Почалася перевірка зарплат українців: кому з роботодавців загрожують величезні штрафи в гривнях

14 липня 2021, 17:46
З 1 липня нинішнього року українські податкові інспектори разом з інспекцією праці почала рейди по роботодавцях відразу в декількох регіонах України.
Трудова книжка
Розпочалася перевірка зарплат українців: / УНІАН

В Україні почали масову перевірку роботодавців на дотримання трудового законодавства. Перевірятимуть усіх роботодавців - на офіційне оформлення співробітників, повідомляє Обозреватель.

З 1 липня податкові інспектори разом з інспекцією праці почала рейди по роботодавцях. Як роз'яснили у фіскальній службі, вони мають право прийти на будь-яке підприємство, поговорити зі співробітниками, відвідати виробничі приміщення, перевірити документи.

Якщо виявиться, що серед співробітників є офіційно неоформлені або з'ясують, що замість цього трудового договору використовують, наприклад, цивільно-правовий, то доведеться заплатити штраф у розмірі 60 тисяч гривень, а якщо порушення зафіксують вдруге, то сума вже складе 180 тисяч гривень.

Інспектор має право:

  • прийти на підприємство в будь-який робочий день;
  • без перешкод поговорити з будь-яким співробітником;
  • перевірити документи про працевлаштування;
  • зафіксувати порушення, якщо такі є.

У разі, якщо при перевірці виявиться, що в штаті співробітників менше, ніж за фактом виявлять на підприємстві, або якщо серед присутніх будуть неоформлені, то роботодавцю доведеться заплатити штраф. У разі, якщо співробітник працює, проходить практику або стажування без оформлення, це все одно буде вважатися порушенням.

читайте такожСкасування паперових трудових книжок: як нараховуватимуть пенсії "по-новому"

Нагадаємо, раніше в червні 2020 року Уряд вніс на розгляд Верховної Ради проєкт закону, який передбачає заміну паперових трудових книжок на електронні.

Законодавча ініціатива повинна позбавити українців від зайвої бюрократії і спростити процедуру отримання пенсійних виплат.

За основу Верховна Рада схвалила проєкт закону на початку вересня 2020 року.

У п'ятницю, 5 лютого, парламент підтримав законопроєкт № 3623 у другому читанні - 265 голосами.

Прийнятий законопроєкт спрощує доступ українців до інформації про трудовий стаж. Як говориться в пояснювальній записці до закону, значним чином спрощується нарахування виплат (чи то пак пенсії будуть нараховуватися в автоматичному порядку).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти