"Важливо не згаяти найближчі 2 місяці": генерал попередив, що РФ хоче підтягнути 200 тис. осіб резерву

17 листопада 2022, 19:49
Українським військам потрібно активно просуватися вперед на півдні до Нового року, інакше далі зробити це буде важче.
Николай Маломуж, российские военные
Генерал Маомуж зазначає, що українським військам потрібно активно просуватися вперед на півдні до Нового року/ Главред, Міноборони РФ

Після звільнення Херсону Україна отримала перспективу повернути контроль і над іншими окупованими територіями. Але ситуація на фронті не стане легшою для наших військ, адже ворог перекинув частину своєї армії з Херсону і правобережжя Херсонщини на інші напрямки.

Крім цього, окупанти у передчутті наступу українських військових на лівобережжі Херсонщини і запорізькому напрямку підтягують туди резерви і створюють укріпрайони. Про це розповів Голова Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 років), генерал армії України Микола Маломуж в інтерв’ю Главреду.

"Задля оборони Росія формує свої угруповання з професійних збройних підрозділів, посилюючи їх мобілізованими та загонами вагнерівців. Тому на нас чекає дуже велика і складна робота", – зазначає генерал.

Росіяни концентрують свої сили у певних місцях. І це з одного боку створює загрози, наприклад, обстрілу Херсона, з іншого боку – робить окупантів зручною ціллю для українських військових.

"У нас є види озброєння, що дістають на 80 км і далі. Російські "Гради", "Урагани", "Смерчі" б’ють максимум на 30-60 км, а це означає, що ми можемо вразити противника в тилу: його збройні підрозділи, вогневі точки, склади боєприпасів, комунікації (мости, дороги тощо), нові резерви, які будуть підтягуватися на позиції. Усе це ми зараз можемо накривати з правобережжя Херсонщини і планувати операції по наступу", – пояснює генерал Маломуж.

Він зазначає, що українська армія не буде йти у лобову атаку й не форсуватиме Дніпро – плануються інші варіанти наступу.

За словами генерала, звільнення Херсона є передумовою звільнення півдня. У разі успіхів українських військових на півдні нашої держави російські загарбники будуть змушені звідти тікати, і у їхніх лавах буде ширитися паніка.

"А ми на плечах цієї паніки зможемо просуватися аж до Криму", – зазначає Маломуж.

Водночас він наголошує, що для України найважливішим часом будуть найближчі півтора-два місяці. Варто не згаяти цей час й активно просуватися на півдні. Адже потім Росія може підтягнути резерви – понад 200 тисяч осіб.

"Найближчий час важливий, і низка бойових генералів з України та інших країн переконані, що зараз у нас хороша можливість визволити ледь не всі території", – додав генерал Маломуж.

Раніше Маломуж зазначав, що ключем до деокупації Криму стане звільнення лівобережжя Херсонщини і Мелітополя. Коли українські війська визволять основні позиції і ворогу доведеться тікати, це буде переломним моментом. Повернення під контроль України Херсону є дуже важливим кроком, проте це таким ключем до Криму не стане. Українським військам потрібно рухатися далі.

Нагадаємо, прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що відсутність світла і тепла в багатьох районах України – це наслідки дій київської влади, яка відмовляється від переговорів.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти