.
  • У центрі Єревана спалахнули протести. Опозиційні партії зажадали відмови від виведення військ з Карабаху, відбулися сутички з поліцією, було багато затриманих.
  • Потім протестувальники зажадали, щоби Нікол Пашинян пішов з посади прем'єра.
  • Наприкінці лютого Генштаб Вірменії закликав до відставки уряду Пашиняна. Прем'єр назвав крок Генштабу спробою військового перевороту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти