Влада вирішила під корінь вирізати в Україні весь малий бізнес

23 грудня 2020, 10:19оновлено 25 грудня 2020, 17:15
У наявності типовий для всіх наших "реформ" збіг інтересів багатьох впливових лобістів.
протести ФОПів
Приватні підприємці повстали проти законопроекту про касові апарати / УНІАН

Чому знищують ФОПів?

Для розуміння проблематики спочатку наведемо кілька фактів

1. У країні працюють близько 1,8 млн ФОПів.

відео дня

2. З них близько 1,5 млн можуть утримувати себе і дати роботу ще в середньому 2 працівникам. Разом: 5.5-6 млн робочих місць.

3. Придбання РРО та виконання всіх вимог, які вимагає новий закон Гетьманцева, обійдеться в середньому в 70-80 тисяч гривень. 80% ФОПів не можуть собі таке дозволити і тому закриють свій бізнес або підуть в тінь.

4. 48% малого бізнесу вже зараз знаходиться в тіні.

5. З усіх 1,8 млн ФОПів близько 130 тисяч це великий бізнес, який займається схемами відходу від податку, використовуючи контрабандний товар.

Проблема полягає в тому, що наша ВР намагається боротися зі "схемниками", але при цьому під корінь знищує реальний малий бізнес.

Але не все так просто.

читайте такожРозгін ФОПів може закінчитися для Зеленського РостовомБоротьба зі "схемниками" це благородне прикриття, яке використовують лобісти закону про обов'язкове застосування касових апаратів. Є приховані, але справжні цілі, справжні мотиви і справжні вигодоодержувачі.

По-перше, це виробники РРО, які лобіюють закон, щоб отримати мільярдні замовлення.

По-друге, це великий бізнес, який відмінно розуміє, що 1.5-2 мільйони активних, кваліфікованих працівників підуть з малого бізнесу, який розориться, і прийдуть на ринок праці. Це різко знизить рівень заробітної плати на ринку і поліпшить якість робочої сили.

Ну і, зрозуміло, самі податківці, які отримають величезну владу над ФОПами, а, отже, можливість витягувати корупційну ренту. І силовики, до речі, теж.

Тобто в наявності типовий для всіх наших "реформ" збіг інтересів багатьох впливових лобістів.

Наслідки такого "реформування", звичайно, будуть жахливими або навіть катастрофічними.

Падіння середнього рівня ЗП і розорення ФОПів призведе до того, що ще мільйон-півтора українців подадуться в заробітчанство. На читайте такожБунт ФОПів-вирок для Зеленського і його командиринку буде тотальний кадровий голод і пенсійна система остаточно розвалиться. Рівень тіньової економіки в малому бізнесі перевищить 60-65%. Корупція та хабарництво вийдуть на новий "якісний" рівень.

Надходження до бюджету не тільки не зростуть, а істотно впадуть. Після чого му**к Гетьманців, якщо, звичайно, не будуть проведені дострокові парламентські вибори, придумає нові податки для середнього класу. Про Зеленського я навіть не пишу, тому що це абсолютно безглузда і номінальна фігура. Він грає в пінг-понг.

Боротьбу зі "схемниками" необхідно починати з реформи митної служби, а не знищувати мільйони робочих місць у реальному малому бізнесі.

Але охочих реформувати митну службу немає. Немає в нашому суспільстві зараз лобістів цієї реформи. Один тільки МВФ вимагає. Але один в полі не воїн! МВФ в Україні - це глас волаючого в пустелі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти