Чому курс долара може злетіти до 39,5 гривень

24 жовтня 2020, 08:29
Владі нічим стримувати обвал нацвалюти в умовах світової кризи і відсутності валютних надходжень.
Курс гривня долар
Зараз цілком вірогідним виглядає фінансовий крах держави Україна / УНІАН

Прогноз щодо курсу гривні, та й взагалі, подальших процесів в Україні – виключно поганий. І причин для нього предостатньо.

Чомусь непоміченими українським суспільством залишилися драматичні події в Національному банку України, а саме – прихований системний конфлікт і розкол між керівництвом банку і першим заступником голови НБУ Катериною Рожковою, а також заступником голови Дмитром Сологубом, що стався на початку жовтня. Розбіжності виникли з приводу різниці в оцінках макрофінансової ситуації і відносин із МВФ. Наглядова рада вказала на їхню невідповідність займаним посадам, а тому хоче їх звільнити. Поки що зняти з посад Рожкову і Сологуба не вдалося, тому що не було кворуму, але наприкінці жовтня, після виборів, знову спробують це зробити.

Якщо їх звільнять, призначивши на суто декоративні посади, ситуація вибухне, як вулкан. Рожкова, як перший заступник голови НБУ, визначала практично всю стратегічну лінію банку. Вона грала ключову роль у Нацбанку і за Гонтаревої, і за Салія, як і Сологуб. Вона виконувала функції голови НБУ до призначення Шевченка.

відео дня

читайте такожЗбираємося на заробітки в Молдову: що буде з курсом долара після виборівСологуб, як відомо, заявив, що грошей від МВФ не буде до кінця 2020 року, і тепер увесь процес потрібно починати з нуля. Тож, по суті, у нинішнього керівництва НБУ вже немає програми співпраці з Фондом.

А раз грошей МВФ не буде, то як закривати дірки і здійснювати виплати боргів? Як і хто знову почне з нуля переговори з Фондом, якщо в нинішній команді ніхто нічого не розуміє: яким буде курс, як складатиметься ситуація?

Крім того, гряде друга хвиля китайської зарази – коронавірусу, і вся українська економіка поступово починає зупинятися, Україна рухається до локдауну. Це теж не може пройти непомітно для курсу гривні.

Однак так відбувається не тільки в Україні – вся світова економіка практично в локдауні, світова економіка падає.

Третій квартал, здавалося, витягне ситуацію після провалу в першому і другому кварталах, але йому це не вдалося – він навіть не зміг стабілізувати ситуацію. А четвертий квартал 2020-го почнеться з повного краху світової економіки.

Крім того, в Україні головні статті експорту – це сільське господарство, а також хімія, добрива та металургійна продукція. Однак сільське господарство на цей рік своє вже відіграло (експортні поставки в основній своїй масі вже виконані), при цьому йому зараз потрібна буде валюта для закупівлі паливно-мастильних матеріалів, для того, щоб орати землю, сіяти. Тобто попереду – витрати, причому валютні. Однак працівникам цієї галузі просто ніде буде взяти валюту, немає джерел її отримання, адже падає експорт і товарообіг.

читайте такожУкраїнська катастрофа: хроніки лиха, що насуваєтьсяВеличезну частку валютних надходжень в Україну становили гроші, які надсилали додому українські заробітчани. Однак зараз наші гастарбайтери втрачають роботу: Чехія і Словаччина вже зупинилися, Польща і Угорщина – близькі до цього. А саме в цих країнах перебувають мільйони українців на заробітках.

Таким чином, приплив валюти в Україну від експорту падатиме протягом всього четвертого кварталу, різко скоротяться надходження від заробітчан, надходжень валюти від туризму і рекреації вже фактично немає – все закрито. Цілі сектори економіки впали: авіаційна галузь, рекреація, туризм, залізничні перевезення, торгівля, виробництво малого та середнього бізнесу, ресторани, готелі – все це зупинилося. По суті, йде знищення економіки.

А ще ж триває війна на Донбасі, на яку 10% ВВП вийми та поклади...

У нас і так надрукували багато гривні, а до кінця року верстат запрацює з новою силою. Біда тільки в тому, що забезпечувати свіжонадруковану гривню нічим – немає ні товарів, ні послуг, середній клас здихає.

Гроші з Фонду боротьби з коронавірусом успішно витрачено на дороги. Ось тільки кому потрібні дороги в період пандемії? Рефрижератором, які будуть возити трупи померлих від коронавірусу по цих дорогах?

За ці гроші потрібно було будувати госпіталі для важкохворих, створювати додаткові ліжкомісця, як це робили китайці. А так, час витрачено даремно, навіть лікарі не були підготовлені...

Тож ситуація тільки загострюється. Не тільки в Україні, але й у сусідніх країнах. Деякі наші заробітчани їхали працювати в Білорусь або Росію, але тепер вони не можуть вирушити навіть туди. Таким чином, навіть із Росії та Білорусі потік грошей припиниться. До того ж, якщо досі у нас залишалися якісь фінансово-економічні зв'язки з Росією, то тепер протягом місяця вони можуть припинитися.

читайте такожВлада повалила економіку в девальваційний шок і не збирається її рятуватиЯк то кажуть, куди не кинь – скрізь клин. Тому є всі передумови – і суб'єктивні, і об'єктивні – для падіння курсу гривні.

Слід згадати і заяву Зеленського, який сказав, що долар може коштувати і 30 гривень. Однак я думаю, що вже найближчим часом на нас цілком може чекати курс 39,5 гривень за долар. Владі зараз просто нічим стримувати обвал: немає ні золотовалютних запасів, ні джерел їх поповнення, ні джерел реальної валюти (як тільки закінчаться вибори, приплив валюти, який йшов на різні партії і кандидатів, припиниться).

Більше того, у багатьох містах і громадах після виборів прийде нове керівництво. А це означає, що ці міста і громади будуть без команд, здатних підготувати бюджет на наступний рік. Адже якраз восени йде бюджетний період, але – у нас вибори, нікому працювати над бюджетами... Всі нові, хто прийдуть до влади, звільнять усіх старих і візьмуть своїх. У підсумку, у важкій ситуації буде бюджетний процес на місцевому рівні. Там, де залишаться старі мери, буде легше, але скільки їх там залишиться…

Отже, зараз цілком вірогідним виглядає фінансовий крах держави. Гряде обвал гривні, і він цілком логічний.

Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства, політолог і економіст, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти