Як жебракуючі українці оплатять Європі дешевий опалювальний сезон

21 жовтня 2020, 08:52
Старі схеми Нафтогазу як і раніше з нами - українцям продаватимуть дорогий реверсний газ, європейцям - дешевий український.
Нафтогаз
Нафтогаз / GettyImages

Я придумав новий слоган Нафтогазу. "Продам газ. Дешево – для європейців. Дорого – для українців". Андрій Коболев, премію як завжди, можете залишити собі. Ви заслужили.

Коболев анонсував експорт газу. Звичайно, що Нафтогаз не проявив управлінські таланти і купив дешевий газ, а продасть його дорожче. І принесе прибуток державі. Адже вже навіть Державна аудиторська служба виявила зловживань НАК на суму 225 млрд. грн. Які там прибутки? Одні збитки.

Так що ж придумав Нафтогаз? Нічого нового. Всі схеми старі як світ. Нафтогаз візьме державний дешевий газ і тупо продасть його по дорогій ціні на ринку ЄС. А дорогий європейський реверсний газ продасть українцям. Не чекали? А Нафтогаз такий. Не змінюється. Все думає як здерти останню шкуру із українців.

відео дня

читайте такожУ скількох містах України опалювальний сезон під загрозою - дані НафтогазуЗараз в ПХГ 28 млрд. куб. м газу. Із них 14 млрд. кубометрів – це приватні компанії. Але не увесь цей газ дешевий. Близько 6 млрд. куб м – це газ вартість якого становить у середньому 215 дол за 1000 куб. м. Іще 6 млрд. кубометрів – свіжозакачаний газ по дешевій ціні, але яка все одно дорожча.

Увесь інший обсяг газу – це газ власного видобутку. Його собівартість видобутку – 50 дол. (1300 грн). З усіма платежами і доставкою на лічильнику у споживача цей газ має коштувати не більше 3500 грн. Ага, знайшли дурних, - подумали у соціально-орієнтованій державній компанії Нафтогаз. І хочуть продати цей дешевий газ у ЄС. А українцям поставлять дорогий європейський газ. Ну, щоб українці не розслаблялися. От таки дійсно Нафтогаз наближає українців до Європи.

Насправді Нафтогаз мав продати газ власного видобутку на біржі або аукціоні для всіх учасників ринку. Але борці за ринкові правила у Нафтогазі не поспішають це робити. Ну звичайно, тоді ціна газ була для населення не 7000-9000 грн. за 1000 куб м у цьому сезоні, а максимум 5000 грн.

Що ж тоді буде із газом власного видобутку? Нафтогаз його продасть посередникам-трейдерам із ЄС фактично по ціні не більше 80 дол, а далі ці ж трейдери продадуть цей газ на ринку ЄС. Тобто, маржа і прибуток осяде в офшорах або на рахунках євротрейдерів.

Орієнтовно по схемі Коболева в Європу продадуть до 7 млрд. куб. м українського газу. І якщо попередні п’ять років Україна переплачувала за реверсний газ, то тепер українці будуть виступати спонсорами поставок дешевого газу для європейців.

Тому якщо ви іще не зрозуміли, кому потрібно подякувати за те, що цього опалювального сезону газ буде коштувати більше 8000 грн за 1000 куб м – то тепер все стало ясно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти