Що не можна підключати до генератора: важливі поради, які збережуть техніку

5 липня 2024, 04:40оновлено 5 липня, 17:15
11664
Підключення деяких приборів до стандартного генератора може викликати перегрів і навіть вихід з ладу з необхідністю дорогого ремонту цього приладу.
Що не можна підключати до генератора: важливі поради, які збережуть техніку
Що не можна підключати до генератора / колаж: Главред, фото: pixabay

Генератори стали у наш час цілком звичайним явищем. Власники приватних будинків часто використовують таке автономне джерело живлення, яке дозволяє почуватися комфортно за будь-яких збоїв у постачанні електроенергії. Але в таких випадках варто знати, що не можна робити з генератором, тому ми підготували кілька корисних порад.

Вам також може бути цікаво: Яка витрата палива у генератора: електрика буде під час довгих відключень.

Що не можна підключати до генератора

відео дня

Здавалося б, все зрозуміло: якщо у вашого пристрою є вилка для підключення до стандартної побутової розетки, його можна використовувати і з будь-яким генератором. Однак на практиці все не так безхмарно. Залежно від типу генератора напруга з його виході може бути нестабільною, говорять експерти з "ВІНУР".

Чим це небезпечно? Насамперед, від нестабільних параметрів напруги страждає чутлива техніка та обладнання. Це можуть бути:

  • лабораторні прилади;
  • медичне обладнання;
  • цифрова техніка (гаджети, смартфони, планшети);
  • сучасні телевізори;
  • котли опалення.

Всі ці пристрої працюють у досить вузькому діапазоні вихідної напруги та вимагають стабільних параметрів змінного струму. Підключення безпосередньо до стандартного генератора може викликати перегрів і навіть вихід з ладу з необхідністю дорогого ремонту приладу або навіть придбання нового пристрою, говорять експерти.

Чому не можна підключати стабілізатор до генератора

Стабілізатор створює додаткове навантаження на двигун генераторної установки. Експерти з stabilizatori.com говорять, що в такому випадку спостерігається ефект "розгойдування" електричної мережі.

"При збільшенні величини навантаження просідають обороти двигуна генераторної установки, відповідно знижується величина напруги, що виробляється, стабілізатор напруги починає коригувати напругу, відповідно споживаючи додатковий струм для підняття напруги, створюючи додаткове навантаження на двигун генераторної установки. При подальшому збільшенні навантаження картина "розгойдування" повторюється. Внаслідок цього "протиборства", отримати необхідне номінальне значення напруги практично нереально", - кажуть вони.

Також зазначається, що за такої схеми роботи, істотно знижується термін служби стабілізатора напруги та генераторної установки в цілому.

Що не можна підключати до генератора: важливі поради, які збережуть техніку
Які прилади споживають найбільше електроенергії / Інфографіка: Главред

Удари Росії по Україні та відключення світла

З березня Росія почала завдавати прицільних ударів по обʼєктах критичної інфраструктури України, зокрема фактично зруйнувавши виробничі потужності Трипільської ТЕС.

Неодноразових атак зазнавала і Зміївська ТЕС, яка перекриває потреби світла Харківщини та інших областей.

Саме посилення ударів РФ по енергообʼєктах змусили США передумати щодо ATACMS і того ж місяця передати Україні балістику до 300 км.

Наразі, через брак снарядів до ППО, Росія вдалося знеструмити ще низку обʼєктів, через що в "Укренерго" були вимушені запровадити аварійні відключення.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти