Росія погрожує Україні новою війною: експерт розповів, що робити Києву

10 квітня 2021, 06:45
544
РФ маніпулює ситуацією з наявністю на окупованих територіях України людей з російськими паспортами, вважає Борис Бабін.
Російські війська
Росія перейде до сценарію "захисту Донбасу" у разі масштабного посилення конфлікту на сході України - дипломат / УНІАН

Якщо на Донбасі відбудеться масштабна ескалація військової ситуації, Росія перейде до сценарію "захисту" громадян з російськими паспортами і маніпуляції цим питанням. В умовах заяв представників Кремля про ситуацію на сході України слід вести розмову про санкції, тому що подібні заяви є загрозою європейській державності і міжнародним злочином. Про це заявив юрист-міжнародник, дипломат, колишній представник українського президента у АР Крим Борис Бабін.

У ефірі телеканалу Україна 24 він пояснив, що Росія використовуватиме фактор присутності російських громадян на Донбасі у разі масштабного посилення російсько-українського конфлікту в регіоні. При цьому на окуповані Крим і Донбас переміщують десятки і сотні тисяч людей, які приїхали з території РФ. У Києві наразі не знають, як вирішувати цю проблему.

"Звичайно, вони будуть це використовувати. Тут у нас є кілька вимірювань цієї проблеми. По-перше, це громадяни України, яким нав'язують певні паспорти, Україна це не визнає, але ми розуміємо, що країна-агресор буде цим маніпулювати. З іншого боку, на окуповані території і Криму, і сходу України наразі незаконно переміщується з Росії велика кількість їх громадян. Якщо ОРДЛО - це десятки тисяч, якщо Крим - сотні тисяч осіб. На жаль, наша влада наразі не має на цей рахунок чіткої позиції", - сказав Бабін, коментуючи заяви заступника голови АП РФ Козака щодо Донбасу.читайте такожКолишній глава СБУ оголосив про готовність РФ до військового вторгнення в Україну

За словами експерта, в такій ситуації потрібно говорити про застосування нових санкцій до Росії. Дії Москви можна розцінити як загрозу європейській державності, що є злочином.

"Потрібно казати про санкції, тому що є загроза силою. Те, що РФ, не ховаючись, виводить військову техніку на окуповані території, на морську акваторію, і при цьому вищі чиновники заявляють, що буде якась війна, - це загрожує європейській державності. Звичайно, з точки зору міжнародного права це загроза силою, це вид агресії, це міжнародний злочин", - підкреслив Борис Бабін.

Війська Росії біля кордонів України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти