StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Нереально здогадатися: який колір українською називається "кармазиновий"

13 серпня 2023, 02:10оновлено 13 серпня 2023, 18:49
21171
Наше око бачить десятки, сотні, а може, й тисячі різних відтінків – і для кожного є своя назва.
Авраменко
Який колір українською називається "кармазиновий"? / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, скріншот із відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови поділився цікавими відомостями про живописні слова, які вживаються для опису різних кольорів та їх відтінків.

Як зазначив Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1", усі знають назви семи основних кольорів веселки. Але наше око бачить десятки, сотні, а може, й тисячі різних відтінків – і для кожного є своя назва.

"Пропоную вам перевірити свою мовну інтуїцію, установивши відповідність між барвою та її колоритною назвою. Перед вами три назви: 1) жаристий, 2) кубовий, 3) кармазиновий. І три барви: а) індиго, б) темно-малиновий, в) яскраво-червоний. Яку барву кожна з цих назв позначає?", - запитав мовознавець.

відео дня

Як пояснив Авраменко, жаристий – це колір жару, вогню, яскраво-червоний. А кубовий – це яскраво-синій, індиговий. Кармазиновим називають темно-малиновий або ж темно-червоний.

"Друзі, подбаймо про те, щоб тонко передавати кожну емоцію, кожну барву і кожен відтінок", - додав відомий вчитель України.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці заявив, що слова "скурпульозний" в українській мові немає. Натомість відомий вчитель України назвав інший відповідник.

Також раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як ще декілька десятиліть тому Україна могла втрати назавжди деякі слова зі своєї мови, оскільки працювала радянська політика зближення мов. Так, мовознавець розповів про колоритне слово "дармовис", про яке мало хто знає.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти