StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому у яблуні опадають яблука та як врятувати врожай

27 липня 2024, 10:37
2002
Щоб яблука не опадали, потрібно запобігти всім можливим процесам, що призводять до втрати врожаю.

Apple
Чому у яблуні опадають яблука - причини і розв‘язання проблеми / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Яблуня росте практично в кожному саду, і всім садівникам хочеться отримати хороший урожай ароматних плодів. Але дуже часто буває так, що яблука опадають до дозрівання. Ця ситуація не найприємніша, але щоб розв'язати проблему, спочатку потрібно розібратися в причинах.

Чому обсипаються плоди з яблуні?

Одна з причин того, що яблуня скидає плоди до їхнього дозрівання, - це нестача вологи та живлення.

відео дня

Щоб яблука не опадали, дерева варто поливати рідко, але рясно. Робити це краще ввечері. При цьому вода має бути теплою, оскільки полив холодною водою матиме зворотний ефект. Норма води на одну яблуню - 10-15 відер.

Як правило, навесні яблуню поливають через 20 днів після цвітіння, влітку і восени - за 20 днів до збирання врожаю. Але якщо стоїть аномальна спека, то полити потрібно раніше і навіть не один раз.

Чим підгодувати яблуню, щоб яблука не падали

Яблуня може страждати від нестачі того чи іншого поживного елемента, і тому скидає плоди.

Розв‘яазати проблему допоможуть підгодівлі з використанням комплексного мінерального добрива з високим вмістом азоту. Такі добрива вносяться в ґрунт до середини літа.

З другої половини літа і восени яблуню потрібно підгодовувати добривами, основними елементами яких є фосфор і калій. Саме ці речовини необхідні рослинам для зимівлі та закладання квіткових бруньок наступного року.

До слова, деревний попіл - чудове джерело калію. Вносять золу навколо яблуні за проекцією її крони. Навколо молодих дерев прикопують у землю по 100 г сухого попелу, для старої яблуні знадобиться вдвічі більше підгодівлі.

Крім того, можна приготувати зольний розчин. Для цього 150-200 г золи розмішують із водою, дають настоятися впродовж тижня, а потім поливають.

Що потрібно зробити, щоб не обсипалися яблука

Яблуня можете страждати від атаки шкідників. Як правило, її головний ворог - яблунева плодожерка.

На пошкоджених плодожеркою яблуках можна побачити вхідний отвір, який зробила гусінь, щоб з'їсти насіння. Такі яблука опадають, а гусениця піднімається по стовбуру і починає гризти інше яблуко.

Починати боротися з плодожеркою потрібно ще з весни - дерево обробляють інсектицидами.

Обробка проводиться через 10-14 днів після закінчення цвітіння, коли пелюстки квіток уже опадуть.

Щоб зрозуміти, коли потрібно обприскати яблуню, досвідчені садівники радять повісити біля дерева ліхтар або лампочку. Якщо крім мошкари ви побачите вночі в їхньому світлі метеликів - обприскайте яблуню.

Якщо на яблуках з'являються бурі плями, які потім збільшуються в розмірі та стають колами зі спорами грибів, значить дерево хворе на гниль або моніліоз. Щоб вилікувати яблуню, після збору врожаю дерево потрібно обприскати розчином мідного купоросу. Розчин розводиться з розрахунку 100 г на відро води (10 л).

дерево хворе на гниль або моніліоз
Дерево хворе на гниль або моніліоз / Фото: pixabay.com

Що робити з падалицею

Усі опалі яблука дуже важливо збирати, оскільки вони приваблюють ще більше шкідників у ваш сад.

Деякі садівники утилізують падалицю, але багато хто використовує її з користю, а саме - кладе в компостну яму. Щоб яблука не закисли, до компосту потрібно додати 1 чайну ложку соди та склянку золи.

Раніше Главред писав, що черешні, як і будь-якій іншій рослині в саду, потрібні підгодівлі. Якщо все робити своєчасно, то садівникові забезпечено багаторічне плодоношення. Детальніше читайте в матеріалі: Коли і як правильно підживлювати черешню для багатого врожаю.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти