Не годуй троля: чому Україні варто було дочекатися вибачень від Словаччини

5 березня 2021, 08:34
Жарт Словаччини ще раз показав, що Україну на Заході не цінують. Але Україна своєю реакцією сама дає зрозуміти, що у неї немає почуття власної гідності.
Матович
Прем'єр Словаччини ігор Матович вибачився за жарт про Закарпатську Україну / Reuters

Прем'єр-міністр Словаччини ігор Матович публічно вибачився за свій жарт про плату Росії за поставки вакцини з РФ.

В даному випадку МЗС України поквапився з вимогою вибачень від словацької сторони - як мінімум, варто було дочекатися, поки це зроблять самі словаки, адже будь-якому дипломату зрозуміло, що прем'єр сказав дурість. Вибачення у таких випадках - це правило хорошого тону. Тому достатньо було б просто прийняти вибачення і на цьому інцидент був би вичерпаний.

Є негласне правило - не годувати троля, тобто якщо хтось зморозив дурість, не потрібно опускатися до його рівня. А наша нервова реакція на цю дурість не додає нам солідності і показує наші болючі місця як країни. Те, що мають за ніщо зрозуміло якраз з цього жарту словацького прем'єра, адже все це – пряма демонстрація нашої ваги і авторитету у західних країн.

відео дня

читайте такожКулеба різко відреагував на слова прем'єра Словаччини про ЗакарпаттяТому не варто дивуватися, що через якийсь час схожі жарти відпускатимуть і інші сусідні країни. Наприклад, в Румунії, де у маргінальних політиків періодично виникають примари Romania mare (Великої Румунії) і втраченої Буковини, або Польщі, у яких з Україною є проблемні теми. Іншими словами, реакція МЗС показує те, як ми на такі жарти ведемося.

Куди більше користі було б від холоднокровності і збереження почуття власної гідності. Оскільки в будь-якому випадку з'ясування відносин з іншими країнами, навіть з таких приводів не сприятиме нормальним відносинам. Адже в дипломатії, яка будується на особистісному факторі, діють ті самі принципи, що і в спілкуванні між людьми – якщо вас хтось образив і нехай навіть звучали вибачення, осад все одно залишається.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти