За допомогою Британії Україна змусить Росію "захлинутися"

18 березня 2021, 06:57
Лондон вбачає в Україні форпост стримування Росії, а тому зацікавлений, щоб цей форпост був справді міцним.
Британія допомагатиме України розвивати та зміцнювати ЗСУ / Фото: Reuters
Британія допомагатиме України розвивати та зміцнювати ЗСУ / Фото: Reuters

Британія згадала Україну у своїй новій стратегії безпекової політики – у стратегічному огляді "Глобальна Британія у конкурентну епоху". В документі зазначається, що країна допомагатиме розвивати та посилювати ЗСУ.

Є декілька причин, чому Британія має намір допомагати нашій країні.

По-перше, Британія має свої власні інтереси, після Brexit проводить самостійну політику і не стримана жодними зобов’язаннями перед Євросоюзом та спільними з ЄС рішеннями щодо Росії. Відтак, Британія може вільно і відверто виявляти своє ставлення до дій Москви.

відео дня

читайте такожУкраїні потрібно дивитися не на США, а на ВеликобританіюПо-друге, Росія скоїла чимало злочинів на території Великої Британії: отруєння Скрипалів, історія з Березовським тощо. Такі зухвалі дії РФ на чужій території завжди дратували Британію.

По-третє, після Brexit Великобританія досягнула певну домовленість зі Сполученими Штатами про те, що Лондон діятиме більш активно і представлятиме інтереси США по деяких питаннях. Тобто Британія є провідником інтересів Штатів на Європейському континенті, зокрема, до цих інтересів відноситься і стримування Росії.

Саме з цих причин Британія рішуче взялася за чимало справ, у тому числі й тих, що стосуються України.

Британія вбачає в Україні форпост стримування Росії, який не дозволяє Москві стати загрозою для всього світу. Нова Російська імперія просто не може відбутися без України – це розуміють і в Москві, і в інших столицях світу. От і Британія усвідомлює необхідність підтримувати Україну, щоб цей форпост був якомога міцнішим.

Допомога з боку Британії України може являти собою що завгодно: інструктори, зброя, гроші тощо. В першу чергу, британці намагатимуться дати Україні вудку, а не рибу. Зокрема, вони пропонували нашій країні будувати британські катери на території України, на миколаївському заводі – спочатку повністю з їхніх складових, а згодом із українських складових. Тобто британці хочуть дати нам можливість будувати у себе військову техніку, вчитися військовій справі і взаємодії із сучасним військом.

Але Україна при цьому не може сидіти, склавши руки – вона має проявляти ініціативу, пропонувати щось розумне і взаємовигідне. Адже британці за нас працювати і воювати не будуть.

читайте такожСім няньок: хто допоможе Україні закінчити війну на ДонбасіВраховуючи, що спочатку про готовність збільшити військову допомогу Україні заявили Сполучені Штати, а тепер аналогічний сигнал отриманий і від Британії, постає питання – чи не готують нас до великої війни. Але впевнений, що – ні.

Якби у 2014 році відбулося пряме вторгнення, за оцінками США і Британії, за умови оптимістичного сценарію Україна змогла б протриматися проти Росії два тижні, за умови песимістичного сценарію – дві доби. Тобто ці країни чудово розуміють наші військові спроможності. На жаль, за сім років війни наша армія так і не стала справді сучасною та потужною силою, здатною протистояти Росії.

На щастя, зараз не йдеться про розгортання масштабних бойових дій і пряме зіткнення, але нас налаштовують готуватися до будь-яких дій Росії і нарощувати свої сили.

Британія і Штати хочуть, щоб у випадку, якщо Росія спробує розпочати масштабну війну, українське військо могло завдати їй неприпустимих втрат, які викличуть в РФ суспільне обурення та зупинять Москву. Ми повинні бути готовими у відповідь завдати Росії навіть більших втрат, ніж ті, яких зазнав Радянський Союз під час вторгнення в Афганістан.

Якщо Україна за допомогою США і Британії нарешті збудує сучасну армію, вона протримається проти РФ не два тижні чи дві доби, а рівно стільки, скільки потрібно, щоб Росія захлинулася. Якщо ми протримаємося два місяці, цього цілком буде достатньо, щоб російська військова потуга згасла.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти