В Україні з'явиться "суд у смартфоні": Зеленський розкрив деталі

1 березня 2021, 11:21
Для влади є викликом усунення зловживань і забезпечення прозорості суддів, зазначив президент.
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський / GettyImages

Президент Володимир Зеленський анонсував створення в Україні "суду в смартфоні", який дозволить скоротити судовий процес і мінімізувати корупцію.

Про це глава держави заявив 1 березня на Всеукраїнському форумі Україна 30. Розвиток Правосуддя. За його словами, для влади є викликом усунення зловживань і забезпечення прозорості суддів.

"Дієвим кроком на цьому шляху може стати ІТ-рішення. За аналогією з державними послугами в смартфоні ми прагнемо і обов'язково зробимо суд в смартфоні", - заявив Зеленський.

Президент зазначив, що завдяки цьому рішенню "більшість бюрократичних процедур перейде в онлайн, що прискорить судовий процес, мінімізує корупцію і можливості для зловживань".

Також президент наголосив на важливості відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів та вдосконалення процедури відбору кандидатів до Вищої ради правосуддя.

Важливим питанням, за словами Зеленського, є і безпосередня участь громадян України у здійсненні правосуддя. Він зазначив, що підготовлені вже два законопроекти, які "дадуть старт роботі суду присяжних". Модель і формат суду присяжних будуть детально обговорюватися".

Нагадаємо:

  • Президент Володимир Зеленський заявляв, що мета його команди — "держава у смартфоні".
  • Минулого року президент поставив цілі щодо діджиталізації. За його словами, необхідно перевести всі відносини громадянина з державою в цифрову площину.
  • У червні 2020 року уряд вніс на розгляд Верховної Ради проект закону, який передбачає заміну паперових трудових книжок на електронні.
  • За основу Верховна Рада схвалила проект закону на початку вересня 2020 року. 5 лютого 2021 року парламент підтримав законопроект № 3623 у другому читанні.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти