Слідами Порошенка: коли Зеленського розчавить "сніжний ком" негативу

20 травня 2020, 08:49
За президентства Зеленського все рухається по тому ж треку, що й за Порошенка.
Зеленський
Політолог назвав помилки, які потягнуть рейтинги Зеленського вниз / УНІАН

Серед досягнень Володимира Зеленського за перший рік президентства я б назвав прогрес в обміні полоненими і скасування депутатської недоторканності (багато хто з президентів це обіцяв, але тільки Зеленський – зробив). На цьому список успіхів завершений.

В цілому, за Зеленского все рухається тим самим треком, що й за Порошенка: йде зрощення влади з бізнесом; немає реформ – є лише їх імітація; створюються якісь незрозумілі посади; прогресу в мирному врегулюванні немає; економічна ситуація погана.

Тож об'єктивно у Зеленського за перший рік тільки два досягнення, хоча в його руках були всі необхідні важелі для прийняття потрібних рішень, зокрема, парламентська монокоалиция.

відео дня

Рейтинги Зеленського і через рік його президентства зберігаються безпрецедентно високими, проте це відбувається за інерцією. Це – ефект запущеного потягу, який мчить по прямій траєкторії.

В українців залишається віра в краще, але кількість таких людей постійно скорочується. Крім того, немає альтернативи Зеленському, тому для більшої частини виборців він, як і раніше, залишається новим та несистемним політиком. Це – суто людський фактор, саме через нього багато хто вважає, що, наприклад, коронавірус став на заваді нормальному економічному розвитку України, а, значить, треба почекати ще півроку-рік. Однак із часом кількість таких людей буде зменшуватися, а токсичність оточення Зеленського, навпаки, зростатиме, як і непрофесіоналізм ставатиме більш очевидним. Зрощення з олігархами, якісь репутаційні скандали... Все це буде накопичуватися і позначатися на рівні підтримки.

Зеленський прийшов у політику стерильним, без політичного бекграунду, без початкового політичного "мінусу", який би наростав, як сніжний ком. "Сніжний ком" Зеленського дуже малий, і поки він виросте, мине не рік і не три. Всі президенти України до цього мали політичний бекграунд і накопичений політичний негатив, тому їхні рейтинги падали більш стрімко. Однак попереду ще чотири роки, а за цей термін "сніжний ком" Зеленського може стати навіть більшим, ніж у Ющенка.

Головний провал Зеленського – це економічна і соціальна політика. Це ключова сфера, помилки в якій будуть тягнути рейтинги президента вниз. На гуманітарці далеко не заїдеш. Порошенко теж зробив ставку на гуманітарні питання і програв вибори, просто тому що соціально-економічна ситуація була поганою...

Фактор економічних і соціальних проблем – більш болючий для населення. Просто ефект від нього відкладений, але неминуче наздожене Зеленського після епідемії коронавіруса.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти