Кравчук "поставив хрест" на угодах щодо Донбасу

11 вересня 2020, 19:03оновлено 11 вересня 2020, 19:39
Мінські угоди не можна виконати, і їх не можна скасувати в односторонньому порядку, сказав очільник української делегації в ТКГ.
Кравчук поставив хрест на Мінських домовленостях – Угоди щодо Донбасу
Леонід Кравчук "поставив хрест" на Мінських домовленостях / УНІАН

Перший президент України, очільник української делегації в Тристоронній контактній групі (наша країна, РФ та ОБСЄ) щодо Донбасу Леонід Кравчук "поставив хрест" на Мінських угодах.

Під час підписання Мінських домовленостей вже було зрозуміло, що їх не буде втілено у життя, розповів Кравчук в інтерв'ю Радіо НВ.

Співрозмовник додав, що такі угоди не можуть бути скасовані однією стороною, необхідно шукати вихід через нормандський формат (Україна, Росія, Німеччина та Франція).

відео дня

"На чолі з паном Порошенком (екс-президент Петро Порошенко – Ред.) записали одне, а тепер вимагають інше. А ті, хто записав та підписав, нам нагадують, що міжнародні домовленості треба виконувати…", – сказав очільник делегації.

Кравчук додав, що українська сторона зараз знаходиться у досить непростій ситуації: "є Мінські угоди, але вони не можуть бути виконані з огляду на зрозумілі причини".

  • Нагадаємо, Мінськими угодами називають три документи для врегулювання ситуації на Донбасі, які підписали сторони-учасники Тристоронньої контактної групи. Під одним документом також стоїть підпис країн-членів нормандського формату, пише Вікіпедія.
  • У Мінську 5 вересня 2014 року представники України, Росії, ОБСЄ та ватажки самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" підписали Мінський протокол (перші Мінські угоди), який передбачав запровадження перемир'я на Донбасі.
  • Пізніше після консультації ТКГ було підписано меморандум про виконання положень протоколу.
  • Також у документі були прописані домовленості про припинення вогню, відведення важкого озброєння, зупинку військ на поточній лінії зіткнення та встановлення 30-кілометрової зони безпеки.
  • У 2015 році лідери країн-членів нормандського формату під час саміту 11-12 лютого погодили комплекс заходів для виконання Мінського протоколу, документ також підписали члени ТКГ та лідери бойовиків, його назвали другими Мінськими угодами.
  • Росія стверджує, що не є стороною конфлікту на Донбасі. Україна та низка західних країн стверджують, що на Донбасі є російські війська, і РФ контролює бойовиків.
  • РФ наполягала на прямих переговорах Києва з бойовиками та на проведенні виборів на Донбасі. Київ не хоче вести прямі переговори з бойовиками та стверджує, що вибори на Донбасі може бути проведено лише після того, як територію покинуть війська Росії.

Агресія Росії на Донбасі

У 2014-му на сході України бойовики створили самопроголошені "ДНР" і "ЛНР", в тому ж році на Донбас вторглися російські війська. РФ підтримує бойовиків, але не визнає, що пішла на агресію проти України.

У квітні 2014 року на сході нашої країни стартувала антитерористична операція, в кінці квітня 2018-го замість АТО почалася операція Об'єднаних сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти